G4Media.ro

Pericolul prafului saharian. ”Poate provoca leziuni pulmonare inflamatorii”

Pericolul prafului saharian. ”Poate provoca leziuni pulmonare inflamatorii”

În fiecare an multe zone din România se confruntă cu episoade de praf saharian care ajunge în Europa, adus de curenții din Nordul Africii.

Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, scrie Observatorul Prahovean, după ce a consultat medici preumologi.

„Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele(o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratori cronice, acestea pot dezvoltă episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficientă respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare”, explică Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Nisipul fin, din componentă norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Foto: G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Praful „saharian” care provine de la șantierele mafiei imobiliare e mai periculos pentru că e prezent tot anul. Si e pretutindeni.

    • Romania e imună la praf. Articolul e pentru restul țărilor din Europa. 2 kile de praf inhalam zilnic în orașe și 5 în zonele rurale încă neasfaltate.

  2. Exista solutii, de egz burka, sau masca ftp2 purtate in permanenta.
    Siteul asta e platit de arabi, numai stiri de rahat care atenteaza la modul de viata occidental!
    Vor sa ne faca de rusine, sa emigram in spatiu, sa le lasam lor si muscalilor tot pamantul, sunt atata de prosti incat nu isi dau seama ca vom pleca si cu civilizatia, in mormant sau aiurea!