G4Media.ro

Premierul Poloniei solicită crearea unui fond pentru reconstrucția Ucrainei din activele ruse…

Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Premierul Poloniei solicită crearea unui fond pentru reconstrucția Ucrainei din activele ruse confiscate în Occident

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni, la Varşovia, ca activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident să fie confiscate definitiv şi destinate unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Agresorul brutal care a atacat o ţară trebuie să plătească preţul cel mai ridicat care poate fi impus în democraţie şi în cadrul coexistenţei paşnice a naţiunilor”, a declarat Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu omologii săi lituanian, Ingrida Simonyte, şi ucrainean, Denis Şmîgal.

El a făcut apel la comunitatea internaţională să le dea ucrainenilor „o speranţă de reconstrucţie, speranţa unui viitor” care trebuie să se bazeze „pe un mare fond format din activele ruse” confiscate.

„Îngheţaţi complet activele statului rus, confiscaţi-le. Îngheţaţi activele oligarhilor ruşi, mari şi mici, oameni de afaceri şi politicieni. Ele trebuie să le servească oamenilor, victimelor dezarmate ale regimului Putin. Trebuie ca ele să fie folosite la reconstrucţia statului care îşi apără eroic independenţa şi suveranitatea”, a spus Morawiecki.

Ingrida Simonyte şi Denis Şmîgal s-au pronunţat şi ei în favoarea întăririi sancţiunilor.

Denis Şmîgal, care a calificat Rusia drept „stat terorist”, a reînnoit apelul ucrainean la instaurarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării sale „pentru a salva mii de vieţi ale ucrainenilor (…) de bombardamentele aeriene” ruse.

Această solicitare a fost deja respinsă de ţările occidentale, care estimează că măsura ar putea fi considerată un act de război.

Premierul ucrainean le-a mulţumit partenerilor săi pentru sprijinul arătat aspiraţiei ţării sale de a adera la Uniunea Europeană. „Ucrainenii vor să vadă perspectiva aderării ţării lor la UE”, a spus el.

Premierul lituanian, care a estimat că „impactul complet al sancţiunilor va fi simţit după un anumit timp”, a afirmat că aceste măsuri ar trebui să vizeze şi Belarus, pentru că această ţară „şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru această invadare demnă de dispreţ a Ucrainei”.

Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Magistrală lovitură. Hai să-i vedem pe „democrați” dacă aplică propunerile. Că n-a văzut nimeni șmecheria. Sunt blocate , nu confiscate activele. Cu confiscarea e mai dificil.

  • Da si apoi se deblocheaza dupa decontarea cheltuielilor. La fel cum iti blocheaza DNA toate conturile daca ai prejudiciu mare ca sa aiba de unde sa traga dauna.

  • Ia spuneti dvs cum e, poate aveti informatii din interior.

 2. O națiune cu inițiativă!

  • Așa ți-a șoptit ție meuronul?

  • In cazul dvs asa se intampla,. va sopteste?

 3. Pentru un vagon de tren, Germania a dat foc intregii Europe. Umiliti Rusia furandu-i banii ( fie si pentru o cauza nobila )si apoi mirati-va de ce urmeaza. De la un punct incolo, doxxarea trebuie oprita.

 4. Polacii ăștia chiar că-și merită soarta din istorie….

 5. Se pare că G4Media încă mai publică comentariile trollilor pro-rusi. În mod normal, ăștia ar trebui tratați exact ca la Moscova: să li se taie libertatea de exprimare.