G4Media.ro

PIB-ul Ucrainei s-a prăbușit cu 15,1% în primul trimestru din 2022

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

PIB-ul Ucrainei s-a prăbușit cu 15,1% în primul trimestru din 2022

Produsul intern brut al Ucrainei s-a prăbușit cu 15,1% în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a războiului cu Rusia, potrivit datelor publicate joi de serviciul public de statistică și citate de Le Figaro.

Invazia rusă lansată la 24 februarie a avut un impact major asupra economiei ucrainene, determinând blocarea multor companii și forțându-le pe altele să își reorienteze producția. În timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează o scădere și mai accentuată a PIB-ului ucrainean, de 35% în acest an, ministrul de finanțe, Serghei Martcenko, a declarat într-un interviu acordat AFP la jumătatea lunii mai că se așteaptă la o scădere de „45% – 50%” în 2022.

Inflația în Ucraina a scăzut la 2,7% în luna mai, dar a ajuns la 18% pe parcursul unui an, a anunțat serviciul public de statistică ucrainean. Creșterea prețurilor alimentelor a continuat să se accelereze, în special pentru produsele de bază, cum ar fi orezul (+14,3%), fructele (11,5%) sau peștele, cerealele, legumele și pastele (între 3,2% și 5,9%). În același timp, prețul ouălor a scăzut brusc (-21,2%). Ca urmare a războiului cu Rusia, inflația a urcat la 16,4% în aprilie, în decurs de un an. Aceasta ar putea ajunge la 20% până la sfârșitul anului, pe parcursul a douăsprezece luni, potrivit previziunilor Băncii Centrale a Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Asta ar fi cam prima stire reala pe care Putin le-o poate livra mujicilor: poate sunteti voi rupti de foame,someri si traiti ca in anii ’80, dar iata ca dupa ce au murit 30.000 de rusi si am cheltuit cateva zeci de miliarde pib-ul Ucrainei s-a prabusit. Va evita bineintelea sa le spuna ca Ucraina va fi finantata de intreaga lume civilizata iar mujicii vor deveni sclavii Chinei pentru cele 5 secunde de celebritate ale lui Putin.

    • Usor cu basmele ca mai citesc si unii copii si creduli pe aici si ajung sa te creada. Inteleg ca la salon acolo va da voie cu telefoane dar tratamentul pare ca nu isi face treaba si tot bati campii. Pana acum Rusia era falimentata si Putin mort de 5 ori plus operat de 10 ori daca e sa te iei dupa „stiri”, „inteligence” si oameni cu opinii ca ale tale (bazate pe sperante si negarea realitatii – cam ca baietii care sustin ca sunt fete).

    • Postacel,stiu ca te-ai injosi si mai rau de atat decat sa incerci o zi cinstita de lucru,dar poti sa ma contrazici punctual(daca in cuvant iti face probleme:Dexonline.ro).
      Au murit zeci de mii de Rusi
      Putin a cheltuit zeci de miliarde sa demoleze orase cu rachete.
      Rusii lucreaza 3 zile pe saptamana.
      Sute de mii de rusi sunt in somaj.
      Sute de mii de ucrainieni sunt antrenati de Nato.
      Americanii (nu europenii cu exceptia UK) cheltuie oricat sa distruga armata sovietica.
      Daca ma poti contrazice fara citate penibile din Lavrov si Zaharov esti un troll cu iq pozitiv.

    • Marcelush,foamea provocata de prabusirea rublei ti-a produs halucinatii. Faptul ca esti nespalat ,si ca oamenii cu serviciu fac dus si folosesc parfum nu te face vreun invinvibil. Cata bataie iti poti lua chiar si asa grobian ,nu iti poti imagina. Dava faci un kg de ruble ,cumpara-ti un bilet de tramvai si vin-o in centrul Timisoarei sa iti expui ideile, si te rezolvam cat sa incerci sa iti gasesti serviciu si sa juri ca nu mai pui mana pe o rubla. Amaratule…

    • se usuca bunatate de sparanghel

  2. Teoria ne învață că în situația sistemelor mari (războiul intra aici) ar trebui să treacă cel puțin 3 ani de la luarea unei decizii că sa se poate face o evaluare a ei!

    .cred, de aceea, că orice afirmație este prematura, ea se sprijină doar pe judecăți de valoare și nu pe judecăți constatative!

    • Stefanutz,cand te-ai inscris la cantina saracilor,nu cumva ai tras totusi concluzia ca pierzatorii unui razboi se cunosc din primele doua luni? Ai noroc,Europa decadenta e miloasa ,poti castiga 1000 de euro din cersit,tarul iti ofera 500 de euro sa dai coltu’ in Ucraina.

  3. Trolii astia ca Marcel sunt penibili,daca vecinii nostrii nu ar trece prin cosmarul provocat de Adolf Putin, ar genera hohote de ras. Ei cred ca sunt ok si in varful lantului trofic(dupa atitudinea superioara nejustificata de castigurile penibile produse de trollajul putinist). Ei de fapt sunt niste fomisti care cred ca incultura vine la pachet cu avantajul fizic. Multi proshti ca asta ajung la Upu in orasele mari(la sate inca se descurca).

  4. Nu toti ungurii, dar un analfabet ca tine este sclavul nostru,si desi pare nasol noi vrem sa iti gasesti un serviciu si sa iti platesti taxele ca noi ceilalti.mult mai lejer dacat sa vezi un cecen sau un iranian cum o violeaza pe fie-ta sau pe nevasta-ta.

  5. Daca nu emigrezi in Ungaria(desi ungurii nu isi doresc secui analfabeti care nu stiu nici romana nici maghiara) o vei swuge original in Romanaia ungur putinist,pentru ca noua nu ne plac nici ungurii nici sovieticii.

  6. Bravezi ungure,cand omorai pensionari romani rubla era cotata la casele de schimb, acum postezi pe o punga de seminte,iar idolul Putin a trezit sentimentul patriotic pana si in letargicii romani,deci esti mancat fraiere!

  7. Nu te considera prea influent,ai omorat pe cateva ruble ceva pensionari romani,dar pe cei suficient de proshti sa creada un analfabet ca tine,deci spre disperarea ta ai facut un bine ROMANIEI civilizate,nu te sinucide ,se vor ocupa sovieticiii daca vor mai avea timp dupa „victoriile „din Ucraina.

  8. Cioby,reprezentatul tinutului secuiesc,romanii ucisi de tine in pandemie trageau in jos bugetul romanesc, deci multumim asistatule social, ne e mult mai usor sa iti platim ajutorul social dupa ce ai ucis cateva mii pe pensionari analfabeti.

  9. Ce draq ai reusit tu in in pandemie? Sa omori cativa batrani anlfabeti? Si ce ai castigat cu asta ,cateva ruble fara valoare? Sa te vedem de acum amaratule, poate Viktoras iti va mai trimite ceva forinti,dar rublele se opresc. Daca te chinuiai pana acum,incepand de azi va trebui sa incerci inimaginabililul : o zi cinstita de lucru. Urata natie esti,nu te suporta nici romanii, nici ungurii,polonezii si ucrainienii te-ar ucide,iar rusii nu sunt nici ei prea bucurosi ca un analfabet poate castiga mai bine decat un mujic muncitor.

  10. Cioby,sper ca nu esti atat de rupt de realitate incat sa crezi ca poti creea deranj in vreo redactie cu comentariile tale semianalfabete. Probabil in Pravda se gasea vreun cenzor mai analfabet decat tine sa te condamne ,dar in lumea libera esti cel mult penibil ,iar asta nu creeaza deranj,suntem obisnuiti cu penibilii rupti de foame ca tine.

  11. Pe langa tragedia produsa in Ucraina de catre un nebun paranoic,faptul ca o infectie sociala ca secuiul Cioby inca obtine ceva maruntis online e foarte grav. Nu faptul ca ia el un kg de ruble e grav, ci faptul ca exista romani suficient de needucati care sa citeasca elucrubratiille din care castiga „fabulosii” 2-300 de euro pe luna.