G4Media.ro

Premierul palestinian: Mulţumim României, care a decis să nu mute Ambasada din…

Premierul palestinian: Mulţumim României, care a decis să nu mute Ambasada din Israel la Ierusalim

Premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a declarat miercuri, într-un briefing pentru jurnalişti români, că mulţumeşte României pentru decizia de a nu muta Ambasada din Israel la Ierusalim şi că face apel la liderii de la Bucureşti să lase acest subiect în urmă, transmite trimisul Agerpres la Ramallah.

Întrebat dacă are încredere că decizia de la Bucureşti este definitivă, el a răspuns că da.

„Avem încredere în români, bineînţeles că avem şi când ni s-a spus că ambasada nu va fi mutată, sperăm că ambasada nu va fi mutată, dar, bineînţeles, în politică lucrurile se schimbă. Sperăm că această mişcare politică nu avea loc şi fac apel la liderii români să lase acest subiect în urmă şi să nu îl mai abordeze, fiind în armonie cu poziţia Uniunii Europene, cu poziţia noastră şi cu cea internaţională. Dacă cineva doreşte să îi facă plăcere preşedintelui Trump, preţul să nu fie plătit cu o monedă palestiniană”, a subliniat premierul.

El a afirmat că mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este „un mesaj politic greşit”.

„Mulţumim României, care a decis să nu mute ambasada la Ierusalim. Apreciem acest fapt şi vă spun de ce: mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este un mesaj greşit, este un mesaj politic greşit, deoarece israelienii au acceptat faptul că Ierusalimul este pe masa negocierilor. Nimeni nu trebuie să ia măsuri unilaterale vizavi de Ierusalim, deoarece este un teritoriu ocupat, iar Europa are o poziţie clară legat de acest aspect şi nimeni nu trebuie să se abată de la direcţie, deoarece, în prezent, autorităţile române care au decis să nu mute ambasada sunt de partea păcii şi dreptăţii”, a afirmat Mohammad Shtayyeh.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la finalul lunii martie, într-un discurs susținut la Washington, că ea, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

La scurt timp după declarația șefei Guvernului, președintele Klaus Iohannis a reacționat dur, atrăgând atenția asupra faptului că Viorica Dăncilă ”demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar Guvernului.

Ulterior, premierul Dăncilă și-a nuanțat declarația, într-o intervenție la Antena 3. Dăncilă a făcut un pas înapoi, precizând că declarația făcută la Washington despre mutarea reprezentanței diplomatice este doar o părere personală de-ale sale și că, potrivit Constituției, decizia o ia președintele Klaus Iohannis.

”Am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus că trebuie să îndeplinim toți pașii constituționali. Nu am spus că eu voi muta ambasada. Declarația președintelui și modul cum s-a exprimat președintele, vorbind despre ignoranță, vorbind despre faptul că nu se știu pașii de către premier, nu a făcut decât să mă dezamăgească (…) Este o opinie personală că trebuie mutată ambasada”, a declarat Viorica Dăncilă într-o intervenție în direct la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat atunci anularea de către partea iordaniană a vizitei regelui Abdulah al II-lea în România, în urma declarațiilor făcute de către Viorica Dăncilă despre faptul că Guvernul va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Foto: Mohammad Shtayyeh / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Salam aleikum!
  Excelenta ,
  Treaba cu mutatul Ambasadei a fost o minciuna pe tot lantul. Stiti, Bibi l-a mintit pe Daddy, promitandu-i ca-l va scapa de imbratisarile fierbinti ale lui nea Alifie, iar prostul ala s-a simtit si el dator sa minta ca va muta Ambasada…Cine Dracu’ sa-i creada…?!

 2. Scaraotchi,
  Sunteti intre voi, vad… Salam!
  Uneori lucrurile bune se intampla si prin intermediul oamenilor mai prosti… Romania ar fi avut nevoie sa se intample! Ca de salam si de rahat ne e plina istoria!

 3. Multumiti Rusiei si SUA ca l-au indepartat pe Plahotnic si a ramas Dnacila singura.

 4. Sa-i multumiti Presedintelui Iohannis, este singurul care se putea opune si a facut-o.

 5. N-am inteles…Romania muta ambasada SUA la Ierusalim sau SUA muta ambasada României la Ierusalim?

 6. Eu sunt destul de atent la stiri si totusi n-am auzit de aceasta decizie oficiala a Romaniei!
  Cred ca avem de-a face cu 2 Romanii si cu 2 feluri de autoritati, pentru ca observ ca premierul palestinian a multumit Romaniei „care a decis” si autoritatilor romane „care au decis” sa nu mute ambasada. Romaniei care a decis sa mute nu-i multumeste!
  D-aia nu merge caruta pe plaiurile noastre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.