G4Media.ro

Poliția din Hong Kong a arestat membri importanți ai grupului care a…

Poliția din Hong Kong a arestat membri importanți ai grupului care a organizat priveghiul anual pentru victimele masacrului din Piața Tiananmen

Poliția din Hong Kong a arestat membri importanți ai grupului care a organizat priveghiul anual pentru victimele masacrului din Piața Tiananmen a orașului, după ce au fost acuzați de complotare cu forțe străine, potrivit BBC.

Alianța din Hong Kong în sprijinul mișcărilor democratice patriotice din China a declarat că poliția a ajuns miercuri dimineață la birourile sau domiciliul mai multor membri. Arestările au loc pe fondul represiunilor tot mai mari asupra grupurilor politice, profesionale și societății civile, pe care guvernul le-a acuzat de conduită antipatriotică sau infracțiuni de securitate națională.

Chow Hang-tung, vicepreședintă a organizației, a fost arestată la biroul său din districtul central de afaceri din Hong Kong, potrivit presei locale. Chow a spus într-o postare pe Facebook că oamenii, presupuși a fi polițiști, sunau la soneria ei și încercau să spargă ușa: „Ceva cuvinte de rămas bun pentru mine?” a transmis ea.

Cel puțin alte trei persoane au fost, de asemenea, arestate, potrivit South China Morning Post, inclusiv membrii comisiei permanente Leung Kam-wai, Tang Ngok-kwan și Chan Dor-wai.

Chow, care este și avocată, trebuia să se prezinte la o ședință de cauțiune miercuri pentru a-l reprezenta pe Gwyneth Ho, un politician de opoziție acuzat de conspirație. Ho se numără printre 47 de politicieni și activiști care au fost arestați pentru organizarea alegerilor primare neoficiale înainte de alegerile generale care au fost ulterior amânate.

Marți, Alianța din Hong Kong a refuzat în mod oficial o cerere a poliției de a preda informații despre finanțele, calitatea membrilor și operațiunile organizației de săptămâna trecută, susținând că poliția abuzează de puterea lor pentru a invoca frica.

În scrisoarea prin care cerea informații, poliția a acuzat alianța că este „un agent al forțelor străine” și a solicitat informațiile până la 7 septembrie. Nerespectarea ar putea aduce șase luni de închisoare sau o amendă de 10.000 dolari SUA (9.300 GBP). După refuz, șeful securității din Hong Kong, Chris Tang, a promis o acțiune ulterioară și a spus că oamenii legii vor acționa rapid.

Fără a denumi alianța, departamentul de securitate națională al forței de poliție a declarat că una dintre mai multe organizații a refuzat cererile de a furniza informații și „poliția condamnă sever astfel de fapte”.

Organizația s-a format în mijlocul protestelor studențești din China în 1989, unde ulterior autoritățile chineze au ucis un număr mare de protestatari în Beijing și în alte orașe. În anii următori, alianța a organizat priveghiuri anuale în masă la lumina lumânărilor cu ocazia aniversării masacrului din Piața Tiananmen de la 4 iunie, la care au participat adesea sute de mii de oameni. Cele două priveghiuri anterioare au fost interzise de către autorități, care invocă restricții de pandemie.

Legea securității naționale, impusă de regimul comunist de la Beijing, pedepsește actele pe care autoritățile le consideră secesiune, subversiune, terorism sau complicități cu forțe străine, cu sentințe care pot ajunge până închisoare pe viață.

Samuel Chu, activist din Hong Kong stabilit în SUA și fondator al Consiliului pentru democrație din Hong Kong, pe care l-a părăsit de atunci, a declarat că legea securității naționale „s-a dovedit a fi arma perfectă împotriva societății civile, forțând autocenzurarea și desființarea atât a grupurilor noi, cât și a celor vechi.”, relatează The Guardian.

Tatăl lui Chu, activistul Chu Yiu-ming, a fost un membru important al alianței și a servit în comitetul său permanent de la înființare până anul trecut, alături de președintele fondator, Szeto Wah, care a murit în 2011. În săptămânile de după masacrul din 1989, Chu, Wah și alianța lor s-au numărat printre cei care au condus „Operațiunea Yellowbird”, care a ajutat aproximativ 400 de activiști și disidenți căutați de autorități să scape din China prin Hong Kong.

Numărul membrilor alianței s-a redus deja într-o încercare de a se proteja de persecuții. Lee Cheuk Yan și Albert Ho se numără printre numeroși activiști care execută condamnări la închisoare pentru rolurile lor în protestele pro-democrație din 2019.

Săptămâna trecută Frontul pentru Drepturile Omului Civil (CHRF) s-a desființat, după ce convocatorul său, Figo Chan Ho-wun, a fost închis pentru 18 luni în urma unui miting din 2019. CHRF este, de asemenea, investigată de poliție.

Marți, liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că un grup nu se poate numi societate civilă dacă sfidează legea.

Sursa foto: Twitter/ Hang Tung Chow

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter