G4Media.ro

Premierul bulgar Kiril Petkov îl contrazice pe ministrul Apărării, care afirmase că…

Premierul bulgar Kiril Petkov îl contrazice pe ministrul Apărării, care afirmase că nu se justifică o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul Bulgariei: „Acest subiect nu a fost discutat nici în guvern, nici cu partenerii NATO”

Bulgaria nu a discutat şi nici nu a luat vreo decizie cu privire la eventuala desfăşurare de trupe NATO suplimentare pe teritoriul său ca răspuns la concentrarea de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, a declarat miercuri prim-ministrul Kiril Petkov, transmit Reuters şi BTA, citate de Agerpres.

Declaraţia sa survine după ce ministrul apărării, Stefan Ianev, a scris marţi seară, într-o postare pe Twitter, că, în acest stadiu, nu există motive de a considera acţiunile Rusiei drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi securitatea sa, iar o prezenţă militară întărită în Bulgaria nu se justifică, în vreme ce o astfel de dezbatere ar putea amplifica tensiunile în regiune.

„Urmând acest raţionament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfăşurare de trupe suplimentare pe teritoriul nostru, şi a decide desfăşurarea de trupe NATO suplimentare în Bulgaria ar fi nejustificată. O astfel de decizie nu ar fi în interesul aliaţilor sau în interesul naţional al Bulgariei”, a scris Ianev.

„Acest subiect nu a fost discutat nici în guvern, nici cu vreunul dintre partenerii noştri (din NATO). Ministrul apărării are opinia sa personală, care nu este în niciun caz poziţia oficială a guvernului nostru”, le-a declarat Petkov reporterilor după şedinţa executivului.

„Am afirmat în mod clar că suntem şi vom fi un membru activ al Uniunii Europene şi al NATO, prin urmare decizii de acest fel vor fi coordonate după luarea în considerare a rolului ţării noastre”, a adăugat noul premier bulgar.

„Aş dori, de asemenea, să arăt că avem convingerea fermă că modul cel mai bun de a sprijini politica UE şi a NATO faţă de frontiera noastră estică este prin mijloace paşnice şi diplomatice”, a mai spus Petkov.

El a evitat să-şi facă publică poziţia personală pe acest subiect şi a afirmat că orice decizie va fi luată după o analiză detaliată pro şi contra şi în urma unor discuţii cu aliaţii occidentali ai Bulgariei.

„Cu cât accentul este mai puţin pe potenţialul militar şi mai mult pe potenţialul diplomatic, cu atât mai bine pentru Bulgaria”, a punctat el.

Liderul parlamentar al formaţiunii Bulgaria Democratică a anunţat că aceasta va cere audierea lui Ianev de către Comisia de apărare, după ce aceasta va fi constituită.

„Noi credem că ţara noastră nu îşi poate permite să fie într-o stare nedeclarată, dar efectivă, de neutralitate în favoarea politicii expansioniste a Kremlinului în regiune”, a arătat Hristo Ivanov.

Sursa Foto: Facebook/ Kiril Petkov

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pai in cazul asta este rau: un guvern nou nout care sa fie patat de un nostalgic este contraproductiv.

  2. Bunicul avea doua Bolti in fata casei

    si multa vie , pe mai multe randuri

    in Gradina din spatele casei