G4Media.ro

Penele de curent din Kiev lasă spitalele fără apă curentă

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Penele de curent din Kiev lasă spitalele fără apă curentă

Unitățile medicale din Ucraina au instalat generatoare pentru a face față bombardamentelor rusești de rutină care au degradat rețeaua electrică a țării. Dar când Rusia a vizat luni instalațiile electrice ale Ucrainei, a întrerupt o altă utilitate esențială: apa.

Pentru prima dată de la începutul invaziei rusești din februarie, patru dintre cele mai mari spitale din capitala ucraineană au rămas fără apă curentă pentru cea mai mare parte a unei zile, relatează CNN.

Centrul clinic regional din Kiev s-a numărat printre unitățile afectate. Medicii și asistentele s-au grăbit să transfere cele mai urgente cazuri la spitalele funcționale. Operațiile chirurgicale au fost anulate, iar tratamentele vitale, precum dializa, au fost amânate, lăsând vieți în pericol.

„Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu. Rusia vorbește chiar despre arme nucleare, așa că trebuie să fim pregătiți pentru cele mai dificile provocări”, a declarat viceguvernatorul regiunii Kiev, Vitaliy Vlasyuk, pentru CNN.

Forțele rusești au lovit infrastructura critică a Ucrainei timp de câteva săptămâni, deteriorând grav rețeaua electrică și forțând multe orașe din țară să impună pene de curent programate pe durata a câteva ore.

Spitalele fuseseră până acum cruțate, deoarece se bazează pe generatoare de rezervă în timpul întreruperilor de curent. Însă atacurile de luni au fost atât de grave încât pompele de apă din oraș au încetat să mai funcționeze, lăsând în incertitudine aproximativ 1.500 de pacienți din oraș.

„Suntem pregătiți pentru situații de urgență în fiecare zi și suntem pregătiți pentru întreruperi de energie electrică, dar lipsa apei a fost absolut catastrofală pentru noi”, a declarat Daryna Melnyk, director medical la Spitalul Clinic Regional din Kiev.

Spitalul avea programate peste 50 de intervenții chirurgicale în acea zi, dar, în condițiile în care personalul nu a putut să-și curețe instrumentele chirurgicale fără apă curentă, sălile de sterilizare ale spitalului au rămas tăcute, iar celor care așteptau proceduri care nu erau de urgență li s-a spus să plece acasă.

„Rusia vrea să ne priveze de componente critice ale vieții sociale. Dacă oamenii noștri nu sunt uciși de bombe, ei pot fi privați de apă, electricitate și asistență medicală”, a declarat Melnyk.

Sistemul de apă al Kievului a revenit la funcțional, dar personalul spitalului pregătește deja planuri de evacuare pentru data viitoare când Rusia va lovi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...