G4Media.ro

Pfizer a dat în judecată Ungaria, pentru plata a 3 milioane de…

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Pfizer a dat în judecată Ungaria, pentru plata a 3 milioane de doze de vaccin/ Un alt proces a fost deschis de Pfizer și împotriva Poloniei

Un document obținut de Politico arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a deschis în luna ianuarie a acestui an o procedură legală împotriva guvernului ungar în legătură cu livrările de vaccin COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară la un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, au adăugat aceștia.

Documentul arată că procesul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să achite facturile companiei farmaceutice, invocând conflictul din Ucraina.

Un judecător a avut o primă audiere în martie și a respins cererea Pfizer de a se pronunța prin procedură accelerată. De atunci, cazul nu a mai progresat.

Procesul intentat de Pfizer împotriva Ungariei are loc în același timp cu unul pe care compania farmaceutică l-a deschis împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările au fost date în judecată în instanță civilă pentru că au refuzat să primească și să plătească pentru livrările de vaccinuri Covid-19 pentru care au semnat un contract.

Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a ținut o primă audiere scurtă referitoare la procesul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până la 30 ianuarie.

Litigiul Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La momentul respectiv, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a afluxului de refugiați în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va acționa Varșovia în instanță din cauza plății neefectuate, pe care Politico a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro, pe baza prețurilor raportate la vaccinuri. Compania care a dezvoltat vaccinul împreună cu Pfizer, firma germană BioNTech, s-a alăturat, de asemenea, acestor proceduri.

Se înmulțesc contestațiile juridice

Cele două cazuri se adaugă la un număr tot mai mare de acțiuni în justiție legate de eforturile UE de achiziționare de vaccinuri în perioada pandemică.

În România, amintește publicația respectivă, procurorii doresc să ridice imunitatea fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.

Lobbyistul belgian Frédéric Baldan a depus o plângere penală împotriva președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru presupusul rol pe care aceasta l-ar fi jucat în intermedierea celui mai mare contract de vaccinuri din UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre legislatorii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat pentru Politico unul dintre legislatori, Alain Mertes.

Între timp, New York Times a dat în judecată Comisia pentru că a refuzat să divulge mesajele text menționate într-un interviu acordat în aprilie 2021 de NYT lui von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziționare de vaccinuri și despre textele schimbate cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

În cele din urmă, câinele de pază al UE în materie de infracțiuni financiare, Parchetul European, a anunțat într-un comunicat de presă laconic în octombrie anul trecut că a deschis o anchetă privind achiziția de vaccinuri. Nu a precizat cine a fost investigat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ciudat ca nu plateste vaccinurile contractate de la americani la 21 de dolari doza,dar a platit fara emotii vaccinurile chinezesti si rusesti(care nici macar nu au cerut sa fie autorizate de Autoritatea Europeana a Medicamentelor) la 30 de dolari doza.O fi pentru ca rusii si chinezii lucreaza corect si returneaza ca parandarat in conturi private o parte din banii platiti de statul maghiar?