G4Media.ro

Peste 800.000 de oameni din Bangladesh şi-au părăsit locuinţele din cauza unui…

sursa foto: Unsplash/ NASA

Peste 800.000 de oameni din Bangladesh şi-au părăsit locuinţele din cauza unui ciclon foarte violent care se apropie

Cel puţin 800.000 de persoane din Bangladesh şi-au părăsit duminică satele de coastă pentru a se refugia în adăposturi de beton în interiorul ţării, în timp ce ţara se pregăteşte de sosirea unui ciclon foarte violent, informează AFP, citată de Agerpres.

Ciclonul Remal este aşteptat să lovească duminică seara coasta ţării şi părţi din India vecină, Departamentul de meteorologie din Bangladesh prognozând vânturi puternice, cu rafale de până la 130 km/h.

Cicloanele au ucis sute de mii de persoane în Bangladesh în ultimele decenii, iar numărul celor care lovesc coasta sa joasă şi dens populată a crescut brusc de la unul la trei pe an, din cauza schimbărilor climatice.

„Ciclonul ar putea declanşa un val de furtună care s-ar putea ridica cu până la patru metri peste nivelul normal al mareei, ceea ce este potenţial periculos”, a declarat pentru AFP Muhammad Abul Kalam Mallik, responsabil de rang înalt la Departamentul de meteorologie.

Cele mai multe zone de coastă din Bangladesh sunt situate la unul sau doi metri deasupra nivelului mării.

Autorităţile din Bangladesh au ridicat nivelul de alertă ciclonică la maxim, avertizând pescarii să nu se ducă pe mare şi dând un ordin de evacuare pentru locuitorii din zonele vulnerabile.

Secretarul guvernamental responsabil cu gestionarea dezastrelor, Kamrul Hasan, a declarat pentru AFP că ordinul a vizat punerea la adăpost a celor care locuiesc în „case nesigure şi vulnerabile”.

„Cel puţin 800.000 de persoane au fost mutate spre adăposturi anti-ciclon”, a adăugat el.

Autorităţile au mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a avertiza populaţia de pericol.

În India, aeroportul din Kolkata a fost închis de duminică la prânz până luni dimineaţă, „în aşteptarea unor vânturi puternice şi a unor ploi abundente”, au anunţat autorităţile aeroportuare, în timp ce plajele din apropierea zonei au fost închise.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează