G4Media.ro

Poluarea este asociată cu 10% din cancerele depistate în Europa – raport…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Poluarea este asociată cu 10% din cancerele depistate în Europa – raport al Agenției Europene de Mediu

Aproximativ 10% din cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme, a avertizat marţi Agenţia Europeană de Mediu (AEM), care subliniază că majoritatea cazurilor sunt evitabile, informează AFP, preluată de Agerpres.

Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa”, au dezvăluit reprezentanţii acestei agenţii europene într-un comunicat.

Procentul anunţat ar putea totuşi să scadă considerabil dacă politicile existente ar face obiectul unor implementări riguroase, mai ales în lupta împotriva poluării, potrivit AEM.

„Toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse”, a afirmat Gerardo Sanchez, un expert de la AEM, înaintea publicării raportului, primul redactat de această agenţie europeană în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător.

„Cancerele provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil”, a adăugat acelaşi expert într-o conferinţă de presă.

Potrivit datelor AEM, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de cancer – un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.

Studii recente au detectat, de asemenea, „o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii”, a subliniat aceeaşi agenţie europeană.

Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.

Potrivit AEM, razele ultraviolete – de origine în principal solară, dar şi artificială – sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.

Anumite substanţe chimice utilizate la locurile de muncă şi eliberate în mediul înconjurător sunt şi ele cancerigene.

Plumbul, arsenicul, cromul, pesticidele, bisfenolul A şi substanţele alchilate per- şi polifluorurate (PFAS) sunt printre cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor, la fel ca azbestul, interzis din 2005 în UE, dar prezent totuşi în anumite clădiri.

În UE, 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar 1,3 milioane dintre ele mor din această cauză. Continentul european, care deţine abia 10% din populaţia mondială, contabilizează 23% din totalul cazurilor noi de cancer depistate la nivel global şi 20% din totalul deceselor provocate de cancer în lumea întreagă.

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Eu zic sa mai băgam cărbuni, nu mult, doar vreo câțiva ani, pana il liniștim pe Putin.

  2. Litoralul Marii Negre, unde veniti toti vara : constructii acoperite cu azbociment sunt vopsite de catre proprietari odata la ceva timp, si inainte de improspatarea vopselii se freaca vopseaua veche cu peria de sarma. Continutul de azzzbest in internita (prea friabila) e de 10%. Praful rezultat e purtat de vant peste tot, pentru locuitori si turisti, in aer, in patrunjel, in apa… Inhalat ori inghitit da cel mai nenorocit cancer posibil, considerat marker al acestei poluari- NU se trateaza-, dar si cancerele gastrointestinale, ovariene (citeam intr-un raport din 2017 publicat in USA). 2 micrograme inghitite ori inhalate sunt de ajuns, garantat. Nu mai vorbim de azbocimentul aruncat, ca toate deseurile de constructii, prin toti boschetii, sau de tubulatura pentru alimentarea cu apa.
    Si tare mai bate vantul la malul marii…. Si daca credeti ca asta e doar la mare…Sa vedeti ce e la munte… Azbocimentul e otrava intinsa de comunisti pe multi ani de acum incolo. Sa nu ajungeti sa cunoasteti din experienta in familie … Cei ce ar trebui sa faca ceva fac constiincios absolut NIMIC, si daca local te duci peste ei cunosc la fel …nimic, cel angajat local la mediu are rareori tangenta cu domeniul.