G4Media.ro

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, după ce președintele a promulgat legea care interzice…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, după ce președintele a promulgat legea care interzice hărțuirea la locul de muncă: După hărțuirea stradală, psihologică, mobbing și bullying, avem și această modificare, în cea mai mare parte inaplicabilă

Președintele CNCD, Csaba Astalos, critică în termeni duri, într-o postare pe Facebook, promulgarea legii care interzice hărțuirea la locul de muncă, pe motiv că impune ”obligații neclare pentru persoane fizice și juridice” și că ar conține ”definiții străine de un limbaj juridic clar, previzibil și coerent”. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care interzice hărțuirea la locul de muncă. Astfel, comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea raporturilor de muncă poate fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei.

”O modificare legislativa extrem de slaba si neavenita! Total neconforma cu directivele europene in domeniu! Cu definitii straine de un limbaj juridic clar, previzibil si coerent! Straina de limba romana! Cu obligatii neclare pentru persoane fizice si juridice! In zadar am aratat in Comisia de munca a Camerei Deputatilor ca proiectul de lege este sub orice critica, nu si nu! Ne-am oferit expertiza, nimic, nu e nevoie!

Mai bifeaza cineva o initiativa legislativa votata!

Dupa hartuirea stradala, psiholgica, mobbing si bullying, avem si aceasta modificare – in ce mai mare parte inaplicabile in practica!”, scrie președintele CNCD pe Facebook.

Legea definiește în termeni neclari în ce constă hărțuirea la locul de muncă.

Potrivit legii, „Constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre urmatoarele forme: conduita ostilă sau nedorită, comentarii verbale şi acţiuni sau gesturi.

Constituie hărţuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă”

Legea mai prevede că ”Niciun angajat nu va fi sancţionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Evident, articolele citate sunt complet tembele si pot fi interpretate oricum.

    • Evident, tembelii le interpreteaza tembel. Dar, asta fac cu tot ce nu le convine.

    • As avea si eu doua amendamente:
      1) Institutia condusa de acest domn Csaba nu trebuie sa se numeasca CNCD, ci CDP HarCov (Consiliul Discriminarii Pozitive…)
      2) Legea sa se aplice retroactiv, sa rezolve miile de cazuri in care romanii au fost determinati in ultimii 30 de ani sa renunte la locurile de munca pe care le aveau acolo si sa paraseasca HarCov
      Daca s-ar aproba aceste amendamente, dl Csaba n-ar mai ranji atat de satisfacut…

    • @Andrei: Sa asteptam elaborarea Normelor de aplicare, acolo se blocheaza, de regula, Legile care NU se pot aplica!
      Daca dl Csaba are dreptate, va cereti scuze?
      Ia citi mai jos in postarea mea de la Ora 7:44pm CATE Legi populiste votate de PSDragnea NU se aplica, tocmai pentru ca sunt INAPLICABILE!
      NU au reusit sa elaboreze nici Normele de aplicare, acolo apare impostura!!!
      CINE raspunde?!
      Dau parlamentarii PSD inapoi Banii luati ca Salarii si ulterior ca Pensie speciala uriasa??!!!??!!

  2. Uite-i parcursul legislativ….
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17154&fbclid=IwAR2ufS9yedkXu58y6BhiguSGHQH9k-Yx7yrqrkXUzYUlgAcrQxBtuISnah8
    NU-i prima Lege votata si promulgata care NU se aplica!
    – Tineti minte Legea 51% produse romanesti in supermarketuri?
    NU s-a aplicat niciodata!
    Comisia Europeană a deschis, în 2017, împotriva României o procedură de infringement, condiderând că legea încalcă drepturile consumatorului de a alege marfa dorită și libertatea de circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană.
    Anul asta, in Februarie Parlamentul a decis ca marii comercianți de produse alimentare nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft din lanțul alimentar scurt, adică de la producători români autohtoni, conform unui proiect de lege promulgat in 27 Martie 2020 de șeful statului.

    – La fel, Legea diminuarii risipei alimentare, Legea risipei alimentare se poate aplica, în sfârșit. Mecanismul e însă opțional pentru companii
    11 Februarie 2019.
    Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Adoptată în 2016, legea a intrat în vigoare de puțin timp și are, în sfârșit, norme de punere în aplicare, oficializate de curând. Legea risipei alimentare a fost modificată semnificativ vara trecută însă, într-atât încât s-a ajuns, de la un mecanism OBLIGATORIU, la unul FACULTATIV pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar.
    – Legea dublului standard, aia lasata mostenire de Dragnea(ce se mai mandrea cu ea!) a fost Adoptata in Senat in Octombrie 2019 si zace de-atunci in Camera Deputatilor, camera decizionala pentru ca se spune ca e INAPLICABILA, asa cum e conceputa!!!
    Si multe altele!
    Parlamentarii „muncesc” degeaba!

    • Cand „alesii poporului” se poarta ca inamicii poporului, poporul ar trebui sa aiba niste mijloace de aparare. Dar, nu le avem.
      Ar putea fi infiintat a o agentie a legilor uitate, dar directorii si consiliul de administratie ar fi numit de parlament, partide…
      Am fi putut avea sprijin dinspre puzderia de ONG-uri, unele finantate serios de stat.
      Dar se pare ca si aici si-au bagat coada „regizorii”, cei care dupa revolutie au impins Romania spre dezastru.
      Unele, conduse de fosti presedinti, puteau apara natiunea care le-a acordat incredere. Dar unul se ocupa de deghizarea propriilor ticalosii, iar pe altul l-a apucat preocuparea pentru Levant (???!!!)
      Altele, au produs personje precum Renate Weber, Victor Alistar, Cumpanasu, Pippidi ….

    • @vall: Corect!!!
      Sunt multe alte Legi votate, populiste evident, scrise ca sa fie scrise si practic IMPOSIBIL de aplicat,(de regula se blocheaza cand ajung sa faca celebrele Norme de aplicare!) care nu se aplica si nu s-au aplicat niciodata!
      In schimb, initiatorii lor isi trec bine mersi in CVurile politice aceasta „intensa” Activitate legislativa!!!

  3. ce venituri ai tovule ? v-au dat si voua „speciale” ?

  4. Mã întreb oare câti parlamentari se simt cu musca pe cãciulã si au fãcut aceastã lege inaplicabilã într-adins?

  5. Cred ca daca CCR ii cere fecundarea mamei, Iohannis semneaza obligat.

  6. Csaba are perfectă dreptate, legea este scrisă de retardați, nu are noimă, nu se poate aplica.
    Se poate întelege și că dacă îi spui unui angajat că nu își face treaba, îl hărțuiești !