G4Media.ro

Peste 500 de soldați francezi au plecat spre România pentru a întări…

sursa foto: Facebook/ MApN

Peste 500 de soldați francezi au plecat spre România pentru a întări prezenta NATO în regiune

Peste 500 de soldaţi au părăsit marţi după-amiază baza aeriană de la Istres, în sudul Franţei, cu destinaţia România, pentru a întări prezenţa NATO în regiune, a anunţat armata, conform France Presse, citată de Agerpres.

Printre militarii desfăşuraţi se numără infanterişti, vânători de munte, tanchişti, precum şi o companie de soldaţi belgieni.

”Prezenţa noastră trebuie să îi liniştească pe aliaţii noştri de pe teren, acesta este sensul strategic al desfăşurării noastre”, a declarat generalul Paul Sanzey, comandantul Brigăzii 27 vânători de munte.

”Mergem într-o bază a NATO, aşa că misiunea noastră nu este să punem piciorul în Ucraina. Deocamdată nu vom fi deloc în prima linie. Ne vom îndeplini misiunea de prezenţă”, a explicat presei un ofiţer pe care AFP l-a identificat drept locotenentul Thomas.

Această desfăşurare de soldaţi francezi în cadrul operaţiunilor NATO a fost anunţată de Emmanuel Macron la 19 ianuarie, înainte de invazia Ucrainei de către Rusia. Vineri, la Bruxelles, preşedintele francez a anunţat că o va „accelera”.

Aceasta ar trebui să permită „prepoziţionarea de forţe la frontierele NATO: evident, cu faţa spre Est şi pentru a răspunde la situaţia care, într-un fel sau altul, ameninţă Europa”, a comentat un alt militar, căpitanul Frederic.

Întrebat despre misiunea soldaţilor în România, generalul Sanzey a răspuns: „Le-am spus soldaţilor, cu o urmă de zâmbet, că nu suntem aici să distribuim pături (…), suntem aici mai degrabă pentru a face să vorbească armele dacă este nevoie”.

Într-un mesaj rar adresat luni seara forţelor armate, Emmanuel Macron a declarat că se bazează pe ”marea lor vigilenţă” şi pe ”reţinerea necesară în timpul unor posibile ingerinţe” în conflictul ruso-ucrainean.

Unităţile franceze şi belgiene fac parte din Forţa operaţională interarme de foarte înaltă pregătire (VJTF) a NATO. Acestea vor forma primele elemente ale grupului tactic al Alianţei în România, pe care Franţa s-a oferit să îl comande, a declarat duminică o sursă diplomatică.

Un alt grup tactic va fi stabilit în Slovacia. Acesta va fi responsabil de un sistem de apărare aeriană Patriot şi se aşteaptă să includă peste 1.000 de soldaţi din unităţi din Germania, Olanda, Republica Cehă, Polonia, Slovenia şi Statele Unite.

Formarea celor două noi grupuri tactice a fost aprobată la reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO din 16-17 februarie.

În cea de-a şasea zi a invaziei ruseşti în Ucraina, Kievul s-a confruntat marţi cu o nouă ofensivă a forţelor inamice.

Sursa foto: Facebook/ MApN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu imi amintesc sa fi votat cineva pe maresalul Polidin orodispensabil.

  2. Cin sa-l invete pe Ciuca cum sa se predea?