G4Media.ro

Premiu de consolare după criza submarinelor: Naval Group semnează un contract de…

Sursa foto: Naval group

Premiu de consolare după criza submarinelor: Naval Group semnează un contract de mai multe miliarde cu Grecia

Naval Group semnează un contract de mai multe miliarde cu Grecia. Acordul acoperă livrarea a trei fregate FDI-HN și a trei corvete din clasa Godwind, pentru o sumă totală de cinci miliarde de euro, scrie Capital.fr, citată de Rador.

Este un mic premiu de consolare pentru Naval Group, după ruperea „contractului secolului” de către Australia, pe 15 septembrie a.c. Emmanuel Macron și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat marți un contract militar pentru livrarea către Atena a trei fregate, ca parte a consolidării „parteneriatului strategic” dintre Franța și Grecia.

Achiziționarea de către Grecia a trei fregate Belharra care vor fi construite în Franța, la Lorient, este o „mărturie de încredere și demonstrație a calității ofertei franceze”, a declarat Emmanuel Macron la încheierea discuțiilor privind finalizarea contractului, estimat la 5 miliarde de euro.

Kyriakos Mitsotakis a precizat la rândul său că textul contractului face referire și la opțiunea pentru o fregată suplimentară, specificând că acest acord îndeplinește „necesarul actual al marinei grecești”.
La începutul acestei luni, Grecia anunțase deja achiziționarea-surpriză a șase avioane de luptă Rafale, pe lângă un contract anterior de 2,5 miliarde de euro, semnat în ianuarie, pentru 12 avioane Rafale recondiționate și alte șase noi.

Fregatele FDI-HN sunt nave de 4.600 tone, cu o lungime de peste 120 de metri și sunt echipate cu radare ultramoderne fabricate de Thales, în timp ce corvetele prevăzute în contract echipează deja nave din Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Egipt și România.

Înainte ca Atena să confirme semnarea contractului la Paris, Franța a trebuit să se confrunte cu mai mulți concurenți pentru a semna acest proiect: Olanda, Germania și  Statele Unite. Grupul Naval a fost deci precaut în declarații.

Dar semnarea unui astfel de acord este o veste bună pentru grupul industrial francez, „afectat, dar nu scufundat” de contractul celor 12 submarine convenționale, pentru care Australia și-a anulat brusc comanda în favoarea Statelor Unite și a Regatului Unit. Naval Group ar urma să trimită curând factura către Canberra pentru a obține despăgubiri după această anulare. „Australia a reziliat contractul invocând ”conflict de interese proprii”, ceea ce înseamnă că nu noi suntem vinovați”, a explicat Pierre Éric Pommellet, PDG al Naval Group, pentru Le Figaro (22 septembrie).

Astfel, Australia va trebui să plătească „costurile trecute și viitoare legate de demobilizarea infrastructurii și logisticii, precum și de recalificare a angajaților”.

Sursa: Capital.fr/ Rador

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe Naval. Le dau și românașii niste fregate.

    • N-ai de ce sa ii plangi pe francezi. Au intarziat cu livrarile, au marit pretul cu 50%, nu au vrut sa produca in Australia si nici nu au capacitate sa pazeasca livrarile de piese de schimb daca se ajunge la razboi cu China.

  2. „corvetele prevăzute în contract echipează deja nave din Emiratele Arabe Unite,………. și România”. Voi cititi ce scrieti???