G4Media.ro

Reunirea Națională, partid condus de Marine Le Pen, marele beneficiar politic al…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Reunirea Națională, partid condus de Marine Le Pen, marele beneficiar politic al protestelor din Franța împotriva reformei sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron (sondaj)

Primul sondaj cu intențiile de vot pentru Adunarea Națională după adoptarea proiectului legii de reformă a sistemului de pensii prin angajarea responsabilității de către guvernul condus de Elisabeth Borne și protestele de masă care au urmat indică un câștig net în favoarea Reunirii Naționale (RN, dreapta populistă) în cazul unor alegeri legislative anticipate.

Partidul condus de Marine Le Pen este plasat în frunte de un sondaj realizat de Ifop pentru Journal du Dimanche (JDD), cu 26,9% față de 19,2% la primul tur al alegerilor parlamentare din iunie 2022.

Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii) înregistrează intenții de vot de 26,3% față de 25% în iunie 2022, candidații care sprijină guvernul Borne ar obține 22%, față de 27% la scrutinul din iunie 2022, în timp ce Republicanii (LR, centru dreapta) ar obține 10%, față de 11,4% în iunie 2022, iar alte partide întrunesc intenții de vot de 16%.

„Lecția majoră este că RN este în frunte, ceea ce este fără precedent. RN are o bază electorală atotcuprinzătoare. Aproape că nu mai există categorii în care să fie foarte slab”, a declarat pentru JDD Frédéric Dabi, directorul general al Ifop.

În urma scrutinului din iunie 2022, Ensemble (Împreună, centru) care sprijină guvernul, a obținut 250 de mandate din totalul de 577 în Adunarea Națională, Nupes 151, RN 89, LR 61, alții 26.

Scrutinul parlamentar este majoritar uninominal cu două tururi, de aceea este dificil de pronosticat o structură finală a Adunării Naționale după turul al doilea.

Sondaj Ifop pentru JDD a fost realizat între 20 și 21 martie 2023 pe un eșantion de 1094 persoane cu vârsta de 18 ani și peste, reprezentativ pentru populația franceză.

Principala prevedere a proiectului de lege este majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și a provocat manifestații de masă în mai multe orașe din Franța și greve, în special în sectorul transportului public, al energiei și al serviciilor de salubritate la Paris.

În momentul de față proiectul de lege este examinat de Consiliul Constituțional la sesizarea opoziției și a guvernului, iar președintele Macron a evocat în septemebrie 2022 varianta dizolvării Adunării Naționale în cazul în care guvernul Borne, care nu dispune de majoritatea absolută, este pus în imposibilitate de legiferare a proiectelor sale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...