G4Media.ro

Președinta Comisiei Europene: Investiţiile globale în tranziţia verde ar urma să se…

Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP / Philippe BUISSIN

Președinta Comisiei Europene: Investiţiile globale în tranziţia verde ar urma să se tripleze până în 2030/ Aprovizionarea cu minerale vitale pentru tranziţia verde este o provocare / China procesează aproape 90% din pământurile rare 

Comisia Europeană (CE) a prezentat joi unul dintre obiectivele fundamentale ale strategiei sale pentru a se asigura că industria sa poate concura cu SUA şi China pe segmentul fabricării de produse din domeniul tehnologiilor curate şi accesării materiilor prime necesare pentru tranziţia verde, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Reglementarea privind emisii zero nete în industrie, şi cea privind materiile prime critice, sunt menite să asigure faptul că blocul comunitar nu este doar pionier în reducerea emisiilor de carbon, ci şi în fruntea tehnologiei necesare pentru realizarea acestui obiectiv.

Investiţiile globale în tranziţia verde ar urma să se tripleze până în 2030, de la 1.000 miliarde de dolari anul trecut, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, adăugând: „Competiţia este în desfăşurare”.

CE vrea să obţină din Europa 10% din materiile prime critice, cum ar fi litiu, cobalt şi pământurile rare pe care le consumă, în timp ce reciclarea ar urma să adauge încă 15%, iar majorarea procesării încă 40% din necesităţile sale până în 2030.

Aprovizionarea cu minerale vitale pentru tranziţia verde este o provocare, în condiţiile în care China procesează aproape 90% din pământurile rare şi 60% din litiu, un element cheie pentru baterii.

Comisia Europeană susţine că nu mai mult de 65% din orice materie primă cheie ar trebui să vină dintr-o singură ţară terţă.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit lecţia învăţată în timpul pandemiei, şi anume că UE nu poate depinde de un singur furnizor pentru materiile prime esenţiale.

CE va recunoaşte ca „proiecte strategice” planurile firmelor de a extrage sau procesa materiile prime. În comerţ, UE va căuta să extindă parteneriatele pe segmentul materiilor prime şi acordurile de liber schimb, cum ar fi cele cu Australia, Canada şi Chile, obiectivul fiind de a înfiinţa o alianţă globală în domeniul materiilor prime.

De asemenea, UE va stabili o ţintă de a produce cel puţin 40% din produsele din domeniul tehnologiilor curate de care are nevoie până în 2030, parţial accelerând acordarea permiselor pentru proiecte verzi şi stimulând investiţiile.

Comisia Europeană va propune scheme de ajutoare de stat mai simple, care să permită subvenţiile pentru promovarea tehnologiei verzi, cu posibilitatea oferirii de stimulente fiscale, conform fondurilor existente la nivelul UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Asadar datorita tranziției verzi UE va deveni si mai dependenta de China. Ingenios!

  • Ca acum suntem nemaipomenit de ingeniosi ca depindem de gazele si petrolul furnizate in cea mai mare parte de dictaturi. Probabil ca batem recordul de ingeniozitate ca am ajuns sa platim gazul de 10 ori cat face.
   Macar cu tranzitia verde, odata obtinute facilitatile de productie (eoliene, panouri solare, geotermal, biomasa, etc) nu vom mai depinde energetic de altii.

  • @tiberius: Gresit, tot hardware-ul pentru energie verde trebuie înlocuit la anumite intervale, are mereu nevoie de suport, întreținere.
   Petrol si gaze se produc si in tari OK: Norvegia, USA, Olanda – cateva exemple care imi trec prin minte.
   Pretul mare este datorat in mare parte sancțiunilor de tip boomerang.