G4Media.ro

Pledoariile finale: DNA cere pedepse cu închisoarea în dosarul Oprescu/ Judecătorul i-a…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pledoariile finale: DNA cere pedepse cu închisoarea în dosarul Oprescu/ Judecătorul i-a întrebat pe toți inculpații dacă ar fi de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității/ Toți au răspuns afirmativ

Un procuror al DNA a cerut, luni, Tribunalului Bucureşti aplicarea unor pedepse cu închisoarea persoanelor judecate în dosarului fostului primar Sorin Oprescu şi a lăsat la aprecierea judecătorului cât de mari să fie aceste pedepse. După pledoaria magistratului DNA, judecătorul i-a întrebat pe toţi inculpaţii dacă, în eventualitatea unei condamnări, ar fi de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii. Toţi au răspuns afirmativ, transmite Agerpres.

„Eu fac de 43 de ani muncă în folosul comunităţii. Da, sunt de acord”, a afirmat Sorin Oprescu.

Amintim că magistratul Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti, cea care judecă de trei ani dosarul fostului primar Sorin Oprescu, a cerut la termenul din 24 aprilie avocaţilor prezenţi în sala să schimbe judecătorul cauzei pe motiv că ea se pensionează de la 1 iunie.

 • Tribunalul Bucureşti dezbate, luni, pledoariile finale din dosarul de corupţie al fostului edil al Capitalei, în care acesta este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa ascultă în continuare pledoariile avocaţilor celor acuzaţi în dosar, apoi aceştia îşi vor spune ultimul cuvânt, înainte ca tribunalul să rămână în pronunţare.

Magistratul de la DNA a reluat în faţa judecătorului Iosefina Pârvu acuzaţiile aduse fiecărui inculpat din dosar, starea de fapt pentru care sunt judecaţi şi probele rezultate atât în perioada anchetei, cât şi a cercetării judecătoreşti.

Astfel, în cazul lui Sorin Oprescu, procurorul a reamintit modalitatea în care acesta ar fi primit 25.000 de euro în septembrie 2015 la locuinţa sa din Ciolpani de la cel care ar fi intermediat mita, Bogdan Cornel Popa.

„Referitor la Sorin Oprescu, acesta a primit 25.000 de euro ca mită. Fapta sa e de luare de mită. El este acuzat şi de spălare de bani, pentru că a dat acea sumă numitei Maria Rus sub forma stingerii unei datorii. Apreciem că a fost dovedită fapta de luare de mită, pentru că inculpatul Popa a recunoscut că a luat suma de bani de la denunţători şi a dat-o mai departe lui Oprescu. Există interceptări clare dintre Popa şi Stanca pe tema sumei de bani ce trebuia să ajungă la Oprescu”, a spus în sala de judecată magistratul DNA.

Procurorul a mai amintit că există şi interceptări ce ar arăta inclusiv modalitatea în care se discuta despre sume de bani, respectiv „pe câmp la ţară”.

„În seara de 5 septembrie 2015, Popa a mers la Ciolpani şi i-a dat banii. Interceptările şi filajele demonstrează acest parcurs. Acolo apare pe interceptări că acea sumă i-a fost dată lui Oprescu cu afirmaţia ‘Mogoşoaia’. Rezultă că Oprescu ştia pentru ce era mita şi de unde provine”, a mai arătat procurorul.

Acesta a mai arătat că „e dovedită fără echivoc” darea de mită, implicit şi luarea mitei” şi că „totul denotă că Oprescu ştia despre ce erau sumele de bani”.

„Apărările lui Oprescu că banii i-ar fi fost ceruţi lui Popa în cadrul unei şedinţe – niciun martor nu confirmă aceste aspecte. Când au fost aduşi la audieri Popa şi Oprescu, Oprescu i-a spus lui Popa să spună că vizita sa era legată de groapa doamnei Munteanu”, a explicat procurorul anticorupţie.

Despre fapta de spălare de bani de care este acuzat Oprescu, DNA apreciază că scopul acesteia era acela „de a albi banii luaţi drept mită”.

„Banii erau albiţi prin pretinsa datorie către Maria Rus. Există contracte între Apa Nova şi Maria Rus, dar nicicum între el şi Rus. Nu apare în acel contract nici primăria, nici Oprescu”, a mai arătat procurorul de la DNA.

„Acesta şi-a încălcat atribuţiile prevăzute. Probele arată că a existat o diferenţiere în modalitatea de organizare a concursurilor. El se ocupa personal de organizarea acestor concursuri. Dispoziţiile de concurs şi de angajare se dădeau direct verbal de către Oprescu. Alte persoane spun că în mod normal nu ar fi trecut peste dispoziţiile verbale ale lui Sorin Oprescu. Apreciem că faţă de Oprescu sunt probe clare şi certe care dovedesc faptele. Acesta nu a recunoscut nicio faptă. Lăsăm la aprecierea instanţei orientarea pedepsei cu închisoarea pe care o veţi aplica„, a mai spus magistratul DNA în sala de judecată.

DNA a mai cerut instanţei confiscarea a 1.262.000 de lei de la fostul primar al Capitalei.

Suma nu a fost dovedită de Oprescu ca provenind din activităţi licite. Considerăm că această sumă provine din fapte de luare de mită. Avem mărturiile lui Popa şi ale altor contractori, care au spus că îi dădeau mită lui Oprescu. Popa a recunoscut că i-a dus mită lui Oprescu şi în alte rânduri”, a explicat magistratul, care a mai solicitat distrugerea cardurilor cu care s-au făcut retragerile de bani şi confiscarea aparatului de bruiat ridicat de la Oprescu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Magistratul care judecă de trei ani dosarul lui Sorin Oprescu a anunţat că se pensionează de la 1 iunie şi a amânat termenul de azi pentru că un inculpat a lipsit pentru a doua oară consecutiv

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Ferească-ne Dumnezeu de hărnicia hoţului…

  • Draga tovarașe Sorin Scârbescu. Ca o entitate salvată de un ÎNGER PE PĂMĂNT, PE NUMELE LUI ALEXANDRU PESAMOSCA, ÎNGERUL COPIILOR, care a ales sa moara singur, in spitalul in care a salvat mii, daca nu zeci de mii de copii cu mainile lui magice, iti doresc să ai sfărsitul lui. MUNCIND IN RESTUL VIETII TALE ȘI DUPĂ, ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚİİ. ÎN GUMARI DE PLASTIC, SINGUR, DUPĂ CE VEI FI SALVAT MII DE COPII, ȘI NU VEI FI ACCEPTAT UN BAN ȘPAGĂ !!! AȘA SA ÎȚİ AJUTE DUMNEZEU !!!

 2. Munca in folosul comunitatii? Cati bani mai trebuie sa piarda comunitatea ca sa scapam de hoti?

  • Romanii sunt niste fraieri colosali.

   Se vede cand nu merg la vot, desi aveau din 2016 puterea sa inlocuiasca mafia PSD cu un partid cinstit.

 3. Nu m-as lasa operat de Oprescu in timpul muncii lui in folosul comunitatii!

  • Munca în folosul comunitatii pentru condamnați, se refera la spații verzi, cimitire, unde are nevoie primaria de care aparține. In niciun caz nu poate lucra ca medic

  • Marine, mersi, stiam, dar am vrut si eu sa fac o „aroganta”!

 4. HOOOOOOOOOOOOOOOOOO JUSTITIEI!!!! Se duce la pensie tanti

 5. Dacă i-a întrebat așa, atunci e clar cam ce pedeapsă le va da don judecătoru. D-aia cu suspendare ! În plus sunt convins că Opărescu se va rupe muncind în folosul comunității! De fapt a și zis-o pe aia mare(că de rău, e tare rău de gură!): că el muncește în folosul comunității de patruzeci de ani! Și șpaga, nu a cerut-o pentru el, ci tot pentru binele comunității. Carevasăzică s-a sacrificat pt. binele obștei ! Parol.
  Pârț.

 6. Domle ce ție și cu mita asta ,ceva de speriat !! Adică vine unu(sau una) îți trântește pe masă douăjdemiiși ceva de euroi și tu habar să nu ai de ce ! Adică, dintre câți „cotizează” musai să îți spună care e de la cine și pentru ce, că altfel te pierzi în șirul ofrandelor și nu mai știi cine a dat și cine urmează să dea. Adică „Mogoșoaia,”Gogoșoaia””Stejar extremă Urgență” etc,etc .Parole domle, parole, nu merge așa,”decât” cu plicul palmat pe sub masă și gata.
  Păi cum să nu vrei muncă în folosul cetății când ai asemenea „răspundere”??!!

 7. Daca aveam judecători corecți , procurori corecți nu ajungea Romania cum a ajuns acum , raiul infractorilor . O să mai treacă vreo 20 de ani că sa avem și noi o justiție corecta în tara asta .

  • Ai uitat să-i pomenești și pe tovarășii din parlament.
   Adică:”dacă aveam judecători,procurori SI PARLAMENTARI corecți”.
   În fine, dacă aveam de toți din ăștia probabil țara se numea Danemarca, nu România, iar la faza cu „peste 20 de ani” eu cred că ai omis un 0 (cel puțin unul)!

 8. Ce dracu ba au ajuns sa negocieze ,,judecatorii” cu infractorii ca la piață, pedeapsa ce trebuie s-o ispaseasca si dacă sunt de acord cu prestarea ?!?cât de degradati pot fi si măscăricii ăstia . Asta e justiția română, ne meritam soarta!

 9. Munca în folosul comunitatii pentru condamnați, se refera la spații verzi, cimitire, unde are nevoie primaria de care aparține. In niciun caz nu poate lucra ca medic

 10. Pai cand l-au prins cu laba in borcanul cu miere, nu tot in folosul comunitatii se presupune ca muncea? Doar asta presupune functia de primar.
  Parca vad ca-l condamna judecatorul la inca un mandat.

 11. oprescu e din familie de secuuristi. el o fi ? nu va fi condamnat.
  e din securistii aia „buni”, ai lui tericeanu si dragnetti.

 12. Scapa si gunoiul ăsta. RO e tara hoților iar Justitia e cea dintâi aparatore a lor.