G4Media.ro

Petiție inițiată de comunitatea Declic, adresată premierului Nicolae Ciucă și Parlamentului: Renunțați…

Sursa: Declic

Petiție inițiată de comunitatea Declic, adresată premierului Nicolae Ciucă și Parlamentului: Renunțați la modificările toxice din proiectele privind siguranța națională! Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de ’89!

Comunitatea Declic a lansat, miercuri, o petiție online adresată premierului Nicolae Ciucă și șefilor celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, să renunțe la ”modificările toxice din proiectele privind securitatea națională!”.

Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de ’89! Libertatea civilă și independența justiției sunt grav amenințate, pentru că Serviciile vor puteri sporite și super-imunitate în fața legii”, se arată în petiție.  La momentul publicării acestui articol, petiția avea strânse peste 5000 de semnături.

Redăm mai jos explicațiile Declic, o sinteză realizată pe baza articolelor publicate în exclusivitate de G4Media.ro.

”De ce este important?

SRI și SIE vor noi puteri și super-imunitate în fața anchetatorilor. Printre noile puteri, demne de un stat polițienesc, se numără:

– SRI și SIE, anchetate și percheziționate de formă: personalul SRI și SIE va putea fi anchetat doar de procurori desemnați special iar perchezițiile se vor face doar cu anunțul prealabil al șefului SRI și al Președintelui (în calitatea sa de șef CSAT);

– Invitație la abuz de putere din partea Președintelui: doar șeful CSAT, adică Președintele, îl poate demite pe șeful SRI și pe șeful SIE; asta înseamnă că Președintele va putea constrânge și folosi aceste instituții în interes propriu, fără grija răspunderii legale (în prezent, doar Parlamentul poate demite șefii SRI și SIE, la propunerea Președintelui).

– Încălcarea libertăților civile ca pe vremea Securității: cetățenii și firmele au obligația să colaboreze cu SRI la cerere și să păstreze secretul operațiunii;

– Doar SRI interceptează comunicațiile în anchete penale: în prezent se întâmplă la fel, însă există decizii CCR potrivit cărora interceptarea comunicațiilor de către SRI în procedura de urmărire penală este neconstituțională.

– Banii cu care serviciile își finanțează operațiunile, verificați doar de Președinte: controlul Curții de Conturi și al comisiilor parlamentare dispare și lasă loc abuzului.

– Și mai multă putere pentru SRI, prin propriile firme și asociații: Serviciul va avea dreptul să aibă propriile firme și asociații; nimeni nu va ști cine sunt sau ce fac;

Proiectele prin care Președintele, SRI și SIE au puteri sporite fac parte dintr-un pachet de 10 legi privind securitatea națională. Acestea urmează să intre în dezbatere în Guvern. Cerem urgent ca modificările care pun în pericol democrația să dispară. Vă solicităm să nu fiți complici cu proiectele de legi care trimit România înapoi, pe vremea Securității!”

Context

Pe de altă parte, organizațiile civice Corupția ucide și Rezistența Civică Galați au anunțat că organizează sâmbătă, 11 iunie, un protest împotriva legilor securității.

Intitulat ”Libertate! Nu cenzura si Securitate!”, protestul va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, în Piața Victoriei din București – în fața sediului guvernului.

”Cand injustitia devine lege, protestul devine datorie. România trebuie sa redevina libera, libera de cenzura, libera de noua Securitate”, au scris pe Facebook organizatorii protestului.

Vezi aici petiția Declic

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

 1. Românii își cer jugul când votează PSDNLAUR.

 2. N-AM AUZIT DE NICI O ASOCIAŢIE DE MAGIRLOPI SĂ PROTESTEZE FAŢĂ DE ACEST ATAC ASUPRA DEMOCRAŢIEI ȘI CETĂŢENILOR!

  SEMN CĂ NU SUNT ALTCEVA DECÂT BUTOANELE SECURIŞTILOR DE LA PAUKER ŞI DEJ PÂNĂ ÎN PREZENT!

  • Credeți că dacă faceți pe indignații si stați cu democrația în gura toată ziua, nu se prinde lumea că sunteți de fapt niste troli sub.acoperire, aflați în slujba secu? Sunteți puși să faceți agitație din nimic, vede oricine.

  • Ați cunoscut cumva personal Securitatea din timpul lui Dej ?

 3. Chiar nu inteleg cum poti sa protestezi „la un semn”.
  Am nevoie de o semnatura – in primul rand

  • Care stat militienesc?armata,pompieri,jandarmi,politie,sunt tinuti cu sporurile si solde blocate la nivelul anului 2009!oricum au zis ca muncesc de cat primesc:3000 lei!sunt prosti daca mai fac ceva!cu politrucii sunt generalii si smecherimea,nu talpa!daca vor lupta cum isi apara drepturile,ne-am dus dracu cu totii!!!

 4. dar unde e elefantul roz sa il plimbe cu trasura .

 5. o sa apara si lili in curind sa sustina cauza

 6. GRIVCO nu doarme, l-au apucat nostalgiile pe Voiculescu. Va apare iarăși ICE DUNĂREA, securiștii știu ce a fost. Și apoi conform baladei crăișorului munților Avram Iancu „Securitatea n-o murit doar un pic s-o hodinit.”

 7. Ba a existat și există, numai ca nu ăla pe care va chinuiți voi, troliii diversioniști să îi faceți pe oameni să creadă că ar fi. Statul paralel e cel pentru care faceți voi propaganda și e format din cei ca Dragnia și alții de teapa lui, inclusiv aceia care au lansat diversiunea cu legile siguranței. Statul paralel e al vostru, al infractorilor, al iliberalilor putinisti, ai adversarilor democrației liberale, valorilor occidentale și statului de drept.

 8. dar ce, tu il tii minte? erai troll si atunci? daca da, atunci e naspa….pt tine :D;
  oricum, nu ai priceput nimic, compari mere cu pere.

 9. se pare ca s-a primit ordinul pe unitate la troli. tot asa, copeicile le primiti la kil? 😀

 10. Orice om care apără democrația are datoria să voteze această petiție!

 11. Au zis ceva de un PROTEST in piață sau n-am auzit eu bine?
  Vin și dacă ne strângem doar o sută, că de multe ori nici pe vremea lui Daddy nu ne strângeam mai mulți…

 12. Degeaba, Romania nu a fost nicio secunda altceva!!
  Securitatea a condus, conduce si va conduce tara asta!!!
  Bineinteles impreuna cu stapanii bruxelezi si amerindieni!!
  Ps. Redactia. In van tot blocati nick uri, Ci.o…b..y reprezinta mult mai mult!! Ci.o b…y este un stil de viata, un stil care din ce in ce isi face simtita prezenta!!

 13. Asemănările pe care le făcea i se potrivesc la fix lui si acoliților lui care strigă, ca hoțul, prindeți hoții. La fel faceți si voi, trolii sovietici când spuneti de occidentali, tot așa fac și diversioniștii indignați de legile siguranței naționale, asta arată că sec.istiii de care trebuie sa ne temem sunt chiar ei, lupi îmbrăcați în blana de oaie. Așa că lăsați statul paralel pe care de fapt îl reprezentați prin trolling, e fumată tehnica asta diversionistă, nu mai tine.

 14. Da ce sari așa nea Mihai, te supăra adevărul, că ești troll. Păi dacă asta ești…

 15. Secu n-a murit niciodată doar s-a transformat, precum Joiana cea bălțată.
  A jucat good cop bad cop la „revoluție”iar acum vrea partea din plăcintă, vorba lui nea Nelu Iliescu Nemuritorul.
  Doar nu credeți că revoluția a fost pentru voi , bei sărăntocilor .

 16. Care stat militienesc?armata,pompieri,jandarmi,politie,sunt tinuti cu sporurile si solde blocate la nivelul anului 2009!oricum au zis ca muncesc de cat primesc:3000 lei!sunt prosti daca mai fac ceva!cu politrucii sunt generalii si smecherimea,nu talpa!daca vor lupta cum isi apara drepturile,ne-am dus dracu cu totii!!!

 17. Am avut referendumuri naţionale şi nu s-a respectat voinţa poporului! Petiţia o fi mai cu moţ? E doar o cale de afla „cine nu e cu noi”!

 18. Aproape 60 % din cetățenii cu drept de vot au „votat”pentru un stat totalitar.Deci ?Si se mai zice că dacă s ar schimba ceva prin vot nu ne ar mai lăsa să votam…La noi cum sintem neoși,se schimbă si cand votanții nu s…

 19. Mihai, lasand limbajul penibil la o parte, nu scrii altceva decat neghiobii…
  Cand promovezi ideile unui fost puscarias te simti foarte mandru?
  Nu scrii aici decat ca sa PARAZITEZI orice conversatie