G4Media.ro

Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Israel, după un gest similar al Tel…

Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Israel, după un gest similar al Tel Avivului. Scandalul diplomatic, provocat de legea poloneză privind proprietățile confiscate

Polonia şi-a rechemat luni ambasadorul din Israel la două zile după un gest similar israelian provocat de o lege poloneză ce limitează revendicările proprietăţilor confiscate după Al Doilea Război Mondial, calificată de Israel ca „antisemită”.

Noua lege, promulgată sâmbătă de preşedintele polonez Andrzej Duda, impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist după război, aminteşte France Presse.

Guvernul precizează că legea ar trebui mai ales să împiedice fraudele.

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasadorul Poloniei în Israel va rămâne în ţară până la noi ordine”, se arată într-un comunicat.

Potrivit ministerului, acest gest este un răspuns „la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului”.

Ambasadorul Marek Magieowski se află în prezent în Polonia.

Ministerul a indicat de asemenea că „decizia privind nivelul permanent al reprezentanţei diplomatice poloneze în Israel va fi luată în zilele următoare”.

Ministrul israelian de externe Yair Lapid l-a rechemat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Israelului în Polonia, calificând noua lege „antisemită”.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a calificat la rândul său legea drept „ruşinoasă” şi a declarat că arată „un dispreţ neruşinat pentru memoria Holocaustului”.

Lapid a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe ar recomanda reprezentantului polonez în Israel, în prezent în vacanţă, „să-şi continue vacanţa în ţara sa”.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a respins duminică acuzaţiile de antisemitism. Potrivit acestuia, decizia Israelului de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Varşovia este „nefondată şi iresponsabilă”.

„Cineva care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică”, a declarat el pe Facebook.

Aproape şase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au pierit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Polonia, aminteşte AFP.

După acest conflict, autorităţile comuniste au naţionalizat un mare număr de proprietăţi abandonate după moartea sau fuga proprietarilor lor.

La căderea Cortinei de Fier în 1989, Polonia nu a organizat restituirea proprietăţilor confiscate ca majoritatea celorlalte ţări ale blocului comunist, lăsându-i pe cei care le revendică să-şi încerce norocul prin tribunale.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Polinia putea să se inspire din legile de retrocedare din alte țări europene. Franța, Germania, Olanda, Austria, etc au făcut legi care protejau drepturile evreilor in același timp rezolvând impasurile de care se plange Polonia.

  Soluții care să nu ducă la tensiuni diplomatice există deja.

 2. Sincer, nu văd care e problema Israelului. In esență polonezii invocă prescripția dreptului de a mai putea revendica bunuri de la un stat dacă nu ai făcut-o timp de 30 de ANI.

  30 de ANI înseamnă o perioadă foarte lungă. În dreptul francez, preluat și în România, după 30 de ani chiar dacă nu ai deloc acte asupra unui bun imobil îl poți stăpâni ca un „bun proprietar”.

  Da, sînt reacții emoționale dar să nu se confunde instituții de drept PENAL (imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanității) cu cele de drept CIVIL (operarea prescripției „longi temporis praescriptio”, cum îi spuneau romanii). Altfel unde am ajunge?

  Păi am ajunge unde se tâtăște și acum România, țara unde statul este spoliat pe față (vezi „Prințul Paul al României” alături de un – ce să vezi? – cetățean israelian aflat în topul bogaților din Israel și care, evident, nu va fi vreodată extrădat, Steinmetz). Cei care ar profita după această lungă perioadă de timp nu mai sunt familiile victimelor, ci pescuitorii în apă tulbure de tipul „cumpărători de drepturi litigioase”. De asta afirm că polonezii au ales să rezolve corect din punct de vedere juridic acest gen de procese nesfârșite și că românii ar trebui să le urmeze exemplul.

 3. Polonia nu e colonie ca rrromnia sa ii dicteze ambasadele straine politica interna.

  Nici Israelul nu e mai prejos, stat suveran, isi urmareste interesul, dar si statul polonez are dreptul sa isi vada interesul.