G4Media.ro

Polonia califică drept „inacceptabilă” poziţia Budapestei privind aderarea Suediei la NATO

Sursa foto: NATO.int

Polonia califică drept „inacceptabilă” poziţia Budapestei privind aderarea Suediei la NATO

Premierul polonez Donald Tusk a criticat luni Budapesta pentru blocarea ratificării aderării Suediei la NATO, calificând această întârziere drept ”inacceptabilă”, Ungaria fiind ultima ţară din Alianţa Nord-Atlantică care trebuie să ratifice protocolul de aderare a ţării scandinave, informează AFP, transmite Agerpres.

”Este inacceptabil, şi nu doar din punctul meu de vedere, ca o ţară să o poată bloca pe alta, mai ales în contextul războiului cu Rusia în Ucraina”, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Ulf Kristersson, la Varşovia.

Ungaria, care a acordat sprijinul său de principiu pentru aderarea Suediei la NATO, dar tergiversează ratificarea, îi cere Stockholmului să pună capăt politicii sale de ”denigrare” la adresa guvernului ungar, acuzat de autoritarism.

Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban a dat asigurări că parlamentul de la Budapesta este ”pe cale” să ratifice în această lună aderarea Suediei la NATO.

”Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă către o încheiere”, a declarat Orban în discursul său privind starea naţiunii.

Întrebat despre aceste remarci, Ulf Kristersson a afirmat luni că nu ştie ”precis” ce a vrut să spună premierul ungar, indicând doar că ”a avut câteva conversaţii în ultimele săptămâni” cu omologul său ungar.

”Pur şi simplu cred că există o dorinţă puternică de a finaliza acest proces de aderare la NATO”, a spus el.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia şi Finlanda şi-au anunţat în mai 2022 intenţia de a adera la NATO. În aprilie 2023, Finlanda a devenit al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Tusc, unde erai cand Austria de unul singur a blocat Romania si Bulgaria?
    Sau aia ti-o convenit de ai tacut ca rahatu’ in iarba.

  2. @Zozsi: nu era treaba lui Tusk ci a premierului României, care a tăcut mâlc…

  3. Oare unde mai e Visegradul…Ce se mai dadeau mari pol,ung,….merda…

  4. Ungaria a oferit sute de dovezi ale pozitiei sale pro sovietice. Dar opozitia fata de aderarea Suediei la Nato e cea mai clara si fara drept de tagada. Daca la restul actiunilor pro sovietice au facut pe porumbeii pacii,in acest caz nu au niciun argument. Ce motiv poti invoca atunci cand te opui aderarii unei puteri militare la o alianta militara defensiva din care faci TU insuti parte? E un motiv cat se poate de clar pentru exluderea Ungariei din Nato pentru sabotaj al aliantei