G4Media.ro

Predoiu, întrevedere cu omologul ucrainean Ihor Klymenko: Unul dintre subiectele abordate a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Predoiu, întrevedere cu omologul ucrainean Ihor Klymenko: Unul dintre subiectele abordate a fost cel privind fluidizarea traficului la graniţa româno-ucraineană și consolidarea securității transfrontaliere

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reiterat, miercuri, angajamentul României în consolidarea securităţii transfrontaliere, în cadrul unei întrevederi în sistem videoconferinţă cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko, relatează Agerpres.

„Cei doi miniştri au discutat despre priorităţile în cooperarea bilaterală din domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere. Demnitarii au salutat decizia ridicării relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, ceea ce a confirmat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-ucrainene”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Discuţiile reprezintă o continuare a celor convenite în cadrul primei şedinţei comune a Guvernelor României şi Ucrainei ce a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023, de a se aprofunda colaborarea sectorială.

„Unul dintre subiectele abordate a fost acela al fluidizării traficului la graniţa româno-ucraineană, interlocutorii fiind de acord că ambele state întreprind în prezent eforturi substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere şi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în conformitate cu standardele Schengen. În plus, părţile acordă o atenţie deosebită securizării frontierei, fiind apreciată deschiderea şi susţinerea reciprocă în cooperarea operativă dintre structurile de frontieră, precum şi necesitatea întăririi capabilităţilor acestora”, arată sursa citată.

Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat importanţa unui dialog constructiv şi deschis între cele două ministere, necesar pentru identificarea unor soluţii eficiente în domeniile de interes reciproc. În context, partea română a reiterat deschiderea pentru dezvoltarea cadrului juridic de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor şi lichidării acestora.

„Ministerul Afacerilor Interne, alături de celelalte autorităţi guvernamentale, va continua să ofere sprijin Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, atât timp cât acest lucru va fi necesar”, precizează MAI.

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României în susţinerea parcursului european al Ucrainei şi disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne de a se implica activ în susţinerea demersurilor.

Potrivit sursei amintite, ministrul Klymenko a mulţumit părţii române pentru sprijinul „constant şi multidimensional” acordat de România încă din prima zi a războiului şi pentru „susţinerea neclintită” în cadrul formatelor multilaterale de discuţii.

„Avem în curs o serie de acţiuni de cooperare şi susţinere a autorităţilor ucrainene pe liniile de competenţă legală a MAI. Desfăşurăm protecţia şi controlul frontierelor prin patrule comune româno-ucrainene. Controlăm foarte bine situaţia în privinţa traficului de arme şi droguri. Practic nu avem trafic structurat de arme, persoane şi droguri prin frontiera terestră cu Ucraina, dincolo de anumite cazuri izolate depistate, ceea ce e un semn al caracterului disuasiv şi eficienţei măsurilor luate şi al eforturilor din teren ale poliţiştilor de frontieră români şi ucraineni, cărora le mulţumesc”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

El a adăugat că există încă loc de performanţă mai ridicată în combaterea traficului şi contrabandei de produse accizabile, în special ţigări.

„Am sprijinit şi vom continua să sprijinim pregătirea personalului ucrainean în domeniul asistenţei civile şi intervenţiei la dezastre. Cooperarea poliţienească în combaterea crimei organizate merge de asemenea, foarte bine şi o vom continua. (…) Consider că avem un viitor comun în Europa, e important să îl gândim şi să îl construim încă de astăzi, în beneficiul cetăţenilor noştri, inclusiv al minorităţilor noastre, cea ucraineană din România şi cea română din Ucraina”, a mai spus Predoiu la finalul întâlnirii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...