G4Media.ro

Noul proiect al bugetului de stat prevede un deficit mai mare cu…

Noul proiect al bugetului de stat prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de varianta din 31 ianuarie / USR: Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte

Noul proiect al bugetului de stat, aprobat vineri în Guvern și publicat azi-noapte, prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de varianta din 31 ianuarie. USR susține că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget. Parlamentarii USR critică și faptul că, după ce Guvernului i-au trebuit trei luni să aprobe proiectul de buget, în Parlament se va face o dezbatere pe repede înainte. Birourile permanente au stabilit că vineri va fi dat votul final asupra bugetului.

Noul proiect al Legii bugetului, publicat vineri noapte pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede un deficit al bugetului de stat de circa 36,157 miliarde lei, cu 1,3 miliarde lei mai mare faţă de cel din varianta anterioară, de 34,857 miliarde lei, transmite Agerpres.

„Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei“, se menţionează în proiect.

Conform noului raport privind situaţia macroeconomică pe 2019, Produsul Intern Brut este stabilit la 1.022 miliarde lei, creşterea economică la 5,5%, inflaţia la 2,8%, veniturile bugetului general consolidat la 342,675 miliarde lei (33,5% din PIB), cheltuieli BGC de 368,793 miliarde lei 36,07% din PIB), deficit de 26,118 miliarde lei, respectiv 2,55% din PIB, un număr de 287.000 şomeri şi un câştig salarial de 3.085 lei.

În proiectul de buget publicat pe 31 ianuarie, erau prevăzute venituri ale bugetului general consolidat de 341,51 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB şi cheltuieli de 367,628 miliarde lei, ceea ce reprezenta 35,9% din PIB.

Liderul deputaților USR, Cristina Prună, a declarat, sâmbătă, al Parlament, că „Orlando Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget, mai ales că în spatele acestor cifre sunt oameni, sunt persoane cu dizabilități cărora le-au fost tăiate alocările bugetare, sunt investiții publice pe care mediul rural le așteaptă cu sufletul la gură, nu sunt doar cheltuieli pentru acești aristocrați bugetari care primesc cu 20% în plus la salariu și nu sunt doar pentru cei care primesc pensii speciale“.

„Ministrul Orlando Teodorovici ar trebui să fie în fiecare minut de dezbateri în Parlament, să ne explice ce a fost în mintea lui atunci când a crescut acele cheltuieli cu 1,3 miliarde“, a adăugat liderul deputaților USR.

”Vedem aceeași atitudine, Guvernul trimite pe repede înainte Parlamentului. De ce au mai trimis la Parlament? Au avut trei luni de zile, fac ultimele modificări peste noapte și ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice”, a subliniat Cristina Prună.

Conform calendarului stabilit sâmbătă de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, votul final asupra bugetului va fi dat vineri, 15 februarie, în plenul reunit.

G4Media.ro a relatat încă din 30 ianuarie că PSD a programat adoptarea în viteză și cu minimă transparență a bugetului.

Parlamentarii pot depune amendamente până luni, la ora 12.00, iar de la ora 15.00 sunt convocate comisiile permanente pentru avizarea proiectelor. În paralel, vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15.00.

Dezbaterile în plenul reunit vor începe miercuri de la ora 15.00, iar votul final este programat vineri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

Foto: Guvernul în Parlament (Inquam Photos / Octav Ganea)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Mergem bine !!
  Avem al 2-lea buget, adică proiect.
  Prin vară vine al 3-lea, tot sub formă de proiect, și ultimul, iar prin septembrie va fi votată forma finală.

  PSD-ul trebuie să ajungă în banca acuzaților sub 2 forme;
  1. Ca și partid politic pentru ideologie infracțională
  Și
  2. Fiecare membru în parte pentru acțiuni împotriva intereselor României

 2. USR are dreptate si trebuie sa ceara insistent demisia discotecarului pentru masluirea cifrelor din proiectul de buget. Exista multe dovezi.

 3. Cel mai probabil, nici ăsta nu este cel adevărat, iar deficitul e mult mai mare…jeguri ordinare, cel mai probabil au măsluit cu bună știință primele cifre, pe ultimele ( care nici astea nu sunt corecte, ci puțin mai aproape de adevăr) le-au dat după un timp-astfel încât proștii să rămână cu amintirea primelor…sau poate s-au bazat pe faptul că nimeni nu observă diferențele ( culmea, la venituri ambele valori au fost aceleași)
  Să a ne spună Veorika acum cum e, parașuta aia care răcnea cu tupeu că are cele mai mari creșteri din istoria României, deși noi simțim adevărul și inflația în viața de zi cu zi..
  Tuta asta ar trebui trasă la răspundere și băgată la închisoare când vom ajunge în hău; se înșeală amarnic dacă ea crede că o să scape după ce ne distruge și mai are și obrăznicia să ne dea peste ochi- că de fapt totul e lapte și miere, când noi simțim dezastrul

 4. Au marit bugetul unde au furat. Oare de ce ?

 5. Nu mai zic duoamnele cu barba nimic despre ciuma rosie,bolsevicii…etc,nu mai e rea ciuma rosie pesedista cand trebuie sa dea multe zeci de milioane de euro ca s-o scape de grija castelului in curs de degradare pe principesa margareta?! Ciuma rosie,bolsevicii,comunistii sa dea banisorii pe o sandrama regala cu lemnaria mancata de carii si in care ploua ca afara.Hai orlando scoate banii ca esti prostul de serviciu si duda o sa te faCA CAvaler de koklenzollern-semeringhen.

 6. Totul este un KARAOKE, ca de obicei. Povestea ultimilor 30 de ani … si a urmatorilor 30, cel mai probabil.

  Lucru care nu este normal, dar este foarte natural, atat timp cat populatia iubeste mai degraba confortul decat libertatea …

 7. danteo scrie aici cat de dezamagit esti de iohanis :DD

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.