G4Media.ro

Penuria de gaze ar putea duce la o „criză economică severă în…

Sursa foto: BMWK / Andreas Mertens

Penuria de gaze ar putea duce la o „criză economică severă în Europa” (vicecancelar german)

Penuria de gaze din această iarnă ar putea duce la o „criză economică severă în Europa”, a avertizat luni vicecancelarul și ministrul german al economiei.

„În timpul iernii, există amenințarea unui scenariu în care trebuie impuse efectiv reduceri. În opinia mea, acest lucru ar duce la o criză economică severă în Europa și în Germania, iar acest lucru trebuie evitat cu orice preț”, a declarat luni Robert Habeck, citat de CNN.

„Încă nu am ajuns acolo, dar pentru a nu ajunge acolo, avem nevoie de o acțiune decisivă, comună, bazată pe solidaritate și, mai ales, foarte rapidă.”

„O criză de aprovizionare într-o țară duce la o criză economică în alta. Suntem angajați și dependenți de solidaritate în acest caz.”
Habeck a susținut propunerea SUA de a introduce un plafon de preț pentru importurile de energie din Rusia, cu condiția ca un număr suficient de țări să participe.

Creșterea prețurilor la energie reprezintă o „povară grea pentru consumatori și industrie”, a declarat Habeck, care a cerut industriei și consumatorilor să economisească gazul pentru a se pregăti pentru iarnă. „Trebuie să avem stocuri complete, trebuie să reducem consumul și avem nevoie de mai multă capacitate”.

„Faptul că se va scumpi este inevitabil”, a adăugat el. „Extinderea energiilor regenerabile trebuie acum să avanseze rapid.”

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, sancțiunile occidentale asupra petrolului și gazelor rusești au contribuit la o creștere a prețurilor la energie.

După ce UE a promovat o tranziție accelerată către o energie curată ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, unele țări europene – inclusiv Germania și Regatul Unit – se întorc la cărbune pentru a înlocui gazul pierdut. De asemenea, Germania se orientează către Africa pentru noi surse de aprovizionare cu gaze.

În mod similar, președintele SUA, Joe Biden, și administrația sa au făcut din reducerea prețurilor la carburanți principala lor prioritate pe plan intern, Biden susținând recent o scutire de impozit pe benzină la care se opun mulți membri ai propriului său partid.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Fără criză nu are loc trecerea la energia verde! Este o criză necesară! 👀

  2. Pai nu mai merg eolienele și fotovoltaicele chinezești subvenționate de timernans și ursula pe banii noștri ?

  3. A enșpe mia oară când auzim asta… păi suferim sau ne împrietenim cu rusnacii? Nu știu de ce zic 1000 de persoane același lucru. Nu e ca și cum nu ne-am fi așteptat la asta. Prin criză, se găsesc soluții. Așa a fost și cu pandemia și cu Băse când a scăzut salariile ( inclusiv eu am fost afectat, indirect ), dar mai bine să luăm măsuri și să regretăm după, decât să nu luăm.

    • Dar ar exista soluții realiste sa se înlocuiască gazul rusesc cu același volum din alte surse – mai mult ca sigur ca se luau masurile necesare (chair si la un preț dublu, triplu).

  4. Cand o sa-i vezi pe la mare(cel mult Bulgaria de acum), pe nemti o sa-i recunosti de acum incolo ca fiind aia afumati si mirosind a carbune.Si asa erau ei mari iubitori de fum(vezi Diselgate) 😉

  5. Daca vrei sa invingi, trebuie sa te sacrifici. Din pacate, altfel
    nu merge….