G4Media.ro

Premierul Poloniei, la 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz:…

sursa foto: Pixabay

Premierul Poloniei, la 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz: „Să ne amintim că la est Putin construiește noi lagăre”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a profitat vineri de Ziua comemorării Holocaustului pentru a-l acuza pe președintele rus Vladimir Putin că a construit „noi lagăre”, pe fondul războiului din Ucraina, potrivit RFI.

„La aniversarea eliberării lagărului de exterminare nazist german Auschwitz-Birkenau, să ne amintim că la est Putin construiește noi lagăre”, a declarat Morawiecki pe Facebook.

„Solidaritatea și sprijinul consistent pentru Ucraina sunt modalități eficiente de a ne asigura că istoria nu se închide în cerc”, a adăugat el.

Morawiecki nu a detaliat acuzația sa împotriva Rusiei, deși aceasta a reluat o afirmație făcută anul trecut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un discurs din octombrie, Zelenski a vorbit despre Olenivka, „un lagăr de concentrare în care sunt ținuți prizonierii noștri”.

Anchetatorii ONU au declarat anul trecut că au documentat peste 400 de detenții arbitrare și dispariții forțate de către forțele rusești în Ucraina.

Polonia a marcat vineri cea de-a 78-a aniversare a eliberării Auschwitz-Birkenau la locul fostului lagăr din orașul Oswiecim, situat în sudul Poloniei.

Printre participanți s-au numărat lideri religioși, supraviețuitori ai Holocaustului și Douglas Emhoff, soțul evreu al vicepreședintelui american Kamala Harris.

Muzeul Auschwitz a declarat anterior că Rusia nu a fost invitată la comemorarea din acest an, având în vedere „agresiunea sa împotriva unei Ucraine libere și independente”.

Muzeul a denunțat ofensiva rusă drept un „act barbar” în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie anul trecut.

Auschwitz-Birkenau a devenit un simbol al genocidului comis de Germania nazistă asupra a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 și 1945.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Sa ne amintim si ca rusii au eliberat Auschwitzul in timp ce polonezii se rugau de englezi sa il bombardeze in 1941.

  • 🤡🤡🤡🤡

  • 👹🇷🇺💣💣💣💣🗽

  • Stii ce au avut rușii permanent in fața lor până la 30 km de Berlin,conform cu armistițiul necondiționat incheiat cu oficialii români la „intoarcerea armelor” ??
   Cel putin 1 Armată Română. Adică sute de mii de soldați români împinși din spate de nkvd rusesc să elibereze teritorii europene de plaga nazistă.

 2. O aberatie – armata eliberatoare facea parte din frontul ucrainean dar a fost formata in districtul Volga, nu are nici o treaba cu Ucraina propriu-zisa.

 3. Minți ca o mazetă sovietică!

 4. Minți ca o mazetă sovietică!

 5. Rusia produce 1435 de tancuri T14 Armata pe luna!!
  In 2 zile jumate ajunge la Atlantic!!

 6. N-a fost prezenta Rusia care l-a eliberat, dar a fost prezenta Germania care l-a creat.