G4Media.ro

Președintele Kazahstanului predă conducerea partidului de guvernământ unui aliat, ca parte a…

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Președintele Kazahstanului predă conducerea partidului de guvernământ unui aliat, ca parte a planului său de a construi un peisaj politic mai competitiv

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev a părăsit marți partidul de guvernământ Amanat și a predat președinția unui aliat, parte a planului său de a construi un peisaj politic mai competitiv în națiunea din Asia Centrală, bogată în petrol, relatează Reuters.

Amanat, cunoscut anterior sub numele de Nur Otan, domină parlamentul și consiliile locale din fosta republică sovietică, dar Tokaev a declarat că dorește să apară mai multe grupuri politice și a luat măsuri pentru a ușura cerințele de înregistrare pentru noile partide.

Ales președinte în 2019, Tokaev și-a consolidat poziția în acest an prin înlăturarea predecesorului său Nursultan Nazarbaev. El a anunțat apoi planuri pentru o gamă largă de reforme, inclusiv în ceea ce privește constituția.

Delegații de la congresul Amanat au votat marți pentru a-l susține pe candidatul lui Tokaev, Yerlan Koshanov, în funcția de președinte al camerei inferioare a parlamentului și anterior șef de cabinet al președintelui.

Kazahstanul a organizat anul trecut alegeri pentru camera inferioară. Următoarele vor avea loc în 2026, dar Kazahstanul are un istoric de alegeri anticipate, iar convocarea unui scrutin după reformele constituționale și electorale l-ar putea ajuta pe Tokaev să remodeleze parlamentul.

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...