G4Media.ro

Premierul Poloniei: Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A…

Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Premierul Poloniei: Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a pledat, într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France, pentru o dublare a cheltuielilor de apărare în Europa, spunând că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice, notează AFP, citată d Agerpres.

„Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic”, a declarat Mateusz Morawiecki, în acest interviu publicat şi de grupul german de presă regională Funke Meediengruppe.

„Avem nevoie de o armată europeană puternică”, a insistat premierul polonez care consideră că „trebuie dublate cheltuielile pentru apărare în Europa”. „Suntem în prezent la aproximativ 300 de miliarde de euro, ar trebui să trecem la 500-600 de miliarde de euro. Nu este imposibil şi acest lucru va permite Europei să joace în sfârşit un rol major”, a adăugat el.

„Era păcii şi a ordinii internaţionale ajunge la sfârşit”, a mai spus Mateusz Morawiecki. „Trebuie să fim conştienţi de asta. Este un test pentru Occident, iar modul în care reacţionăm la acest test ne va determina viitorul, nu ani de zile, ci decenii”, a continuat el.

Şeful guvernului polonez a mai propus excluderea cheltuielilor pentru apărare din pactul european de stabilitate cu scopul de a permite ţării sale să cheltuiască 3% până la 4% din PIB pentru apărare astfel încât să facă faţă „agresiunii ruse împotriva Uniunii Europene”.

Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, „o serie de sancţiuni fără precedent şi zdrobitoare” după invadarea Ucrainei de către Rusia şi „discuţii pentru a face Europa independentă de achiziţionarea de hidrocarburi ruseşti”. „Cumpărând petrol şi gaze ruseşti, finanţăm acum politica de agresiune a Rusiei”, a ţinut el să adauge.

În contextul în care Varşovia se află în colimatorul Comisiei Europene în ceea ce priveşte independenţa judecătorilor şi nerespectarea deciziilor justiţiei europene, premierul polonez a spus că se aşteaptă de la „Comisia Europeană să nu ne supere cu aşa-zisa procedură a statului de drept (…), pentru că în prezent suntem pe punctul de a apăra flancul estic”.

„Consider că suntem trataţi într-un mod discriminatoriu şi asta mai ales în timp de război. Nu ar trebui să fim trataţi aşa”, a insistat Mateusz Morawiecki.

Polonia, membră a NATO, are o frontieră de 535 de kilometri cu Ucraina, reaminteşte AFP.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Fiti amabili, in afara de girofareala de la Siret pentru poze oficiale, ca solutii nu a produs, tot societatea civila are, mai stie careva ceva de Epoletul special?
    Sau de domnul presedinte? Sau o fi pauza de ”vichend” ?

    • Nu intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru tara. Acum e momentul sa te inrolezi, in armata romaniei sau in armata ucrainei chiar sa prinzi experienta.

  2. Nu intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru tara. Fuga la inrolare.