G4Media.ro

Președintele Consiliului European merge luni în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu…

Sursa foto: European Council

Președintele Consiliului European merge luni în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu Viktor Orban, care amenință cu blocarea deciziilor cheie privind Ucraina

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va merge luni în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu premierul ungar Viktor Orban care ameninţă că va bloca deciziile cheie privind Ucraina la summitul UE de la jumătatea lui decembrie, notează AFP, citată de Agerpres.

„Luni, Charles Michel se va deplasa în Ungaria pentru o întâlnire bilaterală cu Viktor Orban în vederea pregătirii Consiliului European” din 14 şi 15 decembrie, a anunţat joi seară Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui instanţei statelor membre ale UE, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

Premierul ungar este acuzat că ameninţă cu dreptul de veto împotriva unui ajutor european acordat Ucrainei pentru a obţine deblocarea de fonduri europene destinate ţării sale.

Viktor Orban i-a scris săptămâna trecută lui Charles Michel pentru a cere o „discuţie urgentă” asupra strategiei europene faţă de această ţară atacată de Rusia. În dificultate pe teren militar, Ucraina aşteaptă noi livrări de arme, sprijin financiar, dar şi deschiderea negocierilor de aderare cu UE.

„Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, un sprijin financiar suplimentar, o nouă înăsprire a regimului de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) sau de viitorul procesului de extindere, dacă nu se găseşte un consens asupra strategiei noastre viitoare în ceea ce priveşte Ucraina”, a scris Viktor Orban în această scrisoare din 16 noiembrie, obţinută de AFP.

Joi, Ungaria a fost autorizată să primească 900 de milioane de euro în fonduri europene ca avans la planul său de redresare.

Însă plăţile din planul ungar, în valoare totală de 10,4 miliarde de euro (6,5 miliarde granturi şi 3,9 miliarde împrumuturi) rămân supuse progresului în domeniul statului de drept. Iar avansul plătit poate fi recuperat dacă plăţile nu sunt în cele din urmă validate de Uniunea Europeană.

Fondurile pentru acest plan sunt blocate aşteptând ca Ungaria să îndeplinească o serie de condiţii stabilite de Comisie, în special în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi normele privind achiziţiile publice.

Pe lângă planul de redresare, aproximativ 22 de miliarde de euro fonduri de coeziune destinate Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 sunt, de asemenea, blocate de Bruxelles, suspendate de reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei, drepturilor persoanelor LGBT+, independenţei academice a universităţilor în special.

Ungaria, care a adoptat reforme în urmă cu câteva luni pentru a îmbunătăţi independenţa sistemului său judiciar, speră să vadă în curând deblocarea a 13 miliarde de euro din aceste fonduri europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dar pentru înlăturarea blocajului Austriei, care nu permite aderarea României la Schengen, a fost la Viena?!

    • Exact Constantin! Dar cum sa faca asa ceva cand Robotu’ nostru nu spune nimic in Consiliu?! Daca Robotu’ ar fi spus in Consiliu la fel, blocam orice decizie a Consiliului fie ca e vorba de extinderea UE cu Uracina, fie cu orice tara de din Balcanii de Vest sa vezi cum s-ar fi miscat lucrurile altfel.

      Apropo, cand o sa aiba loc JAI-ul din decembrie Robotu’ o sa fie in Dubai. Iar dupa JAI o sa urmeze intrunirea Consiliului unde se spera sa se ia decizii in privinta Ucrainei.