G4Media.ro

Premierul Estoniei se pronunță împotriva concesiilor în fața Rusiei

Premierul Estoniei se pronunță împotriva concesiilor în fața Rusiei

Ţările europene şi SUA trebuie „să fie foarte atente” şi să nu facă concesii în faţa Rusiei, a declarat vineri într-un interviu pentru AFP premierul estonian Kaja Kallas, apreciind că doar Moscova poate dezamorsa tensiunile.

Kaja Kallas, a cărei ţară găzduieşte un batalion multinaţional al NATO, a subliniat de asemenea că ea face demersuri pentru întărirea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Estonia ca factor de descurajare.

Şefa guvernului estonian, fostă deputată în Parlamentul European şi care a venit la putere în 2021, a apreciat că Rusia, suspectată că vrea să invadeze Ucraina, practică o abordare în stil sovietic, constând în emiterea unor ultimatumuri cu speranţa de a obţine concesii din partea ţărilor occidentale.

„Trebuie să fim extrem de atenţi şi să nu facem niciun pas în direcţia Rusiei sau să le oferim ruşilor ceva ce nu aveau înainte”, a afirmat ea pentru AFP.

Rusia a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina în ultimele săptămâni, cerând în acelaşi timp ca Ucrainei să-i fie refuzată aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi o retragere a forţelor NATO din ţări precum Estonia, care s-au alăturat Organizaţiei după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Principala noastră preocupare este că Rusia ar putea ataca Ucraina şi cum aceasta va afecta situaţia securităţii în general în Europa, în special în Europa de Est”, a menţionat premierul estonian.

„NATO şi Rusia s-au aşezat la masa (negocierilor) şi discută, dar singura care poate proceda la o dezescaladare este Rusia”, a insistat Kaja Kallas.

Estonia şi-a anunţat intenţia de a trimite „zeci” de rachete antitanc Javelin de fabricaţie americană în Ucraina pentru a o ajuta să se apere în caz de agresiune şi a primit autorizaţie din partea SUA pentru a o face.

Această ţară baltică, fostă republică sovietică, doreşte de asemenea să trimită în Ucraina obuziere care au aparţinut iniţial Germaniei de Est. Dar pentru aceasta are nevoie de aprobarea Germaniei, care până acum a refuzat-o.

Întrebată despre atitudinea Germaniei, percepută uneori ca ambivalentă în criza legată de Ucraina, Kallas a răspuns:”Îi revine ei să decidă.Pentru noi este foarte important să susţinem Ucraina în toate modurile posibile”.

NATO, a asigurat ea, are în general o „poziţie foarte unificată”, chiar dacă aliaţii „au idei şi tactici diferite”.

Rusia consideră ca agresivă prezenţa militară a NATO în ţările baltice care se învecinează cu ea, dar departe de a dori să facă concesii, membrii Alianţei discută despre „întărirea şi nu despre o slăbire” a poziţiilor lor, potrivit premierului estonian.

Sursa Foto: Kaja Kallas/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Deja ne plictisiți cu facatura voastră cu rusii. Stim ca ati distrus cu intentie economia si e despre gas. Plus, vreti razbel pt ca ati pierdut pandemia.

  • daca prostia ar fi interzisa prin lege tu personal ai avea necazuri mari.
   astia contrazic faptul ca rusia maseaza armata ca sa invadeze o tara suverana, tot asa cum contrazic existenta virusului, desi in jurul lor oamenii mor din cauza asta.
   esti prea pr ost ca sa realizezi ca esti pr ost. genu de om pentru care au inceput sa scrie avertizari pe punga de sampon sa nu o bei.

  • Creier prăjit, treci înapoi in scorbura din care ai ieșit ca din realitate nu înțelegi nimic, rusofil ridicol.

  • Postacii Pfizer fasciști globalisti au spume la gura. Abia astept sa votez AUR doar să-i văd pe ăștia suferind.

   Nimeni nu neagă existența virusului, doar ca nu e ce ați fraudat voi sa fie ca sa va iasa dictatura-fascista-egalitariana. Idem Rusia.

  • Exact cum ati fraudat 80% din pandemie ca sa ne jefuiti si instaura fascism, asa si cu „criza” cu Rusia. 😉 nu păcăliți pe nimeni.

  • Vai de creierii tăi ăia prăjiți ! Dacule liber maro la ckour ce ești, marș înapoi în tunelul ăla de sub Bucegi și să ieși de-acolo când te chemăm noi. Dar singur ca să nu faci copii.

 2. Au pierdut pandemia, cu toate că nu renunță la fascismul injectatii, acum ne aburesc cu o altă fraudă.

  Terminati cu vrajelile. Stim ca ati promis ajutor financiar Ucrainei daca va ajuta la a regiza si provoca un razboi cu Rusia.

  • Șoșocule, ești penibil de obicei sau doar acum, când se discută despre un subiect pe care nici nu-l pricepi, nici nu-l știi?

 3. daca prostia ar fi interzisa prin lege tu personal ai avea necazuri mari.
  astia contrazic faptul ca rusia maseaza armata ca sa invadeze o tara suverana, tot asa cum contrazic existenta virusului, desi in jurul lor oamenii mor din cauza asta.
  esti prea pr ost ca sa realizezi ca esti pr ost. genu de om pentru care au inceput sa scrie avertizari pe punga de sampon sa nu o bei.