G4Media.ro

Premierul eston Kaja Kallas: Ordonând arestarea mea, Putin vrea să arate că…

Sursa foto: European Council

Premierul eston Kaja Kallas: Ordonând arestarea mea, Putin vrea să arate că Estonia nu este cu adevărat o ţară, ci o parte a imperiului rus

Premierul eston Kaja Kallas – una dintre cei conducători ai ţărilor baltice daţi în urmărire de ctre Rusia – îl acuză pe Vladimir Putin, revenind asupra acestui mandat de căutare într-un interviu acordat postului francez LCI, care publică pe X un fragment, de faptul că „ordonând arestarea mea, vrea să arate că nu consideră Estonia cu adevărat o ţară, ci o parte a imperiului rus”, transmite News.ro.

Rusia a emis avize de căutare, la 13 februarie, pe numele a trei lideri din ţările baltice.

Într-o notă postată pe site-ul Ministerului rus de Interne se arată că şefa Guvernului Estoniei, secertarul de stat estonTaimar Peterkop şi ministrul lituanian al CulturiiSimonas Kairys sunt inculpaţi în Rusia într-un ”dosar penal”.

Moscova nu precizează de ce infracţiune penală îi acuză, însă îi acuză de ”acţiuni ostile împotriva memoriei istroice”.

În acest scurt fragment din interviul acordat LCI, care nu a fost difuzat încă,Kaja Kallas se distanţează de acest aviz de căutare.

”Regulile care se aplică în Rusia nu sunt valabile în Estonia”, declară ea.

Odată cu apropierea alegerilor europene, şefa Guvernului eston interpretează ferocitatea autorităţilor ruse împotriva sa ca pe o tentativă de a-i submina candidatura.

”Ei spun că eu sunt o provocare la adresa Rusiei”, declară ea.

JurnalistulDarius Rochebin de la LCI scrie pe X căKaja Kallas i-a mulţumit în interviu preedintelui francezEmmanuel Macron pentru susţinerea sa.

În urma unei reuniuni la PalatulÉlysée a aproximativ 20 de şefi de stat şi de guverne, luni, Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea unui al doilea împrumut european mare în vederea finanţării unor achiziţii de muniţie şi armament destinate Ucrainei.

Kaja Kallas cerea acest lucru din decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...