G4Media.ro

Polonia denunță „ingerința” Uniunii Europene în problemele sale interne, dar respinge varianta…

Polonia denunță „ingerința” Uniunii Europene în problemele sale interne, dar respinge varianta unui „Polexit”

Polonia susține că vrea să fie suverană şi că doreşte să se pună capăt „ingerinţei” Uniunii Europene (UE) în problemele sale interne, însă nu va ieşi din UE, a declarat miercuri liderul partidului populist de dreapta aflat la putere, informează AFP, citată de Agerpres.

„Nu va exista Polexit (…). Vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Aceste afirmaţii vin după ce înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din UE, în contextul unor tensiuni tot mai mari cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare poloneze privind statul de drept.

„Problemele de justiţie rămân competenţa exclusivă a statelor membre şi nu pot face obiectul acestui gen de ingerinţă care are loc în acest moment. Vrem să fim în UE, însă în acelaşi timp dorim să rămânem un stat suveran”, a declarat Kaczynski, care este şi vicepremier.

„Principiul egalităţii între state este de asemenea încălcat în mod radical”, a continuat liderul PiS, acuzând statele membre mai puternice, cum ar fi Germania, că „instrumentalizează” UE.

Polonezii sunt majoritatea favorabili UE: peste 80% dintre ei susţin în continuare aderarea la Uniune. Însă relaţiile dintre Varşovia şi Bruxelles au devenit foarte tensionate în ultimele zile.

La începutul lunii, guvernul polonez a acuzat executivul european de „şantaj”, după sugestia că UE ar putea reţine fondurile de relansare post-pandemie dacă Varşovia nu acceptă primatul legislaţiei comunitare.

Săptămâna trecută, Ryszard Terlecki (PiS), vicepreşedintele Parlamentului polonez, a îndemnat la „soluţii radicale”.

„Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei bruxelleze nu le convine. Ei au întors spatele şi au plecat”, a subliniat el.

Un alt înalt responsabil al PiS, Marek Suski, a declarat în timpul unei ceremonii în onoarea celor care au participat la mişcarea de rezistenţă poloneză că Polonia „va combate ocupantul de la Bruxelles” cum a făcut-o cu fasciştii şi sovieticii.

Sursa foto: warsawinstitute.org

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. La plăcinte înainte, la război înapoi!
    Când luați bani e ok, când trebuie sa și faceți ceva pentru ei nu va mai convine. Atunci vreți sa fiți stat suveran !

  2. O sa jucati cum vi se cinta mai ales acum cind SUA se retrage de mai peste tot .lasati prosteala si faceti un bine natiunilor voastre

  3. Da,e inadmisibil ca statele sa-si piarda suveranitatea!

  4. Polonezii asteapta sa-i excluda din UE. Vor sa iasa, dar nu cu exit deoarece este pagubos. Ar trebui sa restituie bani si sa plateasca penalizari catre bugetul UE. Depun eforturi ca UE sa-i excluda. Polonezii n-au calcat nicio directiva. Ei stiu foarte bine directivele, fiindca ei le-au elaborat. Apoi, cei care au elaborat directivele, au fost retrasi de la Bruxelles si numiti ministri in guvernul poponez. De aceea au implementat exact ceea ce scrie in directive/programe/strategii. Acum asteapta sa-i excluda (ceea ce isi doresc!).

  5. Nu ar fi mai bine sa iasă din UE Germania și Franța??? Ce-ar fi sa se voteze asta de către celelalte tari? Eventual și Olanda, ca toți și baga ei nasul prin toate găurile, susținând lgbt. În felul asta, toți sunt mulțumiți, aia rămân cu trasul în dos, ceilalți rămân cu tarile libere de neomarxism. În plus, nu ne va mai face Germania politica gazelor în Europa, mana în mana cu putin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.