G4Media.ro

PNL: Bugetul a fost transmis Parlamentului într-un cadru neconstituțional și poate fi…

PNL: Bugetul a fost transmis Parlamentului într-un cadru neconstituțional și poate fi atacat la CCR

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, că bugetul a fost transmis Parlamentului într-un cadru neconstituțional și poate fi atacat la CCR. Ea a spus că liberalii „are informații credibile că Guvernul încalcă în mod deliberat Constituția pentru a câștiga timp în privința cheltuielilor pe care trebuie să le acopere“.

„Investițiile primăriilor sunt compromise pe 2019. Cheltuielile puse în brațe de Guvern anul trecut vor trebui însă suportate!
Oameni buni, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie să întrunească obligatoriu câteva condiții de legalitate și constituționalitate”, a explicat Turcan.

Ea a precizat că, pentru a fi respectată Constituția, bugetul de stat intră efectiv în dezbatere când Parlamentul:
– Adoptă Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Este legea în baza căreia se construiește întreg bugetul și cuprinde limitele privind deficitului bugetar, datoria publică, cheltuieli de personal și toți ceilalți parametri bugetari. Este legea de bază pe care se construiește bugetul și ea nu este încă lege.
– Modifică Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale – astfel încât să se poată aloca, în mod legal 100% din impozitul pe venit către administrațiile publice locale. Este o lege organică, ce nu se poate modifica decât printr-o altă lege organică. Art. 32 din această lege prevede modalitatea în care sunt alocate cotele defalcate din impozitul pe venit. Legea bugetului este o lege ordinară și nu poate să modifice legi cu caracter organic.
– Pentru că bugetul a venit cu 3 luni mai târziu, este necesar să se facă derogări de la Legea nr. 69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare. La art.26 din această lege se prevede clar că „până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice va înainta Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani … şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar …. iar limitele sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetari”.

„Aceștia sunt pașii constituționali pe care PSD trebuie obligatoriu să îi parcurgă. Altfel, este o invitație directă la sesizare la CCR și un motiv consistent pentru PSD de a mai da vina pe niște dușmani imaginari pentru proasta guvernare“, a mai declarat Turcan.

Ea a precizat că PNL propune următoarele soluții: adoptarea de urgență a Legii privind plafoanele bugetare;- adoptarea modificărilor la Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale; adoptarea derogărilor de la Legea nr.69 privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

„Astfel, oricine va putea să vadă dacă Guvernul își respectă angajamentele față de UAT-uri, față de investiții publice sau domeniul social. În condițiile în care PSD-ALDE nu va parcurge aceste etape, avertizez public că există posibilitatea pentru oricine de a se adresa CCR cu privire la legalitatea și constituționalitatea adoptării bugetului. PNL nu este dușmanul inventat de PSD. Ei sunt singurii vinovați pentru că țara nu are un buget aprobat nici astăzi. Ei sunt vinovați pentru blocajul financiar“, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Noul proiect al bugetului de stat, aprobat vineri în Guvern și publicat azi-noapte, prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de varianta din 31 ianuarie. USR susține că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget. Parlamentarii USR critică și faptul că, după ce Guvernului i-au trebuit trei luni să aprobe proiectul de buget, în Parlament se va face o dezbatere pe repede înainte. Birourile permanente au stabilit că vineri va fi dat votul final asupra bugetului (detalii aici).

Foto: Raluca Turcan / Facebook

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Pana-i dospește aluatul de pancove, tuta de turcan a ieșit să mimeze un pic d opoziție.
  Tot partidul PeNaLilor din opoziție sta in trei, patru guriști ?

  • Vezi ca ti-a ramas spuma de la lapte pe bot. KKo ai mancat-o deja! Sau o fi fos KKt?

   Aferim!

  • @ Marius
   spune cinstit cine mai iese sa critice pe hotii din psd-alde-udmr, din pnl in afara de Turcan, Danca, Ghorghiu si Orban ? nu poti sa ai schimbare cu un pnl care mimeaza opozitita si ataca doar pe USR iar mai nou si pe PLUS.

 2. Turcane, pana sa fie aprobat proiectul de buget in Guvern nu stiai ca n-au fost adoptate acele legi premergatoare pentru a atrage atentia in prealabil?! Sau acum s-au desteptat din somn juristii vostri?! Sau mimati ca faceti opozietie politica?!!!!!!!!!!!!!
  Ia mai duceti-va dracului cu stilul vostru de a face politica!
  Un lucru e clar: votez USR+PLUS.

 3. Nimeni nu ridica mai mult praf decat ducesa PNL Turcan.

 4. Turcan a depus plângeri penale contra lui Matteo Politi si Costel Sandu. Amândoi au lasat-o gura-casca…

 5. Lăsați sfaturile si dati drumul la buget nu o mai lungiti, boală lungă moarte sigura

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.