G4Media.ro

Prefectura Bacău nu se simte competentă să demoleze crucile ridicate ilegal în…

sursa foto: Captură Youtube

Prefectura Bacău nu se simte competentă să demoleze crucile ridicate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și susține că responsabilitatea este a autorităților din Harghita / Decizia definitivă a fost pronunțată luna trecută

La aproape o lună de la decizia definitivă a Curții de Apel Bacău, care a stabilit că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești, din județul Bacău, pentru crucile din cimitirului militar Valea Uzului este ilegală, prefectura Bacău aruncă responsabilitatea către autoritățile din Harghita, care se ocupau de cimitir până în 2019. Procesul viza ridicarea a 50 de cruci comemorative ale ostaşilor români în Cimitirul militar din Valea Uzului.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În proces au fost implicate Instituţia Prefectului judeţului Bacău, precum şi consiliul local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, în calitate de reclamant în procesul de anulare a autorizaţiei de construcţie a parcelei româneşti amenajate ilegal, a cărui hotărâre definitivă a fost pronunţată pe 10 februarie, notează portalul Kronika, citat de MTI.

În ciuda implicării, Instituţia Prefectului din judeţul Bacău a declarat pentru Krónika că nu se simte competentă în executarea hotărârii instanţei. La întrebarea portalului legată de punerea în aplicare a sentinţei, prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel a răspuns că informaţiile ar trebui obţinute de la primăria din Sânmartin şi de la Prefectura judeţului Harghita. Potrivit hotărârii guvernului 299/2010, cimitirul militar aparţine proprietăţii publice a localităţii Sânmartin din judeţul Harghita – a explicat prefectul.

Conform hotărârii pronunţate în primă instanţă, notează portalul, demolarea crucilor de beton este responsabilitatea primăriei din Dărmăneşti, iar acest lucru a fost confirmat şi de hotărârea definitivă a Curţii de Apel. Iar prefectul, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, este responsabil pentru respectarea legii în România – scrie portalul Krónika.

Sándor Birtalan, primarul UDMR al comunei Sânmartin, a declarat după hotărârea definitivă: vor aştepta notificarea oficială şi în funcţie de aceasta vor căuta împreună cu juriştii cea mai potrivită soluţie pentru restabilirea stării iniţiale a cimitirului. El a preconizat, de asemenea, că acest lucru nu va fi uşor, deoarece organizaţiile naţionaliste româneşti, care au depus de mai multe ori coroane în acest cimitir, au semnalat deja că nu vor permite îndepărtarea crucilor de beton.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu.

Scandalul din acel moment, dar și alte manifestări ulterioare au fost o rampă de lansare pentru George Simion, copreședintele partidului extremist AUR.

La o săptămână după evenimentele violente, scrie Hirado.hu, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...