G4Media.ro

Premierul Scoţiei vrea un nou referendum asupra independenţei cât mai devreme în…

Premierul Scoţiei vrea un nou referendum asupra independenţei cât mai devreme în 2021. Potrivit unui sondaj, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că vrea să organizeze un al doilea referendum asupra independenţei cât mai curând posibil anul viitor, informează cotidianul The Times, citat vineri de Reuters.

Liderul Partidului Naţional Scoţian a declarat că anticipează organizarea votului „în prima parte” a noii sesiuni parlamentare, care va începe anul viitor, scrie The Times.

„Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare”, a declarat Sturgeon pentru postul ITV Border, potrivit The Times.

Cu prilejul unui referendum privind independenţa din 2014 scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit. Nicola Sturgeon consideră că Brexitul a schimbat datele problemei, după ce Scoţia a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, decisă totuşi la scară naţională şi devenită efectivă de la sfârşitul lui ianuarie 2020.

Potrivit unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii în octombrie, în cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

Apelurile pentru o Scoţie independentă revin şi după modul foarte criticat în care Londra şi premierul Boris Johnson au gestionat pandemia de COVID-19.

În prezent, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord include Anglia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.

Regatul Unit în ansamblu a votat cu 52 la 48 % pentru a părăsi UE în referendumul din 2016: Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din UE, dar Scoţia şi Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în bloc.

Foto: Nicola Sturgeon, prim-ministra Scoției / Sursa: Facebook

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. sa se simta si brexit-istii cum ne simtim noi separandu-se de UE. tot cu referendum. ce o sa zica brexit-isti dupa ce UK va fi doar England?

    Irlanda fara discutie trebuie sa se unifice, ce e acum , ce a fost dintotdeauna, o anomalie geografica, politica si sociala

  2. Super idee,asta l-ar ingenunchea pe boris!

  3. Ce imperiu urias a fost Maria Britanie si ce o sa ramana din ea. O tarisoara de marimea tarilor nordice pt ca e clar ca Scotia odata devenita independenta va pune cerere de aderare la UE.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.