G4Media.ro

Poliţia din Kosovo a închis cele şase sucursale ale unei bănci sârbe…

Sursa foto: Facebook/ Kosovo Force – KFOR

Poliţia din Kosovo a închis cele şase sucursale ale unei bănci sârbe care efectuau tranzacţii în dinari

Poliţia kosovară a anunţat că a închis luni cele şase sucursale ale unei bănci sârbe, la aproape patru luni de la interzicerea tranzacţiilor comerciale în dinari tolerate anterior în oraşele majoritar sârbe din nordul Kosovo, unde euro este moneda oficială, relatează AFP, conform Agerpres.

Cele şase sucursale ale Băncii Poştale de Economii, licenţiate în Serbia, au fost închise pentru că funcţionau „ilegal”, a anunţat poliţia într-un comunicat, adăugând că „această acţiune s-a derulat până acum fără probleme şi fără incidente. Scopul operaţiunii poliţiei este stabilirea ordinii şi a legalităţii”.

Poliţia a închis cele şase sucursale ale „aşa-numitei Bănci Poştale de Economii, în calitate de instituţie financiară ilegală a Serbiei în Kosovo”, a declarat pe Facebook ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla. „Statul de drept, precum şi servirea tuturor cetăţenilor fără deosebire, vor continua să fie scopul nostru”, a adăugat el.

De la 1 februarie, tranzacţiile comerciale în dinari, tolerate până atunci în zonele în care populaţia este majoritar sârbă, au fost interzise în Kosovo. Doar euro, moneda oficială, este autorizată.

Decizia, care a stârnit furie la Belgrad, face dificilă pentru o mare parte a populaţiei sârbe din Kosovo să primească ajutoare în dinari de la statul sârb. Mii de rezidenţi, studenţi, angajaţi şi pensionari care beneficiază de ajutoare trebuie să treacă acum graniţa pentru a le primi.

Belgradul, care alocă circa 120 de milioane de euro din bugetul său pentru Kosovo, finanţează un sistem de aşa-numite instituţii „paralele”: conduse de şi pentru minoritatea sârbă, acestea asigură o parte din serviciile publice. Şi, asigură, de asemenea, loialitatea sârbilor kosovari faţă de Serbia.

Şapte întâlniri au avut loc din februarie între negociatorii sârbi şi kosovari pentru a încerca să se găsească un compromis, fără succes însă, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru eşecul negocierilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Foarte bine, sarboteii sunt tot la fel de nocivi ca si rusii

  2. Tare …. Kosovo are moneda oficiala euro… Nerecunoscută de țări din UE … Spania Romania… Și noi aplaudam …. Cum ar fi euro oficial în Harghita și Covasna? Acelasi dubla măsură a uniunii europene și nimeni nu reacționează…. Rareș Bogdan nu tai tu in 3 zile moneda specială în Kosovo?