G4Media.ro

Pentru prima dată în istoria cunoscută: Seacă izvorul fluviului Tamisa / Acesta…

Sursa foto: Pixabay

Pentru prima dată în istoria cunoscută: Seacă izvorul fluviului Tamisa / Acesta s-a deplasat cu 8 km în aval / ”Criza climatică duce la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură”

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează Agerpres, care citează DPA.

Deşi porţiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seacă în mod regulat pe timpul verii, experţii în climă şi hidrologie consideră că o deplasare pe o distanţă atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezintă un semnal îngrijorător al impactului generat de schimbările climatice.

Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare şi implicare socială din cadrul organizaţiei de mediu Rivers Trust, a declarat: „Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situaţia cu care ne confruntăm în întreaga ţară, acum şi în viitor”.

„Deşi nu este neobişnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanţă de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent”, a adăugat ea.

„Criza climatică duce – şi va continua să ducă – la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură. Acest fenomen este o ameninţare gravă pentru râuri şi, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin.

Organizaţia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să îşi scadă consumul de apă – precum instalarea unor toalete cu debit redus şi a unor recipiente pentru captarea apei pluviale – şi pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede şi pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situată la sud de Cirencester, şi a reapărut dincolo de Somerford Keynes.

John Whitwell, preşedintele consiliului parohial local, a declarat că albia joasă din Somerford Keynes are tendinţa de a seca în majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are în mod tradiţional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) şi străbate regiunea Cotswolds, traversează oraşul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn şi găzduieşte în fiecare an o cursă tradiţională de canotaj la care participă echipele universităţilor Oxford şi Cambridge.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Astea sunt toate urmarile Brexitului! Asa le trebuie!

 2. Haideti trolilor, cum era aia „nu exista incalzirea globala!” ?

  • Există. Este efectul sfârșitului erei glaciare cand Pământul incheie un ciclu.Se remarcă prin topirea accelerată a gheții la Poli,creșterea nivelului mărilor si oceanelor,lipsa anotimpurilor,secete,uragane,catastrofe climatice.Este același lucru ca si „încălzirea globală „doar că lipsesc interesele financiare ce propovăduiesc lobbyști iar guvizii iau in gură si duc mai departe propaganda lor.

 3. Cu toții știm, sau ar trebui sa știm ca Tamisa este un rau, nu un fluviu.

 4. fenomene normale

 5. La cat de poluata este le face un bine englezilor

 6. Părerea mea e ca, treaba cu încălzirea climatică și consecințele ei necontrolate se cam leagă în lanț, ca un domino.

  Să luăm în calcul fluxul Dunării: de la 4800 m3/h a scăzut la sub 2000 în RO.

  In Ungaria și Serbia de-a lungul Dunării, de o parte și cealaltă a malului, nimeni nu se plânge pe timp de secetă severă.

  Din cauză că au furtunul băgat în Dunăre și iriga pământurile.

  Să calculeze cine o vrea în guvern ce înseamnă asta, pe o lungime de cca 1000 km de o parte și de alta a malului, dublat.
  Câte mii de m3 de apă pe zi?

  Cum să mai ajungă apa în RO?
  Unde oamenii cum să nu facă la fel?

  A fost o vara mai caldă, ce-i drept, dar vorba aia, ăla de la etajul 10 mai apucă ce apucă.