G4Media.ro

Precizările Parlamentului European, după ce un eurodeputat italian a declarat că PE…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP / Fotograf Jan van de Vel

Precizările Parlamentului European, după ce un eurodeputat italian a declarat că PE ar fi realizat ”ghidul limbajului sensibil” de uz intern care interzice utilizarea termenilor de ”mama” și ”tată”

Parlamentul European informează, într-un comunicat dat publicității, joi, de biroul de la București, că la nivelul instituției există un ”glosar intern”, cu scopul asigurării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv, care recomandă utilizarea termenului de ”părinți” strict în contextul formularelor administrative și se adresează în special traducătorilor din PE.

Europarlamentarul italian Simona Baldassarre (din partea partidului populist Liga condus de Mateo Salvini) a declarat pentru Il Giornale că Departamentul pentru Egalitate, Incluziune și Diversitate a realizat „ghidul limbajului sensibil”, destinat personalului instituției Parlamentului European, cu scopul de a „comunica corect problemele legate de dizabilități, minorități de gen, rasă, etnie sau religie”.

Redăm mai jos integral precizările Parlamentului European:

”În legătură cu subiectul unei presupuse restricționări din partea Parlamentului European a termenilor ,,mamă” și „tată”, aducem următoarele precizări:

La nivelul Parlamentului European există un glosar intern cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv.

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv ,,părinți” strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare.

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. n-are mama, n-are tata, n-are sora adorata !

  • Iata o situatie cand vopsirea anormalului in normal conduce automat la interzicerea normalului care face parte din structura noastra fundamentala.

 2. Tocmai faptul că UE e improvizată de politicieni, nu proiectată de nişte gânditori de mare erudiţie, precum iluminiştii secolului XVIII, generează valori nesigure care se decid la vot şi se menţin prin vot, aşa ajungându-se la Brexit şi la formarea de bisericuţe.

 3. Dacă cineva se coboară până la a citi sputnik, după lectură trebuie să verifice informația din publicația originală, sau textul original la care se referă.

  • Da, bravo G4, ați devansat de la a prelua mizerii de pe latrina 3 la a prelua propaganda dezbinatoare rusa de pe sputnik. E o involuție grăitoare.

 4. Incepe sa semene a Newspeak.

 5. Dacă e pe Sputnik înseamnă că au luat un sâmbure de adevăr și au fabulat pe acea temă, ca apoi s-o prezinte ca adevăr complet.

  Zici Sputnik și tragi apa.

 6. neo-marxisti de azi, mari sustinatori de stiinta de altfel, cind e vorba de biologie nu mai cred in ea, primeaza conceptele ideologice…..occidentalii fac aceeasi greseala cum au facut cu emigrantii de proasta calitate, se pliaza in fata unor voci f stridente ale une minoritati si acu dupa 40 de ani nu mai stiu cum sa scape de ei….asa si cu astia…..peste vreo 10-20 de ani o sa isi revina in fire, dar in general e prea tirziu, efectele sint deja in societate….

  ex: in oregon county, niste dastepti de la comisia scolara zic ca atunci cind ai raspunsu bun la matematica e un reflex al white supremacist, si sugereaza ca ar trebuie sa existe mai multe raspunsuri bune la o problema sa nu ii discrimineze pe aia care e prosti……

  https://mindmatters.ai/2021/02/yes-there-really-is-a-war-on-math-in-our-schools/

 7. Bă… Eu știu că tata i a introdus o lu mama și am supt de la pieptul ei în 75 și soră-mea în 78 a venit cutremurul, războiul din Liban și revoluția după care am intrat din 90 pe sistem capitalist, eram deja pionier și așteptam să devin UTC ist, 4 ani în viață sau neamuri și rude ancorate în miezul puterii pot schimba destine, destinul meu e de adevărat șoim, pionier, militar și în devenire homles sau bosketar așa cum mulți copii post revoluționari au devenit mari migranți ca cei din Irlanda, Irlanda de Nord pt mine e armata irlandeză de eliberare IRA e una dintre frumoasele mele gen ypj sau ypg

 8. Inteleg ca glosarul cu termenii cu pricina priveste doar documentele redactate si/sau traduse care emana de la Parlamentul European.In viata de zi cu zi cetatenii UE nu au obligatia de a folosi termenii referiti.Nu e clar daca in exprimarea verbala parlamentarii europeni au obligatia de a folosi o astfel de terminologie.
  Oricum exista un precedent creat ca aceste recomandari terminologice sa se extinda si la alte autoritati si institutii comunitare sau chiar nationale.
  Abordarea eu o vad lipsita de eficienta.Nu schimbi o mentalitate discriminatorie prin modificarea limbajului sau numai prin modificarea limbajului, ci doar prin actiuni civice,de educatie ,care sa promoveze solidaritatea intre oameni,toleranta si intelegerea biodiversitatii lumii.Aici si mass-media,societatea civila si ONG-rile pot sa se implice.
  La fel si in chestiunea cu rasismul.Nu sunt rasist daca folosesc in context termenul de negru sau alb,cu tenta nejignitoare(vezi cazul Coltescu).Sau nu te jignesc daca te fac tigan in loc de rrom.

 9. Termenii de mama si tata sunt legati de un tip de familie legat de parinti de sexe diferite, serveste la identificare si determinare, are radacini adanci in toate societatile si nu vad de ce ar trebui scosi din uz,fie si in documentele oficiale adecvate situatiei, care emana de la PARLAMENTUL EUROPEAN.

 10. Pt cei de mai sus : bă libertadinilor sau evolutionistilor sunteți supărați pe părinții care s au f tut și v au slobozit în șanț sau la regina Maria, de ce urâți mediul în care ați fost slobozitzi?

 11. Ati luat-o razna, rau de tot..daca astea-s problemele urgente ale omenirii, daca astea va preocupa pe voi ACUM, e grav, acum cand atatia oameni sunt in suferinta ca le-au murit apropiati, ca si-au pierdut locurile de muna, ca nu vad o perspectiva inca sa scapam de Covid, voi va ocupati de prostii care conteaza fix cat negru sub unghie pentru Milioanele de europeni!
  La ce PRIVILEGII aveti, 1 Milionde Euro in cei 5 ANI de mandat, sunteti fix ca politrucii nostri!
  NIMIC pentru cetatenii UE, abureli si aiureli ca sa va aflati in treaba… nu neg minoritatile de toate tipurile, dar deja depasiti orice limita cu bazconiile astea chiar acum in vreme de pandemie..
  NU avei ceva mai important de facut?

 12. Pt cei de mai sus : bă libertadinilor sau evolutionistilor sunteți supărați pe părinții care s au f tut și v au slobozit în șanț sau la regina Maria Mary , de ce urâți mediul în care ați fost slobozitzi?

 13. Pt cei de mai sus : bă libertadinilor sau evolutionistilor sunteți supărați pe părinții care s au f tut și v au sl obo zit în șanț sau la regina Ma ri a Mă ry , de ce urâți mediul în care ați fost sl oboszi tzi?

 14. Aveți spitalul regina Maria, noi aveam budimex și multe maternități voi aveți oportunități

 15. Degeaba sunt legi egale si nediscriminatorii in America de Nord si Europa democratica. Nu e bine pentru egalitaristii de rit marxist. In SUA au reusit sa prosteasca cu multi ani in urma o natiune intreaga ca e sexist sa apelezi 2 sau mai multe fete cu girls pentru ca e ca si cum ai spune hei sexy. Girls e umilitor, patronising, misogin. Trebuie sa le spui guys , cum le spui baietilor ca sa nu se simta intr-o pozitie de ”inferioritate” .

  Politia vorbirii nu e noua, sper ca si Uniunea Europeana, Australia,Canada si SUA sa adopte cat mai urgent legi similare cu cele din UK care garanteaza libertatea de exprimare chiar si in cazurile opiniilor inflamatorii din campusurile Universitatilor de unde porneste tot acest marxism de gen puturos.
  Toate tampeniile acestor propagandisti zgomotosi cu veleitati de justitiari sociali trebuie respinse fara cea mai mica ezitare .

 16. Mweauuu

 17. Ma. n e. Listi

 18. Miliția gândirii si a exprimării!
  Uite asa incet, incet UE se transformă in URSS.
  Euroscepticismul va creste exponențial si apoi se vor lamenta că nu înțeleg de ce se destramă.

 19. Eu susțin acest limbaj.Noi am fost învățați sa vorbim foarte urat. Pt orice învăț exista și dezvăț.
  Încă de când eram pionieri ne silea sa facem compuneri cu „mama”. Copiii trebuie învățați de mici „sa facă construcții egalitate și incluzive”.
  Spre exemplu o compunere despre „cei 4 părinți ai mei de gen neprecizat, trei de rasă umana și unul de origine cabalină”.