G4Media.ro

Poluează animalele de companie la fel de mult ca mașinile? Este cel…

sursa foto: Unsplash/ Louis-Philippe Poitras

Poluează animalele de companie la fel de mult ca mașinile? Este cel mai bun prieten al omului dușmanul planetei?

Este cel mai bun prieten al omului dușmanul planetei? A existat o dezbatere continuă cu privire la faptul dacă deținerea unui animal de companie este la fel de poluantă ca și deținerea unei mașini. Este adorabilul cățeluș sau pisoi la fel de rău pentru planetă ca o mașină care consumă benzină?

Deși amprenta exactă a emisiilor de carbon a prietenilor noștri blănoși este încă o sursă de dezbatere, un lucru este clar: câinii și pisicile au un impact asupra planetei, notează Euronews.

Cum? Alimentația lor este cel mai mare contribuitor la amprenta de carbon, care necesită energie, pământ și apă pentru a fi produsă.

Unul dintre cele mai des citate studii a fost realizat de Gregory Okin, profesor de geografie la UCLA.

Potrivit studiului său din 2017, hrănirea câinilor și pisicilor creează în SUA echivalentul a aproximativ 64 de milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Acesta este aproximativ același impact ca 13,6 milioane de mașini pe șosea.

De asemenea, Okin susține că, dacă animalele noastre de companie și-ar forma propria țară, aceasta ar ocupa locul 5 în topul consumului global de carne, după China, SUA, Brazilia și Rusia.

Cu toate acestea, mai mulți oameni de știință și-au exprimat îndoiala că aceste constatări sunt corecte.

Argumentul: o mare parte din hrana pentru animale de companie provine din subproduse de origine animală, cum ar fi plămânii și rinichii.

Studiul din 2017, pe de altă parte, contabilizează emisiile de gaze cu efect de seră ca și cum vacile și puii ar fi crescuți cu unicul scop de a fi transformați în hrană pentru animale de companie, ceea ce se întâmplă foarte rar, explică Peleter Alexander, conferențiar principal în domeniul securității alimentare globale la Universitatea din Edinburgh.

„Cred că este foarte greu de justificat, în parte pentru că se numără dublu. Aceste evaluări ale ciclului de viață care calculează factorii de emisie pentru carne, se bazează pe cât de multă carne este produsă, nu pe cât de multă carne și subproduse sunt produse. Deci, dacă ați însuma totul în acest mod, ați obține mai multe emisii decât cele produse”, a declarat el pentru Euronews.

Potrivit cercetării sale, Peter Alexander estimează că aproximativ 1% până la 3% din emisiile sistemului alimentar au fost asociate cu producția de alimente pentru animale de companie, mult mai puțin decât studiul din 2017, citat deseori.

În Europa, pisicile au fost cele mai populare animale de companie în 2022, cu peste 127 de milioane de pisici care locuiau în 26% din gospodării.

Cu toate acestea, câinii au fost mai puțini cu doar un punct procentual, 25% dintre gospodăriile europene având un câine de companie.

Dar oare deținerea unui animal de companie poluează mai mult decât deținerea unei mașini? Nu, conform calculelor lui Peter Alexander.

„Aș sugera că, pentru o mașină medie pe benzină din Marea Britanie, ați putea adăuga că echivalentul deținerii unui câine de zece kilograme timp de un an ar însemna să conduceți aproximativ 1.400 de mile sau 2.000 de kilometri. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din distanța medie pe care o parcurg oamenii în Marea Britanie.”

Potrivit cercetătorului, deținerea unui câine de talie mică este aproximativ echivalentă cu o cincime dintr-o mașină, atunci când vine vorba de cantitatea de emisii în fiecare an.

Așadar, nu vă faceți griji, nimeni nu spune că trebuie să renunțați la animalul dumneavoastră de companie. A avea un animal de companie are multe efecte secundare pozitive asupra sănătății noastre fizice și a bunăstării mentale.

S-a demonstrat că interacțiunea cu animalele reduce nivelul de stres și tensiunea arterială.

Alte studii au constatat că animalele pot reduce singurătatea, pot crește sentimentele de sprijin social și pot stimula starea de spirit.

Ce ar trebui să faceți dacă doriți să reduceți amprenta de carbon a animalului dumneavoastră de companie?

Potrivit mai multor studii, puteți reduce cantitatea de carne cu care hrăniți anumite animale de companie și, de asemenea, puteți adopta animale mai mici sau mai puține pentru a limita cantitatea de hrană pentru animale de companie necesară a fi produsă.

O soluție ar fi să diversificați proteinele din dieta lor. Peter Alexander sugerează reducerea cantității de carne de primă tăietură care este dată unor animale precum câinii, care reprezintă unul dintre principalii factori care generează emisii de gaze cu efect de seră.

sursa: Euronews

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Alt studiu facut de „specialisti” care nu nimic bun de facut. Dupa ei ar trebui sa stam toti in casa, sa nu mancam, sa nu bem, sa nu ne imbracam si astfel amprenta de CO2 se va reduce si vom putea muri curati si linistiti.
    P.S. Ce bine era cu presa tiparita pe vremuri. Trebuia o selectie serioasa a articolelor pentru ca nu iti permiteai sa tiparesti 1000 de pagini. Deasemenea jurnalistii scriau si nu erau specializati in Ctrl C + Ctrl V plus Google Translate. Acum oricine poate sa devina un jurnalist…

  2. Ce nebunie. Ar trebui sa ma simt vinovat ca am un caine sau cum?

  3. Gata, am găsit vinovatul pentru încălzirea globală… stați liniștiți la locurile voastre, tovarăși!