G4Media.ro

Polonia inaugurează un gazoduct strategic cu Norvegia: „Era dominației rusești, marcată de…

Sursa foto: Facebook / Kancelaria Premiera

Polonia inaugurează un gazoduct strategic cu Norvegia: „Era dominației rusești, marcată de șantaj și amenințări, se apropie de sfârșit”

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat marți un gazoduct strategic care, în cele din urmă, îi va face pe polonezi și pe europeni mai independenți de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, potrivit Le Monde.

„Era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit, era care a fost marcată de șantaj și amenințări”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea instalației Baltic Pipe, care are o capacitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adăugând:

„Astăzi intrăm într-o nouă eră, cea a suveranității [energetice].”

În cadrul unei ceremonii desfășurate în vestul Poloniei, ministrul norvegian al energiei, Terje Aasland, a declarat că acesta este „un pas important pe drumul important către independența Europei față de energia rusă”. Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a salutat „deschiderea unui nou coridor de gaze în Europa”. Pentru președintele polonez Andrzej Duda, deschiderea acestui gazoduct reprezintă realizarea unui „vis polonez”.

Puternic dependentă în trecut de gazul rusesc, Polonia încearcă de ani de zile să își reducă dependența de marele său vecin din est, iar Baltic Pipe este ultima dintre legăturile necesare pentru a se desprinde de Rusia. În 2015, Polonia a inaugurat un terminal de gaze la Marea Baltică cu o capacitate de 6,5 miliarde de metri cubi, iar de atunci a deschis mai multe interconexiuni de gaze cu țările vecine.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Cand v-a spus Base ca trebuie sa faceti Nabucco nu a fost bine ! E bine si acuma !

    • Interesele strategice buzunaresti spagiste au fost altele la momentul nabucco

    • Adevarul e mult mai simplu. Rusia a venit cu zambetul pe buze si a propus conducte mai ieftine si un pret bun la gaz occidentului. Si astora le-a sticlit ochii si au muscat momeala ca o stiuca fara creier. Acum platim pentru „optimizarea” profitului obtinuta de occident.

  2. Care e santajul, daca voi ati hotarat sa nu mai cumparati de la rusi ?

  3. Marj băi myzerie hauriferă! Na cucu și tu și tovarășu’ tău simeon kcour de fier ! El știe mai bine d-astea.