G4Media.ro

Post-Brexit: „Deal” sau „no deal”, o nouă zi decisivă pentru negocieri

Foto: Alex Mihăileanu

Post-Brexit: „Deal” sau „no deal”, o nouă zi decisivă pentru negocieri

Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor negocieri post-Brexit, fie pentru a anunţa un eşec cu consecinţe grele, fie pentru a estima că un acord este încă posibil, cu numai douăzeci de zile înainte de ruptura definitivă, informează AFP şi dpa.

Niciun scenariu nu poate fi respins, inclusiv anunţarea neaşteptată a unui compromis, în aşa măsură aceste negocieri tensionate, presărate cu date-limită nerespectate, au abundat în răsturnări de situaţie după lansarea lor, în martie.

Însă tendinţa de sâmbătă seara părea negativă. „În situaţia actuală, oferta UE rămâne inacceptabilă”, a estimat o sursă guvernamentală britanică, în timp ce negocierile continuau la Bruxelles şi ar putea continua duminică. „Orice acord trebuie să fie echitabilă şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o naţiune suverană în trei săptămâni”, a adăugat această sursă.

Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ”no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit ”va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Continuarea sau nu a discuţiilor ar urma să fie luată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic Boris Johnson, după o discuţie telefonică, duminică, în contextul ultimelor negocieri ce ar putea continua în timpul zilei.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. In privinta brexitului cu acord sau fara acord nu am nicio apasare.
    Ba chiar as prefera fara acord

    • S-a notat, Von der Leyen si Boris Johnson au fost informati legat de preferinta dvs.

      Amandoi au fost de acord ca nu se poate ajunge la o intelegere atat timp cat nu este de acord cu asta si ABC

  2. Sa vedem cine clipește primul

  3. Se distruge economia britanica, doar ca Ratcliffe sa nu mai plateasca taxe.

  4. daca va uitati pe harta intelegeti repede

    • M-am uitat pe harta, domnule guru M dar tot nu sunt sigur ca am inteles.
      Enlighten us with your brexit wisdom.

  5. Un Brexit pe timp de iarna, s-ar putea sa vedem conditii de razboi in ianuarie in UK.
    Vor manca doar conserve? Si cu benzina la cartela.

    Ca umor negru chiar ar fi interesant sa vedem cateva saptamani de revenire la realitate pentru englezii care inca au iluzia ca au un mare imperiu pe care se pot baza cum aveau la inceputul WW2.

    Din pacate asta ar insemna radicalizare, costuri economice si pentru EU si poate venirea unui Erdogan in UK in locul lui Boris Johnson. Sa speram ca nu au chef de poker cu pacea europeana.

    • Relatiile economice si politice dintre UK si restu’ lumii (oricare alta zona decat to’ar’sa ue)
      sunt cu mult peste ceea ce insinueaza anal-istii-de-„dumineca”.
      In lunga lista de parteneri directi ai UK se regasesc state care, impreuna, detin peste 2/3 din resursele naturale. „covrigu” a demonstrat ca se poate trai fara „fiare”, fara „otomobile”, chiar si fara „trosbal”… da’ fara papa…
      so, astia care va repeziti sa plangeti de mila UK… ar trebui sa va uitati in gradina proprie.

  6. Sigur ca da…. Relatiile alea economice, oricum supraevaluate sunt cu tari aflate la mii de kilometri distanta.
    50% din comertul UK sunt cu EU, aproape toate alimentele sunt importate mai ales cele proaspete.
    Astea nu sunt insinuari, sunt realitati economice care nu se schimba daca crezi in ele sau nu.

    Anul trecut am avut un proiect in Londra si am stat mai multe luni in capitala UK, am mai facut si cateva excursii prin zonele rurale.

    Nimeni in Londra nu crede o iota din ce declara Boris Johnson. Iar pe la tara sunt naivi, nu inteleg nimic din relatia cu EU si cat de mult beneficiaza zonele mai sarace de pe urma subventiilor EU.

    Cum ziceam, ca umor negru ar fi interesant de vazut.
    Sunt convins ca multi pe aici vor continua sa nege realitatea, vor zice ca e un mare avantaj sa stai la cozi kilometrice pe timp de iarna sau ca lira sterlina la paritate cu euro e o miscare geniala a lui Boris.

    • Londra nu-nseamna UK asa cum buhurestiu nu-nseamna rssh tzigania.
      Acele „mii-de-kilometri” nu reprezinta vreo pb reala pt navele de zeci si sute de mii de tone. In plus, crezi ca to’ar’sa ue poate interzice cocosilor galici si/sau tomatelor spaniole sa faca parteneriat cu UK?
      Boris stie c-a beneficiat-de/speculat o conjunctura si ca va fi matrasit curand chiar de ai lui.
      Da, ieuro la paritate cu sterlina este o gluma proasta. De fapt ieuro (o excrescenta artificiala in trei picioare, unul mai scurt decat altul) ar fi pe undeva pe la nivelul CAD/AUD.