G4Media.ro

Partidele din Italia au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

Partidele din Italia au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Partidul Democrat au prezentat marţi un program politic comun, ca bază pentru formarea unui nou guvern de coaliţie la Roma, transmite Reuters.

Principalul subiect a fost bugetul pentru anul viitor, orientat spre dezvoltarea economică. În acelaşi timp, partidele s-au angajat să nu pericliteze finanţele publice.

Cele două formaţiuni, tradiţional rivale, au convenit că vor alcătui un nou guvern înaintea alegerilor anticipate necesare după ruperea coaliţiei anterioare între M5S şi Liga.

Italia este pe locul al doilea în Uniunea Europeană ca datorii publice, iar acordul politic face apel la o flexibilitate mai mare la Bruxelles, pentru depăşirea regulilor bugetare actuale, considerate la Roma excesiv de rigide.

M5S şi democraţii au insistat asupra echităţii sociale, promiţând introducerea unui salariu minim, evitarea creşterii TVA şi cheltuieli mai mari pentru educaţie, cercetare şi asistenţa socială. Totodată, programul lor prevede implementarea unei aşa-numite „web tax” – o taxă pe vânzările online – pentru companiile multinaţionale şi crearea unei bănci de stat pentru stimularea dezvoltării economice în sudul Italiei.

Într-un mesaj pe un blog, M5S le-a cerut susţinătorilor săi să sprijine noua coaliţie într-un „moment foarte delicat pentru ţară”, căruia trebuie să i se facă faţă „punând accentul pe interesele şi nevoile cetăţenilor, ale comunităţii pe care o formăm cu toţii”.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat pe 20 august că demisionează ca urmare a ruperii coaliției dintre Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele, după ce Matteo Salvini și-a sfidat partenerii de coaliție.

Conte l-a blamat pe Matteo Salvini, ministru de interne și vicepremier, pentru ruperea coaliției de guvernare. Mai mult, premierul demisionar a spus în fața Parlamentului că Salvini, cunoscut pentru pozițiile dure anti-UE, trebuie să răspundă în fața justiției pentru relațiile neprincipiale cu Rusia. Investigații de presă au arătat în ultimul an că Salvini ar fi obținut finanțare pentru partidul său de la companii de stat din Rusia.

Matteo Salvini a provocat ruptura după ce partidul său, Liga, a înregistrat la europarlamentare cel mai bun scor din istorie (34%, aproape dublu față de precedentele alegeri). El a anunțat că își dorește alegeri anticipate pentru a nu mai împărți puterea în mod egal cu Mișcarea 5 Stele condusă de Luigi di Maio.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Haideti bai, ca pana si italienii au fost in stare sa formeze un guvern!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.