G4Media.ro

Polonia: O femeie care și-a ucis soțul în timp ce acesta încerca…

Sursa foto: Pixabay

Polonia: O femeie care și-a ucis soțul în timp ce acesta încerca să o violeze a fost declarată nevinovată de Curtea Supremă

Curtea Supremă din Polonia a confirmat achitarea unei femei care și-a înjunghiat mortal soțul, în legitimă apărare, atunci când acesta a încercat să o violeze. În ciuda faptului că două instanțe inferioare au găsit-o nevinovată, procurorii au încercat să obțină anularea hotărârilor anterioare, potrivit notesfrompoland.com.

Incidentul a avut loc în satul Przybysławice, în apropiere de Cracovia, la 23 iunie 2020. Soțul acuzatei – care este numit Marcin P. în conformitate cu legea poloneză privind protecția vieții private – a venit acasă beat și a vrut să facă sex cu soția sa. Situații similare ar fi avut loc înainte.

În acel moment, cei doi copii mici ai cuplului se aflau în casă. Soția, Karolina P., a fugit pe balcon și a încercat să ceară ajutorul unui vecin, relatează Agenția Poloneză de Presă (PAP). Bărbatul a început să o împingă, iar Karolina P. l-a înjunghiat în braț cu un cuțit pe care l-a apucat în timpul luptei.

Acest lucru nu l-a oprit însă pe Marcin P., așa că femeia l-a înjunghiat din nou, de data aceasta în piept. El s-a prăbușit, iar Karolina P. a chemat serviciile de urgență. Medicii nu au reușit, însă, să îi salveze viața bărbatului.

După incident, procurorii au acuzat-o pe Karolina P. de crimă, solicitând o pedeapsă cu închisoarea de opt ani. Ea a petrecut șase luni în arest preventiv.

Cu toate acestea, în martie 2021, tribunalul regional din Cracovia a achitat-o, considerând că a acționat în legitimă apărare justificată. Această hotărâre a fost confirmată de curtea de apel a orașului în luna octombrie a aceluiași an.

Însă procurorii au continuat să creadă că Karolina P. era vinovată de crimă. Aceștia au susținut că soțul ei era atât de beat încât nu era nevoie să folosească un cuțit pentru a se apăra și că ar fi putut, în schimb, să-l sperie țipând, a relatat ziarul local Gazeta Krakowska.

Acest lucru i-a determinat pe procurori să atace sentința în apel la Curtea Supremă. Aceasta a respins cazul lor, menținând deciziile anterioare de achitare a Karolinei P., în vârstă de 38 de ani.

În justificarea hotărârii, judecătorul Ryszard Witkowski de la Curtea Supremă a subliniat că nu a găsit erori flagrante de drept în decizia curții de apel care să permită contestarea acesteia.

„Nici o evaluare diferită și nici o contestare a credibilității probelor nu reprezintă un motiv suficient pentru a schimba sau anula hotărârea”, a declarat Witkowski, citat de PAP. „Instanța nu a avut niciun fel de îndoieli cu privire la desfășurarea incidentului, precum și la presupunerea că a existat o circumstanță de legitimă apărare.”

Avocata Karolinei P., Katarzyna Król, a salutat decizia. „Instanțele au stabilit că însăși libertatea sexuală a unei femei este un bun mai important decât viața agresorului care a atacat-o”, a declarat aceasta după pronunțarea hotărârii.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că violența împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, s-a intensificat în timpul pandemiei de coronavirus. În Polonia, apelurile la o linie telefonică de asistență pentru victimele violenței domestice au crescut cu 50% în prima lună de izolare.

Dar chiar și înainte de pandemie, un raport comandat de guvern a constatat că 63% dintre femeile din Polonia au suferit o formă de violență domestică. De asemenea, raportul a descoperit că 10% dintre bărbații din Polonia cred că nu există viol în cadrul căsătoriei.

Îngrijorarea a crescut în 2020, când ministrul justiției a început procesul de încercare de retragere a Poloniei dintr-o convenție europeană privind prevenirea violenței împotriva femeilor, argumentând că aceasta „promovează LGBT”.

Demersul a primit sprijinul bisericii catolice din Polonia. Cu toate acestea, prim-ministrul a amânat decizia, trimițând-o la Tribunalul Constituțional pentru a se pronunța.

În același an, ministerul justiției a prezentat o legislație care ar face posibilă separarea imediată a autorilor de violență domestică de victimele lor. Aceasta a primit sprijin din partea tuturor partidelor din parlament, cu excepția extremei drepte.

În 2021, Consiliul Europei (CoE) a lăudat Polonia pentru că a luat „măsuri importante” de combatere a violenței împotriva femeilor. Dar a subliniat, de asemenea, măsuri suplimentare pe care țara ar trebui să le ia, inclusiv schimbarea definiției juridice a violului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ca si ai noștri, si procurorii polonezi îmi par pro/stovani: „ar fi putut, în schimb, să-l sperie țipând”.

    • Procurorii aia, ca si la noi, sunt doar agentii partidului de la putere care in Polonia este de extrema dreapta si fanatism religios si atenteaza la drepturile femeilor. La noi sunt „doar” corupti.
      Spre deosebire de la CuCuRu nostru corupt insa, Curtea lor Suprema se opune acestui extremism. Cinste lor.

  2. @Marcel Trollacu – Nu stiu daca acei copii si-ar fi dorit sa creasca cu un asemenea parinte. Mi se pare exclus sa fii capabil sa faci asemenea fapte (viol, bataie, bautura nu e o scuza, sa fie clar) si in acelasi timp sa fii un bun parinte pentru copii. Ce vad copiii la un asemenea parinte?