G4Media.ro

Premierul Franței a anunțat că va crea un post de ambasador pentru…

Sursa Foto: Facebook/ Elisabeth Borne

Premierul Franței a anunțat că va crea un post de ambasador pentru drepturile LGBT+ și va constitui un fond de 3 milioane de euro pentru centre de primire

La Orléans, prim-ministrul Élisabeth Borne a anunțat joi crearea unui post de ambasador pentru drepturile LGBT+ și constituirea unui fond de 3 milioane de euro pentru centre de primire. Ea a fost somată să reacționeze, încă o dată, la afirmațiile ministrului său Caroline Cayeux care, într-un interviu, a folosit expresia „oamenii ăia” referitoare la homosexuali, transmite France 24, citată de Rador.

În vizită la Orléans, Élisabeth Borne a anunțat joi, 4 august, crearea unui post de ambasador pentru drepturile LGBT+, dar și constituirea unui fond de 3 milioane de euro pentru centre de primire. Șefa guvernului vizita un centru LGBT în centrul orașului cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a legii care depenalizează homosexualitatea.

„Da, Franța a adoptat legi care au vizat și discriminat persoanele homosexuale”, dar „din fericire, luptătorii pentru egalitate nu abandonează niciodată”, a declarat Élisabeth Borne.

După ce i-a ascultat pe oficialii asociației, care au vorbit despre scăderea subvențiilor și mijloace insuficiente, prim-ministrul a anunțat crearea unui fond de 3 milioane de euro „pentru a crea 10 noi centre LGBT+ și pentru a întări cele 35 care există deja” pentru ca „să existe cel puțin două centre în fiecare regiune din Hexagon și cel puțin un centru în fiecare regiune de peste mări”.

Acest fond va fi înscris în legea Finanțelor pe 2023 și suma va viza perioada 2023 – 2026. În 2023, 1,5 milioane de euro vor fi deblocate, a precizat palatul Matignon.

„Să apărăm depenalizarea universală a homosexualității și a transidentității”

Subliniind „punerea în discuție, inclusiv în legislația europeană” – o aluzie clară la Ungaria lui Viktor Orbán –, Élisabeth Borne a mai anunțat crearea unui post de „ambasador pentru drepturile LGBT+”.

Acest ambasador, numit până la sfârșitul anului, „va coordona acțiunea ministerului pentru Europa și al Afacerilor Externe pentru protecția împotriva discriminării și promovarea drepturilor LGBT+: el va promova vocea Franței, va apăra depenalizarea universală a homosexualității și transidentității”, a precizat ea.

Prim-ministrul s-a declarat de asemenea gata să „examineze” un proiect de lege anunțat miercuri de senatorii socialiști „referindu-se la despăgubiri pentru persoane condamnate pentru homosexualitate între 1942 și 1982″. Regimul de la Vichy a introdus o discriminare între relațiile heterosexuale – majoratul sexual fiind atunci fixat la 15 ani – și homosexuale, penalizate dacă unul dintre parteneri era minor (la vremea respectivă, 21 de ani).

Discriminarea a rămas în vigoare atunci când vârsta majoratului a fost scăzută la 18 ani, în 1974, înainte ca stânga s-o abroge, pe 4 august 1982, și să stabilească majoratul sexual la 15 ani, oricare ar fi sexul partenerilor.

„Astăzi, ne amintim de această nedreptate, de suferințele pe care le-a produs. Mă gândesc la toți cei care aveau piedici la libertatea lor, la iubirile lor, care au fost arestați, judecați, sancționați. Națiunea nu va uita”, a scris Emmanuel Macron într-un mesaj pe Facebook publicat joi dimineața.

Nouă interpelare privind expresia „oamenii ăia” al ministrului Cayeux

În timpul vizitei sale, Élisabeth Borne a fost din nou interpelată în legătură cu ministrul Caroline Cayeux, care, într-un interviu dat la jumătatea lunii iulie, a folosit expresia „oamenii ăia” pentru a-i califica pe homosexuali.

„Să auzi în 2022 lucruri pe care la auzeam la Beauvais când eram adolescent, e compet incredibil”, a spus secretarul asociației, Christophe Desportes-Guilloux, originar din orașul în care Caroline Cayeux a fost primar, deplângând faptul că „aceste cuvinte rostite de oficiali naționali repun în discuție munca ce a fost făcută în rândul tinerilor”.

Élisabeth Borne a rămas pe poziție: „Foarte clar, linia președintelui Republicii, linia mea, linia guvernului nu este ambiguă: vom continua să ne batem” pentru drepturile homosexualilor, recunoscând „afirmațiile nefericite” și subliniind scuzele prezentate de ministru.

„Nu așteptăm scuze, (ci) ca deciziile care vor fi luate să fie efectiv de luptă contra discriminării”, a explicat puțin mai târziu presei Christophe Desportes-Guilloux

Într-un comunicat, asociația GayLib – asociată cu Partidul radical, membru al majorității prezidențiale – s-a felicitat pentru anunțurile făcute de prim-ministru, „rămânând în același timp vigilentă privind efectivitatea, inclusiv în cadrul guvernului” și cerând din nou demisia ministrului Caroline Cayeux.

L’inter-LGBT a declarat pentru AFP că noile fonduri alocate merg „în direcția bună”, la fel ca și numirea unui ambasador, cerând „un corp diplomatic sensibil la aceste chestiuni”.

Sursa: France 24 / Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Mda, pe zi ce trece ne convingem cei care mai avem minte ca prin discursul lui, Orban a avut dreptate până la ultima virgula. Ambasador lgbt auzi !!!

  • @Johnule, ejti de rasu curcilor cu atitudinile acestea in sec 21. Da na, de unde nu-i, nici D-zeu nu cere…

 2. I-auz’, Mozaiq, 3 milioane de euro de păpat! Hai, încolonarea spre Franța, doar n-o să rămână centrele alea de primire nefolosite, că e și păcat!

 3. Nebunia și rușinea acestor vremuri decadente de final.

 4. Astea nu sunt valorile mele. Asta nu este Europa mea. Voi lupta cu tot ce pot pentru ca nepotii si copiii mei sa nu creasca in decadenta si perversitatea asta.

  • Pentru inceput, mutati-va in rusia. Prin bureatia sau vladivostock te asigur ca nu e picior de legebete.

  • @Cristi… nu fi asa sigur! (imperativ negativ = un singur „i” si nu doi). Povestea e de noaptea mintii! Toata lumea se invarte in jurul unei „minoritati” galagioase si foarte inflente! Nu mai spuneti „progresisti”… ei nu au nimic cu progresul de nici un fel ca si cum nu au haurolacii cu inteligenta si bunul simt! Corect este sa se spuna „regresisti”! E o spirala… regreseii alimenteaza fascismul care se pretinde, vezi Doamne, „aparator al valorilor traditionale” (chiar si cand liderul simion pidosnicul are apetit pentru rochite) iar galagia fascista alimenteaza „regresistii” care ne spun: „Vedeti ma? Astia sunt ai lui putler”, vai „drepturile”, „jos rasismul si stergem tot din istorie legat de sclavie si rasism „, „hai sa schimbam numele telescopului James Webb pentru ca a fost homofob, nu conteaza ce realizari a avut!”…. Spirala asta ne duce in neant daca nu taiem ambele capete: cel fascist si cel regresist!!!

 5. Astea nu sunt valorile mele. Asta nu e Europa mea

 6. Ce tara reprezinta lgb….pt a avea ambasador? Tara organelor genitale! În curând oamenii normali vor fi dați la animale sălbatice în arena!
  Valorile s-au inversat, noul normal este distopia, comunismul destrabalat se revarsă ca în Hunger Games.

 7. Foarte bine, iar pe ambasador să-l cheme „Variola Maimuței”! 🤣😂🤣😂🤣😂🤣

 8. dar pe nevaccinati de ce i ati disctiminat carnatzilor?

 9. As fi total impacat cu ‘curcubeistii’ dar si-ar asuma deplin motivul pt. care sunt ‘curcubeisti’. Tinand cont ca ultimele studii arata ca doar 5% ‘e’ genetic, ” Houston, what are you thinking ? ”

  (ca sa intelegeti, n-am o problema cu ei, am o problema cu faptul ca nu inteleg ca au o problema; daca ambele afirmatii incap in capul vostru, inseamna ca aveti creier, va garantez ca nu-i o disonanta cognitiva, sunt pur si simplu lucruri diferite, oamenii au o repulsie pt. … pt. ca … inseamna incetarea reproducerii (puternic impregnate in genetica si cultura) si implicit tot ce inseamna viata, chiar daca la nivel inconstient sau chiar mai ‘low-level’, instinctiv)