G4Media.ro

Peste 400 de kilometri de piste de biciclete vor fi amenajate pe…

Sursa foto: Pixabay

Peste 400 de kilometri de piste de biciclete vor fi amenajate pe digurile administrate de „Apele Române”

Peste 400 de kilometri de piste de biciclete vor fi amenajate pe digurile administrate de „Apele Române”, valoarea proiectelor depuse în acest sens de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) fiind de 41,8 milioane de euro, fonduri rambursabile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează Agerpres.

Potrivit informaţiilor postate de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) pe Facebook, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a acceptat proiectele depuse de Ministerul Mediului pentru digurile administrate de „Apele Române”, respectiv Apele Române Olt, Apele Române Crişuri, Apele Române Mureş, Apele Române Banat şi Apele Române Jiu. Traseele stabilite vor fi amenajate pe digurile de protecţie la inundaţii ale cursurilor de apă, în zonele protejate şi pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în acest fel elementele de patrimoniu cultural şi peisaj natural.

Pistele nou create vor oferi posibilitatea turiştilor, dar şi celor pasionaţi de ciclism să ajungă în zone turistice greu accesibile, fără a afecta funcţionalitatea lucrărilor hidrotehnice.

Prin aceste proiecte, este încurajat în acelaşi timp ecoturismul, prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Potrivit sursei citate, pistele vor fi executate astfel încât să poată asigura în continuare accesul atunci când se impun alte tipuri de lucrări (inclusiv de intervenţie în caz de debite mari), necesare întreţinerii şi utilizării digurilor.

Astfel, se vor realiza lucrări de amenajare a digurilor pentru trasee cicloturistice în judeţul Harghita – 45 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Olt; Traseu cicloturistic Dig râu Timiş mal stâng, tronson Albina – frotiera cu Serbia- 65 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Banat; Reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii pentru trasee cicloturistice în bazinul hidrografic Crişuri – 191 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Crişuri; Reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Sântana de Mureş – Târgu Mureş – Sâncraiu de Mureş – Cristeşti, judeţul Mureş – 17 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

De asemenea, alte proiecte vizează reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii traseelor cicloturistice pe sectorul Solovastru-Reghin-Petelea, judeţul Mureş -17 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Mureş; Reabilitarea coronamentului digului de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Fenalc, judeţul Arad-Cenad, judeţul Timiş – 65,74 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi reabilitarea coronamentului digului de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Zăval-Bechet, judeţul Dolj- 25,3 km, beneficiar – Administraţia Bazinală de Apă Jiu.

Prin aceste proiecte, este încurajat în acelaşi timp ecoturismul, prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Pistele vor fi astfel executate astfel încât să poată asigura în continuare accesul atunci când se impun alte tipuri de lucrări (inclusiv de intervenţie în caz de debite mari), necesare întreţinerii şi utilizării digurilor.

Valoarea totală proiectelor propuse de ANAR şi depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este 41,8 milioane de euro, fonduri rambursabile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creşterii accesibilităţii zonelor turistice.

„Pentru proiectele depuse în parteneriat de către MMAP pentru digurile administrate de ANAR au fost eligibile traseele care traversează minimum 3 judeţe. Pe o lungime de minimum 150 km, acestea sunt continue, iar pornind de aici, se vor putea realiza legături secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de până la 10 km. Pentru proiectele depuse individual de către MMAP pentru digurile de protecţie din administrarea ANAR, au fost eligibile traseele continue pe o lungime de minimum 10 km şi traversează teritoriul a cel puţin două UAT-uri din categoria comune, oraşe sau/şi municipii”, menţionează ANAR în postarea sa.

Sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis duminică, 11 decembrie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca nu fac langa Bucuresti le fac degeaba, oriunde in tara asta ai pe unde sa te plimbi cu bicicleta mai putin aici. SPer sa nu face ca id!ot!! din jurul Bucurestiului care la fiecare intrare in curte au pus borduri in loc sa faca o trecere lina.

  2. Si asta o fac secolul asta, sau cum?

  3. Udrea 2:terenuri de fotbal in panta,pe camp;parcuri in afara localitatilor!urmeaza piste de biciclete pe campuri,in natura!orice,numai sa topeasca banii!nu conteaza utilitatea,banii sa vina!austriacul e de vina!in timp ce nu sunt bani de salarii si pensii!