G4Media.ro

Președintele Germaniei regretă poziția din trecut față de Rusia: „Susținerea mea pentru…

Sursa foto: Kremlin.ru

Președintele Germaniei regretă poziția din trecut față de Rusia: „Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală” / „Nu am reușit să construim o casă europeană comună”

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost mult timp un susținător al apropierii Occidentului de Rusia, și-a exprimat regretul pentru poziția sa anterioară, afirmând că anii în care a sprijinit gazoductul Nord Stream 2 au fost o greșeală clară, potrivit CNN.

Steinmeier, un social-democrat care a ocupat funcția de ministru de externe sub cancelarul Angela Merkel înainte de a prelua funcția de președinte, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a însemnat că el și alții trebuie să recunoască în mod onest ce au greșit.

„Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne-am lipit de un pod în care Rusia nu mai credea și împotriva căruia alți parteneri ne-au avertizat”, a afirmat el.

Steinmeier a fost un membru proeminent al unei aripi a Partidului Social-Democrat din țara sa, condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder, care susținea că legăturile economice strânse cu Rusia erau o modalitate de a o ancora în cadrul unui sistem global orientat spre Occident.

Gazoductul Nord Stream 2, acum anulat, despre care criticii au spus că ar fi slăbit Ucraina prin eliminarea acesteia din afacerile de tranzit de energie, a fost o piesă centrală a acestei strategii.

Acest lucru a declanșat o reacție din ce în ce mai dură, criticii de pe rețelele de socializare trimițând în mod repetat pe Twitter imagini din trecut cu el îmbrățișându-l afectuos pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce ambasadorul Ucrainei, Andrij Melnyk, a fost deschis în criticile sale.

Atunci când Steinmeier a organizat un „concert de solidaritate” pentru Ucraina, Melnyk a scris pe Twitter cu sarcasm că singurii soliști păreau a fi ruși. „Un afront. Îmi pare rău, nu vin”, a scris el.

Președintele Germaniei este menit să fie o figură unificatoare care se situează deasupra loviturilor politice zilnice, unul care se bucură de autoritatea morală de a îndemna oamenii la un comportament mai bun.

„Nu am reușit să construim o casă europeană comună. Nu am crezut că Vladimir Putin va îmbrățișa ruinarea economică, politică și morală completă a țării sale de dragul nebuniei sale imperiale. În acest sens, eu, ca și alții, m-am înșelat”, a subliniat Steinmeier.

Sursa foto: Kremlin.ru

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Da-ti demisia bah papagalule,v-a facut Puthler ca pe fraieri !

 2. 👍

 3. Angela Merkel :
  – Wir schaffen es !
  WF Steinmeier:
  -Wir sind gescheitert !

 4. Bah nemtalailor, tata Trump v-a zis de ani de zile ca stati capra in fata rusilor in privinta gazelor, ca Nord Stream 2 e o greseala si ca nu cheltuiti macar 2% pentru aparare.

  • Hai, că ce exemplu ați găsit: tataia Trump, care el însuși stătea capră la Putin.

  • @ Draggy

   las o mai usor , cand chiar idolii tai din germanica recunosc fara echivoc ca au gresit , cand au refuzat ” alti parteneri care ne au avertizat” , iar tu, un nimeni, o tii langa danga …

   Io zic ca presedintele germanicii face si el propaganda anti occidentala, anti UE sau cum era expresia ta?

  • @Droggy: aha, stătea capră la Putin, când le zicea să nu-și creeze dependență de Rusia. Cum a venit Biden, cum a ridicat sancțiunile împotriva companiilor care construiau la Nordstream 2. În prima zi l-a semnat, fără glumă!
   Când le zicea să bage 2% din PIB în armată, tot așa, capră stătea la Putin. Dar atunci toți politicienii din Germania și Franța i s-au opus cu îndârjire, cum că multe alte lucruri minunate s-ar putea face cu banii ăia. Iar acum au ajuns să bage pe repede-înainte, mai mult de 3%, și cu supliment.
   Poate avem alt înțeles al expresiei „a sta capra”, ce știu eu ce dicționar folosești tu?
   Putin a atacat acum pentru că Occidentul e slăbit, nu că n-a vrut să le rănească sentimentele lu’ Trump sau pe ale lu’ coana Merkel. Un senil la Casa Albă, un noob la Berlin, un socialist la Ottawa, un băiat la Paris și Boris la Londra. Armată de strânsură.
   Dar să stea occidentalii liniștiți! Nu e ca și cum ar fi dat găuri în conductă, e doar pusă în stand-by, se bucură de soare pe plajă. Ca și yachturile oligarhilor ruși.

 5. Aveai albeata pe ochi, fiti-ar nația de râs…

 6. Demisia? Cand?

  Nici nu indraznesc sa zic ‘de onoare’ … mai degraba ‘de igiena’

 7. Din ciclul „am fost un dob1toc“ dar spus cu morgă prusacă. :)))))

  • Eu sunt un tembel si ma cred Dumnezeu,eu sunt fugit de la Balaceanca si nu mai iau tratamentul.

 8. „[…] împotriva căruia alți parteneri ne-au avertizat”.
  Cin’ să fie, cin’ să fie? Ziceți-i pe nume, nu vă feriți! Ca atunci cand încă era la Casa Albă.

 9. Taci mă drecu’! :)))))

 10. Eu stiam că odată era o regulă : cine greșește, plătește!

 11. Păi v-ați mai înșelat o dată când cu Ribentrop Molotov. Experiența e aia care te ajută să recunoști greșeala când o faci a doua oară.

 12. rusia nu e Europa, rusia e Asia. Sa-i lasam in pace, sa-si construiasca o casa cu China, Iran, Siria, Afganistan si altii.