G4Media.ro

Președintele Iohannis a promulgat modificările aduse Codului de procedură penală: Instanțele trebuie…

Președintele Iohannis a promulgat modificările aduse Codului de procedură penală: Instanțele trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale într-un termen maxim de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor. Motivarea, în aceeași zi cu pronunțarea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor, urmând ca motivarea deciziei să fie publicată în ziua pronunțării.

Actul normativ a fost adoptat în procedură de urgență în Parlament, după ce Curtea Constituţională a României a decis, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Votul final în Camera Deputaților, forul decizional, a fost dat luni, după ce săptămâna trecută proiectul fusese adoptat de Senat.

Inițiativa de modificare a Cpp a fost depusă în Parlament de PNL și USR PLUS.

În proiectul inițial, termenul maxim în care trebuia pronunțată sentința era de 90 de zile, dar judecătorii au avertizat că acesta este unul mult prea strâns, cerând o perioadă mai mare, de până la cinci luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit însă cu o soluție de mijloc, cea de 120 de zile, care a fost însușită de comisia juridică a Senatului.

Până acum, Cpp prevedea că decizia se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea deliberărilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare. Au existat cazuri însă când motivarea unei decizii a întârziat chiar și mai mult de un an și jumătate.

În 2015, de exemplu, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de doi ani.

Citește și: CCR și-a motivat decizia din urmă cu o lună prin care obligă instanțele de judecată să publice motivarea sentințelor în ziua pronunțării

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. De parca termenul reduce criminalitatea in Romania.

  2. Ha ha ha…Johannis
    De ce nu pt toate? Sau devenim vulnerabili?
    Cate pronunțări emite justiția din RO iar redactarea și motivarea nu se emit decât după prescriere? Nu trebuie decât sa fii în cercul care trebuie și atunci primești pronunțarea dar motivarea și comunicarea niciodată
    Vedeți Constanța, cunoști un băiat iar pt recompemsa corecta comunicarea și motivarea sentinței nu mai se face niciodara

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.