G4Media.ro

Peste 100 de lucrători străini care au intrat în România cu vize…

Sursa Foto: Poliția de Frontieră

Peste 100 de lucrători străini care au intrat în România cu vize de muncă, prinși când încercau să iasă ilegal la granița cu Ungaria ascunși în mai multe TIR-uri / Angajatorii avertizează că fuga muncitorilor a devenit un fenomen

O sută de migranţi din ţări precum Siria, Turcia, Irak, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Etiopia care au intrat legal în România, dar care au vrut să iasă ilegal din ţara noastră, au fost găsiţi ascunşi printre plăci de gresie, piese auto sau alte mărfuri, în mai multe TIR-uri şi o autoutilitară sau când încercau să treacă frontiera pe jos. Un cetăţean sârb a fost arestat preventiv pentru trafic de migranţi.

”În data de 20.09.2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, ITPF Timişoara, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, pentru un cetăţean sârb în vârstă de 46 de ani. Bărbatul conducea o autoutilitară înmatriculată în Germania şi ar transporta, conform documentelor, canturi de plastic cu destinaţia Germania. Acţionând în baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit al mijlocului de transport, în urma căruia poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, 25 de cetăţeni străini”, a transmis Poliţia de Frontieră într-un comunicat de presă, joi, citat de News.ro

Migranţii proveneau din Pakistan, India şi Vietnam şi aveau vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani.

Migranţii sunt acum cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar şoferul, cetăţean sârb, este cercetat pentru trafic de migranţi, fiind arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Timiş.

”De asemenea, astăzi, în jurul orei 00.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Jimbolia şi Lunga au depistat în apropierea frontierei cu Serbia, 14 cetăţeni străini care se deplasau pe jos şi nu îşi justificau prezenţa în zonă. În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit că cetăţenii străini sunt din Nepal şi au vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani. Din primele declaraţii a rezultat că aceştia au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, cu intenţia de a ajunge în vestul Europei. În ambele situaţii, cetăţenii străini au intrat legal în ţară, în baza unor vize de muncă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat”, a mai precizat Poliţia de Frontieră

În aceeaşi zi, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, un bulgar şi un ceh aflaţi la volanul a două TIR-uri înmatriculate în Turcia, respectiv Bulgaria şi al unei autoutilitare înmatriculate în Cehia. Şoferii transportau un container modular, gresie şi piese auto pentru societăţi comerciale din Germania, Ungaria şi Austria.

”În urma efectuării controlului amănunţit asupra mijloacelor de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentele pentru marfă, în total, 59 de cetăţeni străini. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Siria, Turcia, Irak, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Etiopia, intraţi legal în România”, se arată în comunicat.

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, poliţiştii de frontieră au găsit într-un automarfar înmatriculat în Turcia, condus de un cetăţean turc, două persoane, cetăţeni din Siria.

Poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru trafic de migranţi pentru şoferi şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru migranţi.

Context

Antreprenorul Cristian Erbaşu, care deţine compania Construcţii Erbaşu, a declarat pentru Economedia că, în ultimii doi ani, tendința de plecare ilegală a lucrătorilor din afara UE aduși în România de antreprenori a crescut puternic, mai ales în cazul celor veniți din Bangladesh, Pakistan și Vietnam.

„Spre exemplu experiența companiei nostre în cazul celor din Pakistan a fost extrem de rea. Peste 75% dintre ei au fugit în mai puțin de două luni. În cazul altor naționalități am avut totuși o rată mult mai mică de plecare”, spune Erbașu.

Amintim că anul trecut, în octombrie, la presiunea angajatorilor, Guvernul a aprobat condiții mai stricte pentru lucrătorii străini care vin în România. Conform noilor reguli, angajații pot schimba locul de muncă doar cu acordul angajatorului anterior, în primul an de la sosirea în România.

Erbașu spune însă că legea limitează doar plecarea în România de la un angajator la altul, dar plecarea muncitorilor străini peste graniță nu poate fi stopată decât prin înăsprirea controlelor la vamă sau prin realizarea unor controale mai riguroase la granițele țării.

Economedia.ro a dezvăluit recent că Guvernul nu știe câți angajați străini, aduși din afara Uniunii Europene pentru a rezolva deficitul de forță de muncă din țara noastră, ajung să plece, legal sau ilegal, din România. Mai mulți antreprenori au semnalat Economedia că lucrătorii străini – pentru care companiile românești câteodată merg în afara UE și pentru care plătesc transport și alte taxe – pleacă în alte țări din UE, pentru salarii mai mari, iar celelalte state nu sunt interesate să îi trimită înapoi, deoarece și ele au nevoie de lucrători.

Poliția de Frontieră a transmis, la solicitarea Economedia, doar numărul de cetățeni din afara UE care au intrat în țară de la începutul anului și până la finalul lunii august: 78.000 de cetățeni străini, însă nu a putut să ne precizeze și numărul celor care au plecat din România, trimițându-ne către Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Muncii. Ulterior, cele două instituții ne-au transmis numărul total de contracte individuale de muncă ale cetățenilor din afara UE (118.084 la data de 1 septembrie), însă nu am primit niciun răspuns legat de numărul celor care ies din țară, trimițându-ne înapoi către Poliția de Frontieră.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Or fi de vina si abuzurile la care ii supun angajatorii mioritici si practicile cvasi-legale prin care sunt momiti in tara, ca apoi sa nu stie nimeni cum ii cheama cand mor arsi la Crevedia, sau asa or fi ei natii de oameni in care nu poti avea incredere cum incearca sa insinueze unii patroni?

  2. Au ajuns ca si imigrantii din alte tari sa-si bage picioarele in Romania.Stiau romanii de ce pleaca….acum au aflat si imigrantii.
    Pana nu se schimba mentalitatea de ” mai sunt 100 la poarta” sau ” va inghiti ca nu are unde pleca” plecarile de personal se vor mentine ridicate(indigeni si imigranti).

    • România a fost aleasa ca o halta inperplul lor spre occidentul dezvoltat și darnic . Probabil ca viza de munca in RO ii scutește de incidente gen lampedusa și evada.

  3. S-au speriat și ei, săracii, de ce au găsit în Romanica, credeau că dacă e în UE umblă câinii cu covrigii în coadă prin Ro!

  4. Bă voi sunteți sănătoși la cap?!?
    Cine sa stea în Romania și de ce?!?
    Sa plătim PENSII SPECIALE unor mafioți?!?
    România e țara din care toată lumea fuge, se va reinventa sclavia că sa mai stea cineva pe aici, dar stai parca sunt unii care au reinventat-o deja.
    Romania nu are grija de nevoile și bunăstarea cetățenilor ei cum ar putea în veci să facă asta cu niste desculți străini?!?

  5. Săracă limba română…

  6. Doar imigranții mai credeau că RO este în UE / Europa,acum sau lămurit.