G4Media.ro

Partidul pro-prezidențial Rusia Unită câștigă peste 2/3 din mandate în alegerile parlamentare,…

Partidul pro-prezidențial Rusia Unită câștigă peste 2/3 din mandate în alegerile parlamentare, opoziția acuză fraude masive

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Federației Ruse a anunțat rezultatele finale ale scrutinului din 17 – 19 septembrie în care alegătorii au ales cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, camera inferioară a paramentului federal.

La votul proporțional de listă națională cu prag de 5%, Rusia Unită (Edinaya Rossiya – ER) a obținut 49,85% din voturi (față de 54,2% la precedentul scrutin din 2016), Partidul Comunist (KPRF) a obținut 18,96% (13,34%), Partidul Liberal Democrat (LDPR) 7,5% (13,1%), O Rusie Dreaptă (SR) 7,4% (6,2%) și Oameni Noi (NL) 5,3% – singurul partid nou intrat în parlament în ultimii 14 ani în afara celor patru menționate.

La scrutinul majoritar uninominal ER, partidul prezidențial, a obținut victoria în 198 din cele 225 circumscripții, un scor identic cu cel din 2016.

CEC nu a anunțat mandatele câștigate la votul de listă dar este clar că Rusia Unită va avea în total peste 300 de mandate, adică peste 2/3 în Duma de Stat, dar mai puține decât numărul record de 343 câștigat în 2016. Este a șasea victorie consecutivă în alegerile pentru Duma de Stat a partidului care-l susține pe președintele Vladimir Putin.

Participarea la vot a fost de 51% în comparație cu 47% în 2016, potrivit CEC. Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, participarea la vot în capitală a fost de 50%, iar jumătate din voturi au fost pe internet.

Opoziția a reclamat fraude masive, mai ales la votul pe internet, iar liderul KPRF, Ghenadii Ziuganov, a refuzat să recunoască rezultatele.

Numeroși candidați ai opoziției au fost invalidați de instanțe înainte de scrutin, iar giganții tehnologici Google și Apple au fost nevoiți să retragă din magazinele lor virtuale aplicația Vot Inteligent a liderului întemnițat al opoziției, Alexei Navalnîi, care indica alegătorilor cum să voteze ca să bareze calea candidaților ER. Autoritățile au amenințat cele două companii cu amenzi semnificative în caz că refuzau să retragă aplicația.

sursa: TASS, Moscow Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Bravo lui!
    A facut bine pentru poporul lui, deci merita.

  2. Cine zicea ca a murit comunismul in Rusia? Nici vorba… a fost un pic adormit sub Ieltin, si l-a resuscitat imediat Putin…