G4Media.ro

Politico: Scholz şi Macron vor avea în această seară o cină secretă,…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Politico: Scholz şi Macron vor avea în această seară o cină secretă, la Paris, înainte de vizita liderului chinez Xi Jinping

Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni joi seară la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unui dineu la care vor discuta despre politica Uniunii Europene şi a Chinei, relatează POLITICO, transmite News.ro.

Întâlnirea neoficială şi confidenţială a celor doi lideri cu greutate din UE, care are loc cu doar câteva zile înainte de o vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în Europa, este descrisă ca fiind un eveniment semi-privat: Scholz şi soţia sa, Britta Ernst, se află într-o scurtă vacanţă în capitala franceză, unde se vor întâlni cu Macron şi soţia sa Brigitte într-un restaurant francez. Nu va participa niciun consilier, potrivit a trei persoane care au cunoştinţă despre dineu.

Scholz şi Macron s-au confruntat în mod repetat în ultimii ani, cel mai recent în februarie, când preşedintele francez a deschis uşa unei eventuale trimiteri de trupe terestre în Ucraina, lucru pe care cancelarul l-a respins ferm. Joi, în interviuri acordate presei internaţionale, Macron şi-a reconfirmat poziţia.

Un subiect cheie al discuţiei va fi vizita lui Xi Jinping, care soseşte duminică în Franţa pentru trei zile, înainte de a se îndrepta spre Serbia şi Ungaria.

Cina va fi o şansă pentru Scholz de a-l informa pe Macron despre întâlnirea sa cu Xi de luna trecută de la Beijing.

De asemenea, Scholz şi Macron nu sunt de acord cu privire la potenţiala impunere de taxe UE pentru vehiculele electrice chinezeşti subvenţionate.

Potrivit lui Noah Barkin, de la German Marshall Fund, care a relatat primul despre dineu, Macron va încerca să îl convingă pe cancelar să i se alăture la întâlnirea cu Xi de săptămâna viitoare, alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un alt subiect probabil al dineului va fi politica UE, în special apărarea şi finanţarea acesteia. Macron face presiuni puternice pentru aşa-numitele obligaţiuni de apărare, care ar implica emiterea în comun la nivel european de datorii pentru a finanţa investiţiile militare. Până în prezent, Scholz a respins această idee.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atat de secreta, ca citim despre ea aici, via Politico 🙂