G4Media.ro

Patronatele din HoReCa protestează miercuri faţă de modul în care autorităţile combat…

Patronatele din HoReCa protestează miercuri faţă de modul în care autorităţile combat pandemia / Angajații sunt chemați să întrerupă  lucrul o oră și să afișeze mesaje prin care să atragă atenția asupra crizei 

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) invită angajaţii şi partenerii companiilor din domeniu să participe, miercuri, la proteste faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa), potrivit unui comunicat remis luni de HORA, citat de Agerpres.

Angajaţii şi partenerii companiilor din HoReCa sunt invitaţi de patronatul din domeniu să întrerupă lucrul miercuri după-amiaza, între orele 17:00 şi 18:00, să iasă în faţa locaţiilor unde lucrează şi să afişeze mai multe pancarte cu mesaje prin care să atragă atenţia asupra situaţiei de criză în care se află cei 400.000 de angajaţi din hoteluri şi restaurante în urma restricţiilor impuse de autorităţi.

Unul dintre mesajele pe care Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România le propune angajaţilor pentru a fi afişate în cadrul protestului este: „Ruinaţi o industrie pentru o iluzie!”. Alta pancartă trimisă de HORA transmite mesajul „400.000 de vieţi în pericol, fără a fi infestate”.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România solicită angajaţilor şi partenerilor din HoReCa să protesteze paşnic şi să respecte în cadrul evenimentului toate prevederile sanitare în vigoare.

„Având în vedere faptul că industria HoReCa din România se confruntă cu o situaţie de criză fără precedent, ne simţim obligaţi să luăm o poziţie fermă şi să organizăm un protest paşnic prin suspendarea activităţii, miercuri 19.08.2020 între orele 17:00-18:00, acţiune la care vom respecta toate prevederile sanitare în vigoare.

La protest vor participa atât angajaţii cât şi partenerii industriei. Recurgem la această soluţie deoarece numeroasele apeluri făcute de HORA la adresa guvernului au rămas fără răspuns iar responsabilitatea pe care o avem faţă de angajaţii noştri nu ne poate lăsa nepăsători. Locurile de muncă din industria ospitalităţii salvează vieţi!”, se menţionează în comunicatul remis de HORA.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România subliniază că înainte de criza provocată de noul coronavirus în domeniu existau 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi, reprezentând 10% din numărul total al angajaţilor care activează în sectorul privat (190.000 de angajaţi direct implicaţi şi aproximativ 210.000 angajaţi ai furnizorilor de produse, materii prime şi servicii).

„Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluţia unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători şi distribuitori materie primă în bucătărie, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% faţă de primele şase luni ale anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”, se precizează în comunicatul remis de HORA.

Organizaţia recomandă tuturor angajaţilor din industria HoReCa să participe la protestele de miercuri.

„Toţi cei care lucrează în sau pentru industria HoReCa pot participa la protestul de miercuri, pentru a trage împreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie. Miercuri, între orele 17:00 şi 18:00 întrerupem vânzarea şi ne poziţionăm în faţa restaurantelor şi a teraselor cu pancarte însoţite de mesaje ferme, prin care ne exprimăm, paşnic şi conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulţumirea faţă de măsurile adoptate”, potrivit sursei.

HORA acuză Guvernul că a adoptat măsuri nejustificat de ferme în domeniul HoReCa.

„În afara României, toate ţările Comunităţii Europene au redeschis restaurantele (interior şi exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reuşind astfel să menţină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire faţă de România.

Considerăm că în ţara noastră creşterea numărului de infecţii se datorează lipsei reglementărilor adecvate şi imposibilităţii statului de a asigura respectarea celor existente. Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. (…)

Considerăm că restricţionarea vânzării şi a consumului în restaurant nu rezolvă dificultăţile statului în a asigura respectarea legii şi că prin aceste restricţii se aduc doar mari prejudicii sectorului HoReCa. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin măsuri total disproporţionate faţă de situaţia reală, astăzi fiind afectaţi în mod direct de aceste restricţii nejustificate 400.000 de angajaţi”, se menţionează în comunicatul HORA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ia uite, i-a prins criza pe baietii care nu stiu sa plateasca taxe reale la stat! Stim ca statul e cel mai nenorocit camatar. Insa nici cu sHORECArii nu imi e rusine. Fac tot ce pot sa nu dea salarii mari, sa plateasca salarii mici, sa plateasca la negru…Acum a venit scadenta-din documente reiese ca domeniul horeca nu contribuie cu cine-stie-ce la bugetul statului. Deci, din documente, nu are ce criza sa ii pasca. Cum se intoarce roata…

 2. E adevarat ce spune Horeca despre guvern, ca e incapabil sa gestioneze situatia si ca sunt foarte multe job-uri amenintate.

  Dar tot atat de adevarat e ca o redeschidere a restaurantelor si hotelurilor ar aduce un val de infectari, peste cel actual si ar pune in pericol sanatatea publica si mai mult. Locurile ATI mai rezista 2-3 saptamani…

  Astfel ca Guvernul trebuie sa vina cu compensatii financiare pentru angajati … si sa carantineze focarele mari! Ceea ce se codeste sa faca.

 3. eu ma duc asa de rar la restaurant ca daca dispar toate nici n-o sa observ. dar vreau sa vad dupa ce informatii se bazeaza arahatul cand le tine inchise.
  n-am vazut niciun focar pornit din restaurant in tarile din vest, unde restaurantele la interior sunt deschise de luni bune. la noi, regulile facute de papagalii strategici nu dau niciun rezultat, e mult mai rau ca in restul EU unde sunt mult mai putine restrictii, inclusiv alea cu zeci de mii de morti.

 4. As vrea, daca se poate, sa explice reprezentantii HORA ce vor sa spuna mai exact prin „Ruinaţi o industrie pentru o iluzie!” si daca ii apartine lui GARCEA

 5. Teoretic au dreptate cei din Horeca, deciziile politicienilor , legate de pandemie, sunt in mare parte aiureli, fără baze științifice (ăștia nici nu înțeleg ce înseamnă cuvântul, deși îl vehiculează și ei).

  Dar, pe de altă parte, acum e sansa să dispară firmele care-ți încălzesc preparate de la supermarket, cele care reciclează mâncarea din ziua anterioară samd. Dacă rămân 3% e ok pentru consumator.

 6. Daca orice afacere nu mai merge, trebuie găsită o alta cale de supraviețuire.Pe Horeca nu-i cazul să-i plângem.Au adunat destul patronii de pe pielea noastră, iar angajații se pot reprofila.Este de munca in Romania.

 7. „Patronatele din turism” nu s-au desprins inca de sabloanele anilor 70-80 cand au pierdut turismul international din cauza ca securitatea s-a infiltrat practic 100% ca sa nu existe vreun turist strain caruia sa nu i se contorizeze toate parturile. Asa ca astia s-au redirectionat catre Bulgaria Grecia, Turcia si restul lumii, fie si Crimeea si au ramas turistii romani care, veniti prin sindicat sau pe cont propriu, inghiteau orice ca oricum nu aveau de ales.
  „Ospitalitate” pentru turismul mare, in Romania e raritate. Gasesti prin pensiuni mai mici, unde patronul se ocupa si de curatenia in camera si de intampinarea oaspetilor, dar in general sunt preocupati doar sa-ti ia cat mai mult si sa-ti dea cat mai putin.

  • Absolut se acord, după ce ai stat în alte locuri, unde turismul este tradiție și compari preturile și condițiile, ajungi la concluzia că la noi mai bine mergi cu cortul, este singurul mod de a vizita puținele părți din țară care merită.

 8. Inchideti Guvernul, ca este un focar de infectie politica.

 9. Din partea mea sa le inchida! Locuiesc in zona Diham, unde este o hemoragie de terase infecte, unde de la orele 10 AM si pana noaptea la 12 PM se aduna tot felul de dubiosi, care nu fac decat mizerie si scandal. Plus mirosurile de ulei are si mancaruri de 2 bani!
  Nu am nevoie de asemenea „servicii”.
  Primaria S2 a dat autorizatii pentru toate mizeriile astea de terase, pe care cei care locuiesc in zona trebuie sa le suporte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.