G4Media.ro

Petiție Declic: Zeci de mii de cetățeni cer alegeri în 2 tururi…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Petiție Declic: Zeci de mii de cetățeni cer alegeri în 2 tururi pentru primării / Un singur tur de scrutin poate avea consecințe dezastruoase asupra democrației / Fraudele de câteva sute de voturi pot schimba rezultatul alegerilor

Peste 34.000 de cetățeni cer Parlamentului revenirea la alegeri locale în 2 tururi și au semnat, în doar câteva zile de la lansare, petiția Declic Vrem primari aleși în 2 tururi, se arată într-un comunicat al organizației.

Comunitatea Declic solicită, astfel, modificarea legii pentru ca primarii să poată fi aleși de un procent reprezentativ al locuitorilor.

Campania Declic vine după ce ultimele alegeri locale au confirmat că un singur tur de scrutin poate avea consecințe dezastruoase asupra democrației. Primarii aleși cu mai puțin de 50% din voturile celor prezenți la urne nu reprezintă voința majorității cetățenilor.

Potrivit Declic,  la alegerile într-un singur tur fraudele de câteva sute de voturi pot schimba rezultatul alegerilor. În schimb, dacă ar exista 2 tururi, presupusele fraude de la alegeri ar putea influența nesemnificativ rezultatele finale.

„Sunt localități unde primarul a câștigat la diferență de 1 vot față de contracandidat. Sau alte localități unde primarul a fost ales cu 20 % din voturi, iar contracandidații de pe locurile 2 și 3 au adunat 50% dintre voturi. E evident că astfel de aleși nu pot reprezenta voința majorității alegătorilor”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2011, de PDL, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.  La acea vreme, PNL și PSD s-au opus proiectului, dar în timp au văzut că această formulă avantajează tocmai marile partide și nu mai vor revenirea la 2 tururi.

„În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor”, se arată în petiția Declic, care poate fi semnată aici.

Petiția Declic poate fi citită și semnată aici:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cine vrea ca să avem o democrație, trebuie să semneze! Chiar și cine vrea să fie condus de USL, să semneze.
    Cine vrea să aibă primar pe duamna Fifi, să se abțină, fiindcă doar așa a ieșit Fufa primar.

  2. Bună dimineața, Declic! Te trezești și tu taman ce au trecut localele! ONG uri de tot ra ha tul.

  3. Pr stii. Zeci de mii cer…cand milioane voteaza USL.
    Pwla in ea de tara.

  4. Mai era un ONG scârbos, ii zicea FACIAS, era condus de o actuală pesedista de frunte! Greșită moda asta cu oengeuri!

  5. alegerile intr-un tur au fost una din cele mai mari magarii facute de psdnlmr