G4Media.ro

Peste un milion de euro alocați de cel mai sărac sector pentru…

Peste un milion de euro alocați de cel mai sărac sector pentru Centenar. Primarul Daniel Florea vrea un proiect urbanistic mamut, ridică statui cu daci şi tipăreşte cărţi personalizate

4,7 milioane de lei (peste un miliion de euro) a alocat Primăria Sectorului 5 pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, unul dintre cele mai mari bugete din ţară dedicate evenimentului. Banii ajung doar pentru o parte a ceea ce îşi doreşte primarul Daniel Florea să facă legat de Centenar. Profitând de sărbătorirea a 100 de ani de la Unirea Principatelor, edilul Sectorului 5 a lansat „cel mai mare proiect urbanistic din ultimii 30 de ani”.

Proiectul Centenarului – un mamut urbanistic de 1,6 milioane de metri pătraţi

Primăria Sectorului 5 vrea un proiect mamut pentru a marca Centenarul. Acesta se doreşte, după cum se arată chiar pe site-ul de prezentare „cea mai mare dezvoltare urbană coordonată de o autoritate locală în ultimii 30 de ani în România – o suprafață construită de 1,6 milioane metri pătrați.”

Acesta ar urma să aibă şase zone:

1. Un bulevard al Centenarului care va completa inelul median al centrului orașului București. Aici urmeaz a fi construite 6.800 de apartamente,spațiul public adiacent bulevardului cuprinde zone de promenadă, activități diverse și pasaje subterane pietonale, pentru siguranța pietonilor.

2. Un cartier de afaceri, care „reprezintă puterea economică a noului cartier, cu o suprafață de birouri și servicii de peste 300.000 mp, cu o ofertă de peste 28 000 de locuri de muncă.”

3. Piata Centenarului ocupă 176.000 mp, fiind dedicate facilităților sanitare, educaționale și include o zona pietonală de 37.000 mp. Mai mult, zona a treia include spații publice moderne amenajate, zona de spectacole în aer liber și spații de recreere pentru locuitori. Espalanada este locul destinat comunității, care îmbină funcția comercială, culturală și facilitățile adiacente locuitorii, într-un cadru urban proiectat la scara umana.

4. Zona Sălii Polivalente are o suprafață de 130.000 mp, cu zone de antrenament, recreere și terenuri de sport și zone de antrenament în apropierea Sălii Polivalente. Aceasta are o capacitate de 5500 de locuri și o parcare 4500 de locuri de parcare.

5. Cea de-a cincea zonă (6,2 ha) cuprinde locuințelor sociale de tip A.N.L. și locuințelor colective, având o grădină publică de 2,6 ha adiacentă.

6. A șasea zonă este dedicată locuințelor individuale și colective, cu o suprafață de 15,8 ha.

Deocamdata, din acest proiect, au fost aprobate doar două transferuri de terenuri către Agenţia Naţională de Locuinţe pentru demararea proiectului.

2,55 milioane de lei pentru statui. Trei statui sau ansambluri statuare urmează a fi amplasate până la finalul acestui an în Sectorul 5. Este vorba despre statuia Întemeietoarea marii Uniri, Regina Maria a României, Ansamblu statuar DAC şi Ansamblu statuar Tudor Vladimirescu. Ansamblul DAC este amplasat pentru că „istoria Sectorului 5 strâns legată de vatra străveche a Bucureştiului, iar aici au fost descoperite aşezări omeneşti încă din perioada paeloliticului.

Sectorul 5 – ca parte din cea mai veche zonă din Bucureşti – este strâns legată de formarea poporului român al cărui simbol este DACUL”. În ceea ce îl priveşte pe Tudor Vladimirescu, „În istoria Revoluţiei de la 1821 şi în formarea României, Sectorul 5 are o semnificaţie deosebită: Tudor Vladimirescu a intrat în Bucureşti, cu oastea pandurilor, prin Sectorul 5”.

De selecţia artiştilor plastici s-a ocupat Centrul Cultural Ştefan Iordache, instituţia care a organizat manifestarea  pentru aniversarea semi-centenarului Sectorului 5, unde Primăria a scos elevii să defileze prin faţa edilului Daniel Florea.

1,7 milioane de lei, pe cărţi personalizate. Centrul Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache, instituţie subordonată Primăriei Sectorului 5 cere cel mai mare buget pentru un proiect legate de Centenar pentru ultimele două luni din an. Proiectul a fost pe ordina de zi de la finalul săptămânii trecute de Consiliul Local al Sectorlui 5.

În motivaţia conducerii instituţiei se arată că „Este oportună implementarea unui proiect care are ca principal obiectiv cunoaşterea istoriei naţionale în rândul cetăţenilor din Sectorul Acest obiectiv este cel mai bine servit prin înlesnirea accesului comunităţii locale la cărâi, documente, filme documentare care ilustrează istoria naţională. Prin intermediul acestui proiect se propune editarea volumului „Istoria românilor”, în 35.000 de exemplare personalizate, în vederea distribuirii în rândul cetăţenilor din Sectorul 5″

Edilul-şef al Sectorului 5 doreşte publicarea a 35.000 de volume din „Istoria românilor”, preţul mediu care rezultă este de 48.57 de lei pe volum. Comparativ, Primăria Capitalei a achiziţionat cărâi, tot cu ocazia Centenarului la preţuri de aproximativ 21 de lei bucata. Singura diferenta vizibila deocamdata este legata de faptul că, asa cum se arată în expunerea de motive, cartea tipărită la Sectorul 5 va fi „personalizată”, fără a se preciza exact în ce constă personalizarea.
Acelaşi Centru Cultural Ştefan Iordache se va ocupa şi de tipărirea acestui volum.

450 de mii de lei pentru elevi, înfrăţire cu o comună din Belgia şi manifestări pentru comemorarea Reginei Maria. 200 de mii de lei au mers, de la bugetul local al Sectorului 5, pentru că autoritatea se află „în plin procedură de aprobare a relaţiilor de cooperare dintre Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti şi comuna Saint-Josse-Ten-Noode, Bruxelles, Belgia.” iar Centenarul ar fi fost un prilej de „interacţiune şi constituire a legăturilor între comunităţi pentru evocarea unui moment de o mare importanţă pentru dezvoltarea Statului Unitar Român”

100 de mii au mers la trupe de teatru de liceeni care urmau să pună în scenă piese legate de Centenar, iar alţi 150 de mii pentru evenimente legate de comemorarea Reginei Maria.

Bugetul total al Sectorului 5, după ultima rectificare bugetară aprobată de consilierii locali se ridică la 900 de milioane de lei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Nu are bagabontul asta nicio treaba cu centenarul sau cu nimic moral in general. Este alt hot pesedist pus pe praduiala. Un mil de euro pt ce? Pt orice nu poate fi calculat corect: metri de gazon, metri de ciment, panselute sau alceva de unde se poate fura. Chiar daca nu mai iese primar si dupa mandat ramane cu o avere frumoasa inseamna ca nu a plecat ca prostul din politica(vorba lui daddy mentorul hotilor din politica)

 2. Mita, campania electorala si spaga nu inceteaza niciodata

 3. Pai atata stiti sa faceti…sa „tocati” milioane aiurea !
  Alt proiect mai serios pentru Centenar nu aveti ?

 4. Carti personalizate pentru locuitorii din Ferentari!!!
  Ha,ha.
  Cu banii de carti si statui puteau face o scoala / grădiniță care rămânea in teren.
  Cum era sa facă o scoala in Ferentari cu numele de Unirea?
  Dar s-a ales drumul cel mai simplu: al risipirii banul public pe inutilitati.

 5. Tocați banii și luați-vă și comisioanele căci pentru asta ați fost aleși bandiților. Asta ați ales ,,miticilor,, asta aveți.

 6. @ 2087
  Debitezi prostii măi postac psd-ist ce ești. Prost și hoț ești tu.

 7. FOARTE BINE! PROSTI SA FIE…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.